Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

West-Balkán tragédia - Szegeden ilyen megtörténhetne?

Szeged – Szombat éjszaka három fiatal lány halt meg, amikor a budapesti Nyugati téren található West-Balkán nevű szórakozóhelyen – eddig tisztázatlan okokból – pánik tört ki. Kíváncsiak voltunk, Szegeden történhet-e hasonló.
Vasárnap reggel a fél ország megdöbbenve értesült a fővárosi diszkókatasztrófáról. A rendőrség szakértői egyelőre nem bocsátkoznak találgatásokba, konkrétumokat pedig a boncolások befejeztéig és a szemtanúk kikérdezéséig nem mondanak. Egy biztos: késelés kizárva, mindhárom lány megfulladt. Foglalkozás körében több ember halálát okozó veszélyeztetéssel gyanúsítanak öt embert, akik közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat főszervezője.

Pánik okozta tömeges szerencsétlenség szinte minden évben történik: a legtöbb koncerten, sport- vagy vallási rendezvényeken fordul elő. A szombati tragikus kimenetelű parti résztvevői az egyik legnépszerűbb közösségi portálon a zsúfoltságra panaszkodtak: szerintük a szórakozóhelyen nem volt létszámkontroll, jóval több embert engedtek be, mint amennyit a hely kapacitása megenged.

Emlékezés a fővárosi diszkótragédia helyszínén. Fotó: Domonkos Sándor (galéria)

Fokozott ellenőrzés

Orbán Viktor miniszterelnök a hasonló esetek megelőzésére határozott intézkedések megtételére, a történtek alapos kivizsgálására utasította Pintér Sándor belügyminisztert, aki szerint emberi felelőtlenség okozta a három áldozat halálát. A héten terv készül az ideiglenes és az állandó rendezvények ellenőrzésére: vámosok, rendőrök, katasztrófavédelmisek és a tisztiorvosi szolgálat közösen fognak ellenőrzéssorozatot indítani.

Szeged nem Budapest. Csaba Levente, a JATE Klub vezetője nem tudja elképzelni, hogy Szegeden, zárt szórakozóhelyen hasonló katasztrófa történne. – A hamarosan a régi helyén újra megnyíló egyetemi klubban, amit tűzoltókkal és szakhatóságokkal egyeztetve alakítottunk ki, a korábbi három helyett öt vészkijárat lesz, a nagyterem felé nyitottunk még egy átjárót, a mellékhelyiségeket pedig a legújabb normák szerint alakítottuk ki – mondta a klubvezető. Hozzátette: az egyetemi szórakozóhely befogadóképessége 1000 fő.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi minden határozza meg egy szórakozóhely befogadóképességét. Megtudtuk: a férőhelyek számát a négyzetméterszám mellett a közlekedő folyosók és a mellékhelyiségek elhelyezkedése, mérete is befolyásolja. Az egyetemi klub szerencsés elrendezésű: nincsenek veszélyes gócpontok, a főfolyosóról sűrűn vannak keresztirányú leágazások. Ha náluk alakulna ki valamiért pánik, a kiürítést a biztonsági szolgálat végezné.

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke korábban a delmagyar.hu-nak elmondta: nem szükséges valós esemény ahhoz, hogy tragédia történjen, elég néhány rendetlen, ittas, „tréfás" vagy rosszindulatú személy, és már adott is egy tömeges katasztrófa. Egyetlen kiáltással – tűz van, bomba – végzetes tömeghisztériát lehet provokálni.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. crowhorse 2011. január 18. 16:12
  „Egyszerű és már közismert a válasz. A "tisztelt" tulajdonosok anyagi gondokkal küzdöttek, ezért lett náluk megrendezve a buli.
  Azért az eléggé érdekes,hogy milyen előzetes megbeszélés folyhatott le,hiszen elfelejtették megemlíteni,hogy csak este tíz óráig lehet nyitva a hely és max 300 embernek. Amúgy a 3000 fő itt Pesten nem igazán számít kirívóan soknak.”
 • 72. mamacska 2011. január 18. 15:32
  „Fel nem tudom fogni, hogy ennyi fiatal a West-Balkánba akart minden áron bemenni. Budapesten nincs elég szórakozóhely? Mi volt a vonzó, hogy 3000 fiatal ide akart bejutni? Ingyenes volt a belépő? Ha meg nem, honnan van egy 18 éves gyereknek pénze erre? Van akinek kenyérre se telik.”
 • 71. mazsolaszolo 2011. január 18. 15:00
  „61: Nem az én dolgom a szabányosítás sem a kötözködés. Esetleg a tiéd?
  Plagizálni sem szoktam - de azt örömmel látom, hogy az én szavaim nem találnak süket fülekre. :)”
 • 70. ditta79 2011. január 18. 14:26
  „66. fékentartva
  Nem tudsz megcáfolni...most pénteken és szombaton is voltunk Jate-ba ahogy szilveszterkor is...és igenis kértek személyit...mindenkitől...nem egy fiatalkorút küldtek ki...és motozás is volt...meg táskába nézés...lehet ez nem minden alkalommal van így...ha esetleg kevesen vannak...nem ilyen szigorúak.
  De mindig meg kellett állni...a pénztáros akkor is számlálta hányan mennek be, ha nem kellett belépőt fizetnem...ugye lányoknak ingyenes...”
 • 69. ditta79 2011. január 18. 14:19
  „49. bárányka!
  Nem kell hogy részeg ember amiatt kerüljön utcára, mert kiküldik...előbb utóbb mindenki elindul haza...ha bezár a hely.És nem akkor zárnak, amikor az utolsó is kijózanodott.
  Egyáltalán nem felháborító, ha valaki erősen ittas-és nem engedik be.
  De a a bejáratnál van taxi...szinte mindig...volt hogy beültették az illetőt.”
 • 68. HexaHexa 2011. január 18. 14:15
  „Több évig voltam "törzstag" a Jate-ban, de már max fél évente megyek le, pont azért, mert tele van tinikkel, NEM kérnek tőlük személyit, viszont tőlem (24) mindig! Megnézik a táskát... Vicc, max megtapogatja a <moderálva>, mikor jön mögöttem a tini csorda, (nemgyengén részegen) őket meg terelik be?! Gusztustalanul részegek, dobálják le a földre a sörösüvegeket, poharakat, alig látnak és járnak, telehányják már 11-kor a wc-t (csak a nőiről tudok nyilatkozni). 1000 fő a befogadóképességük?! És mi van a koncertekkel?! Kb 2,5-3 éve a P. Bori koncerten világosan emlékszem/emlékszünk, hogy sokkal többen voltak a régi helyen.
  Novemberben lent voltunk a barátnőimmel, hát nem voltak 18 felett túl sokan, mikor pedig meg mertük kérdezni az egyik általunk ismert kidobót, hogy miért engedik be őket, főleg enyhén szólva részegen, ő csak legyintett. ennyit erről. A többi szórakozóhelyről nem is beszélve. 24-5 évesen már "öregnek" tartjuk magunkat ilyen helyre lemenni, hogy Jate, Sing pláne... és sajnos ezzel elég sokan vagyunk.”
 • 67. SP 2011. január 18. 10:41
  „"""Egy öt fős verőbrigád okozta a pánikot a diszkóban"""

  http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kek-hirek/egy-ot-fos-verobrigad-okozta-a-panikot-a-diszkoban-354975/lp”
 • 66. Fékentartva 2011. január 18. 10:21
  „25. hozzászólás ditta79 2011.01.17. 15:20

  "Mindig kérik a személyit, motoznak,táskát megnéznek...sőt ha valaki olyan állapotban van be sem engedik(italos,vagy már a bejáratnál tombol)."

  Ne haragudj, de ezt meg kell cáfolnom, méghozzá elég erősen.
  Elég sokszor jártam/járok le, de még egyszer sem tapasztaltam olyat, hogy a JATE klubban személyit kérnek. Tapasztalatom szerint a 15 évesek ugyanúgy ott buliznak ahogyan a 21-22 évesek.
  Motozás? Táska megnézés? Komolyan csinálnak ilyet? Na ne viccelj :) Elég erősen elküldenek a ruhatárhoz, hogy add le a kabátot ha akarod! HA akarod. Nem kötelező. Nem néznek át semmit, nem is motoznak. Elég könnyű lenne oda bármit is bevinni.
  Olyan állapotban is láttam már beengedve fiatalokat amikor már taxiba ültettem volna és hazaküldtem volna a biztonságiak helyében, de nem így tették.
  Nekem JATE klubról ilyen tapasztalataim vannak, biztonságilag egy nulla az a hely, ahogyan a másik egyetemi szórakozóhely is, Sing annyiból kivétel, hogy le kell rakni a táskát ha jól emlékszem, és talán át is néznek.
  Mindezek ellenére nem írhatom, hogy JATE az rossz hely, mert nem az, csak nem felel meg szerintem a biztonsági előírásoknak.”
 • 65. myckie 2011. január 18. 09:30
  „Mindenütt lehet probléma: A sándorfalvi csuklós buszok úgy meg vannak tömve, hogy néha a tokiói metró lökdöső emberei se tudnának több embert felpréselni rá! Reggeli órákban nincs befolyásolt állapotban (?.) senki, de ha valami történne, hogy menekülne a tömeg? Egymás hegyén-hátán!”
 • 64. varadipal 2011. január 18. 09:03
  „Kedves Csaba Levente. Örülök az optimizmusának, de ne zárja ki a lehetséges tragédiát, mert az lehetetlen.
  Ahol emberi tényezők vannak, ott hibalehetőség is van.A pánik nagyobb úr az előrelátásnál.Egyik tervező sem számolhatott a marihuanával, extasival, LSD-vel, túlzott alkohollal, agresszióval, bicskával. Tegye a kizáró mondatai elé a remélhetőleg szót, úgy elfogadható a nyilatkozata..”
 • 63. maji 2011. január 18. 08:55
  „Még annyit, hogy a NO.1 Pub - ban szombat éjszakánként olyan tömeg van, hogy riasztás / verekedés / tűz esetén nincs megfelelő kijutási lehetőség a pincéből! Ti is tapasztaltátok már?”
 • 62. maji 2011. január 18. 08:50
  „A Tisza River Discohajón ilyen nem történhet meg, max. a vízbe lehet belefulladni, ha kiesel...:)

  Viszont a SZOTE klub rendszeresen túlzsúfolt, elkelne oda egy razzia, csak megelőzni a bajt...”
 • 61. info 2011. január 18. 08:12
  „60. hozzászólás mazsolaszolo 2011.01.18. 08:01
  és annak jelölése, mindenki számára érthető módon, szabvány szerint”
 • 60. mazsolaszolo 2011. január 18. 08:01
  „..."a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke korábban a delmagyar.hu-nak elmondta: nem szükséges valós esemény ahhoz, hogy tragédia történjen, elég néhány rendetlen, ittas, ,,tréfás" vagy rosszindulatú személy, és már adott is egy tömeges katasztrófa. Egyetlen kiáltással - tűz van, bomba - végzetes tömeghisztériát lehet provokálni."

  Pontosan. Ezért szükséges a vészkijárat és a menekülési útvonalak szabadon hagyása.”
 • 59. N.P. 2011. január 18. 06:10
  „PLATÁN 2011.01.17. 19:21

  "Ami Pesten történt, abból különböző ellentmondásokat találtam." - naív vagy! Két azonos időben ott lévő szemtanú is másként látja ugyan azt az eseményt. Erről kihallgatásokat vezető zsaruk regényt tudnának írni... apropó regény: mint pld az "Alexandriai négyes"”
 • 58. Lehiggadt 2011. január 17. 20:20
  „Ingyen reklám?
  Akkor reklámozzuk a már megszűnt Tisza Gyöngyét! Ott szinte minden bulin volt balhé...
  A Szőke Tiszán sem sok buli fejeződött be békésen!?!”
 • 57. Miracala 2011. január 17. 19:57
  „Miért csak a JATE Klub tulaját találták meg az ilyen kérdéssel? Szegeden csak ez az egy diszkó van? Vagy ez valami bújtatott reklám? A Sing, Szote, Retro-ról miért nem nyilatkozik senki? Ott lehet van mit fejleszteni ezügyben. Régen a Sing-be, mikor még Dance Mixek voltak, volt szokás hogy a bejáratnál az ügyeletes izomagyú gyökerek tolták befelé a sort. A "régi-új" JATE-ban meg hiába van 3 kijárat, amikor pl. a befelé vezető lépcsőn 2-3 ember fér csak el egymás mellett, ja és a folyosók is elég keskenyek szerintem, lehet egy hírtelen tűzesetnél a pánik mást váltana ki az emberekből, minthogy a legésszerűbben kitaláljanak a föld alatti "labirintusból..."”
 • 56. Smerdis_of_Arshak 2011. január 17. 19:50
  „deres 2011.01.17. 17:08

  ezt hogy gondolod? álljon ott rendőr a buliban a színpad mellett?”
 • 55. +36 2011. január 17. 19:49
  „a tragédiát fölhasználta a DM a JATE KLUB reklámozásra.

  nagyon reméljük, h többé nem lesz széttört üvegpalackokkal, hányással és egyéb váladékkal teli a környék ha újra megnyit ez a fertő. érdekes módon ezeknek nem kell melegkonyha ahhoz, hogy piját mérjenek nappal ....még a kerthelyiséget is nyitottak.
  200 méteren belül van óvoda, fogklinika....hogy megy ez?

  egyébként évtizedek óta sz...nak arra, hogy sokkal többen vannak bent a diszkókban.
  igenis előfordulhatna itt is.”
 • 54. Bijjja 2011. január 17. 19:37
  „báránykám 2011.01.17. 19:09

  IGazad van én sem érzem teljesen biztonságban magam itt Szegeden sem, de Pesthez képest azért nyugodtabban megyek el itt bulizni mint ott.Így értettem:)”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 2010-es év legjellemzőbb szavai

Válság, remény, vörösiszap, változás, árvíz. Ezek 2010 legjellemzőbb szavai egy netes voksolás szerint. Tovább olvasom