Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Wesley, egy kihasználatlan szegedi általános iskola

Szeged - Hátrányos helyzetű Szeged új, önállósulás előtt álló speciális oktatási intézménye, a Wesley János Általános Iskola.
A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fönntartott intézményt ugyanis nem teljesen használják ki annak ellenére sem, hogy a városban háromszáz sajátos nevelési igényű gyereket tart nyilván a statisztika.

– Legfeljebb tízfős osztályokban, szükség szerint két-három fős csoportokban is foglalkozunk a sajátos nevelési igényű gyerekekkel. A hozzánk járó diákok nem lennének képesek beilleszkedni egy általános tantervű iskola nagy létszámú osztályába, de képzésükhöz nincs szükség az értelmi fogyatékkal élők speciális intézményére. Tehát a kétféle iskolatípus határán állunk és dolgozunk – fogalmaz Trócsányi Anna. A szegedi Wesley János Általános Iskola igazgatója hozzáteszi: több mint félszáz gyereket oktat és nevel 12 fős tantestületük, de akár nyolcvan diákot is képesek lennének fogadni.

Mindenhatónak tekinti mostanában az „integrált nevelést", e pedagógiai programot támogatja a kormányzat kiemelt normatívával. Vagyis a sajátos nevelési igényű gyerekeknek a közoktatásban tartásában teszi anyagilag érdekeltté az iskolákat: az évente és gyermekenként adott 240 ezer forintnyi alapnormatívájával szemben a hátrányos helyzetű diákkal való foglalkozásért 400 ezer forint a támogatás. Ezért aztán például Szeged háromszáz magatartászavaros diákja közül csak ötven jut el a speciális igényeinek megfelelő Wesley-iskolába.

Még több sajátos nevelési igényű gyereket tudna fogadni a Wesley-iskola. Fotó: Segesvári Csaba
Még több sajátos nevelési igényű gyereket tudna fogadni a Wesley-iskola.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nincs tandíj nálunk, a kiemelt normatívából és fenntartónk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által megnyert pályázati és egyházi támogatásból gazdálkodunk. Az állami kasszából érkező pénzt az evangélikus egyház gyermekenként és évente körülbelül 150 ezer forinttal egészíti ki – jellemzi a szegedi Wesley anyagi helyzetét az igazgató.

Ingyen vehet igénybe minden állapotát javító, fejlesztő szolgáltatást a Wesley diákja. Így például a finom motorikus mozgást fejlesztő gyógytornára vagy éppen néptáncra járhat, furulyázhat vagy énekkaros lehet, de az informatikai és a kézművesszakkört is kipróbálhatja.

– Bibliaórát tart minden héten a szegedi evangélikus egyház lelkésze, Bakti Tibor, ugyanakkor ez nem ró elkötelezettséget a tanulókra vagy családjukra. Intézményünk a „szabad vallásgyakorlás" és a „szabad nem vallásgyakorlás" híve, vagyis felekezethez való hovatartozástól függetlenül bárkit fogadunk. Sőt a multikulturális nevelés jegyében a múlt héten például Indonézia világával élményeket begyűjtve ismerkedhettek meg diákjaink – magyarázza Trócsányi Anna. A Wesley a településhatárokat is átlépi, ugyanis a szegedieken kívül például Sándorfalváról, Zsombóról is tanul diák a családias hangulatú klebelsbergtelepi iskolaépületben.

A tizenkettedik

Az óvodától a lelkészképzőig, összesen tizenegy oktatási intézmény tartozik a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Wesley-hálózatához. A névadó, a 18. században élt anglikán lelkész, Wesley János mondta: „Amit Isten rátok bízott, használjátok arra, hogy jót tegyetek". A www.wesley.hu honlapról kiderül: az abaújkéri anyaintézményhez tartozik a szegedi (a csődbe jutott Kincsesház alapítványi iskola romjaiból lett) Wesley. Ám e szegedi tagintézmény önállósodása elkezdődött, a hálózat 12. tagja lesz. A Tisza-parti város új iskolájának bővítését tervezi az evangéliumi testvérközösség: a jövő tanévben pedagógus-asszisztens és szociális munkás szakképzés indul, de népi mesterségekre is oktatnák a 8. osztályt befejező kamaszokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán muzsikus nyerte Szegeden a zongoraversenyt

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenytermében tegnap délelőtt hirdették ki a III. nemzetközi Bartók Béla zongoraverseny eredményét. Tovább olvasom