Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Wagner és Verdi az ajándékkoncerten

Szeged - A szimfonikus zenekar 2003 óta minden nyáron hangversenyt ad ajándékba a szegedieknek a Dóm téren.
Temesi Mária
Temesi Mária
A kezdeményezés Székhelyi Józseftől, a színház és szabadtéri akkori direktorától indult, aki a Central Parkban látott egy nagyszabású ingyenkoncertet a New York-i Filharmonikusokkal. Szegeden is szerette volna meghonosítani ezt; Gyüdi Sándor, aki akkoriban még a szimfonikusok igazgató-karnagya volt, támogatta az ötletet, és már az első alkalommal siker koronázta az összefogást. Azóta Gyüdi Sándor dirigálásával hagyománnyá lett az ajándékkoncert, jövő szerda este 9 órától már a tizenegyediket rendezik meg a Dóm téren.

Idén a két operaszerző, Richard Wagner és Giuseppe Verdi műveire épülő gálaestet kínál a zenekar és a szabadtéri. Mindkét komponista születésének 200. évfordulóját idén ünnepli a világ, Szeged operai hagyományaihoz is méltó, hogy a fesztivál is megemlékezzen róluk. Bár Wagner-zenedráma még sohasem szerepelt az ország legnagyobb csillagtetős színpadán, sok rendező álmodozott már róla... Verdi operái viszont visszatérő vendégek a Dóm téren, a legnépszerűbbek közül eddig kilencet mutattak be itt; némelyiket három-négy rendezésben is. Indokolta a koncert műsorválasztását az is, hogy van a városnak két kiváló énekes szülötte: Tokody Ilona és Temesi Mária is Szegedről indulva hódította meg a világot. Érdekesség, hogy A trubadúr Leonoráját egymást váltva is énekelték a szabadtéri színpadán.

Az idei ajándékkoncert műsora két részből áll: az elsőben Temesi közreműködésével Wagner, a másodikban Tokody fellépésével Verdi operáiból hallhat slágeráriákat és nyitányokat, zenekari betéteket a közönség. Temesi Máriát – bár nagy sikerrel alakított több Verdi- és Puccini-főszerepet is – sokan Wagner-specialistának tartják; ezúttal a Tannhäuserből a Csarnok-áriát és Erzsébet imáját, a Lohengrinből Elsa álmát és A bolygó hollandiból Senta balladáját énekli a Tannhäuser-
nyitány, a Lohengrin-előjáték, a Hollandi-nyitány és A walkürök lovaglása között. A Verdi-énekesként is ünnepelt Tokody Ilona a Simon Boccanegrából Amelia áriájával indít, majd a Nabucco-nyitány után Leonora I. felvonásbeli áriáját énekli A trubadúrból és az Aida-sinfonia után az Ave Mariát az Otellóból, végül a Luisa Miller-nyitány után Leonora híres Pace-áriáját A végzet hatalmából. Az ajándékkoncertre a bérletes törzsközönség a zenekartól igényelhetett belépőt, a többiek lapunktól mint a rendezvény médiatámogatójától juthattak nyereményjátékkal ingyenjegyekhez. Idén is mindenkit beengednek a térre, így a nézőtér mellől élvezheti a muzsikát az, akinek már nem jutott belépőjegy.

Olvasóink írták

 • 1. öreganyó 2013. július 29. 00:56
  „Tessék mondani, miért nem lehet az egyik részben a könnyebb zenét kedvelők kedvében járni?
  Amikor útjára indult ez az ajándék koncert akkor az úgy volt. Na, és tényleg ajándék volt.
  Nem volt kizáró ok, hogy nincs internet, és nem tudott valaki válaszolni a pályázati kérdésre.
  Aki nem tudta megvenni a jegyet, azt kárpótolta a koncert. Aki nyert belépőt, és nem akart
  elmenni lemondhatta volna más javára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszabb várakozás a röszkei határátkelőhelynél

Délelőtt a Szerbiába tartó személygépkocsiknak mintegy két órát kell várakozniuk az átlépésre. Tovább olvasom