Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

West Side Story - a klasszikus

Szeged - Juronics Tamás a drámai és az operatagozat, a balett és a szimfonikusok közreműködésével, Kentaur díszletében állította színpadra a West Side Storyt. Leonard Bernstein klasszikus musicaljének premierjét ma 19 órától tartják a nagyszínházban, vasárnap este mutatkozik be a másik szereposztás.
A musicalszínház egyik alapkövének tartják Leonard Bernstein 1957-es West Side Storyját, amely Shakespeare Rómeó és Júliája nyomán született. A drámairodalom legnépszerűbb szerelmi történetét helyezte át a szövegkönyvet jegyző Arthur Laurents és a dalszövegeket író Stephen Sondheim New York West Side negyedébe: az 1950-es évek közepén két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. Az amerikai kamaszok csapata, a Jetek, és a Puerto Rico-i emigráns fiatalok, a Cápák közötti feszültség a végsőkig fokozódik; mindennaposak az utcai összetűzések, és kitörni készül a bandaháború. Közben az ellentétes táborból egy fiú és egy lány egymásba szeret. A darab a Broadway történetének egyik legnagyobb sikerét hozta, seregnyi díjat besöpört és 732 előadásig jutott az eredeti produkció. 1961-ben Jerome Robbins és Robert Wise rendezésében Natalie Wood, Richard Beymer és George Chakiris főszereplésével filmet is forgattak belőle, amely tíz Oscar-díjat söpört be. Szegeden, a zenés színházat befogadó Belvárosi moziban 1984-ben emlékezetes West Side Story-előadást rendezett Sándor János; legutóbb 2000 nyarán Kerényi Miklós Gábor állította színpadra a musicalt a Dóm téren Keszei Borival és Kamarás Mátéval a főszerepben.

Jelenet a főpróbáról. Fotó: Schmidt Andrea
Jelenet a főpróbáról.
Fotó: Schmidt Andrea

Vasárnap: a másik szereposztás

A nagy stáb miatt nehéz az egyeztetés, ezért kettős szereposztással játsszák a musicalt. A Kardos Gábor dirigálásával vasárnap este bemutatkozó másik szereplőgárda élén a Budapesti Operettszínházban is éneklő, a tavalyi Lévay Szilveszter Nemzetközi Énekversenyen különdíjat kapott, makói születésű Kocsis Dénes alakítja Tony, Nánási Helga pedig Maria szerepét. Anita Kovács Lotti, Doc pedig Ádám Tamás lesz.

A szegedi színház elsősorban a műfaj klasszikussá vált darabjait tűzi műsorra – hangsúlyozta Gyüdi Sándor. A főigazgató úgy fogalmazott: a West Side Storyt komplexitása miatt is érdemes volt elővenni; nemigen van még egy vidéki teátrum az országban, amelyik ilyen minőségben képes lenne kiállítani. A rendező-koreográfus, Juronics Tamás egyesítette a produkcióban a helyi erőket: a drámai és az operatagozat tagjai, a Szegedi Kortárs Balett és a színházi kar táncosai egyaránt színpadra lépnek. Juronics azt mondta: ő a garancia arra, hogy a táncvonal, a koreográfia is erős az előadásban – nemcsak a táncosok, a színészek is komoly táncfeladatot kaptak. A teátrum Kossuth-díjas művészeti igazgatója örömmel dolgozott együtt a lelkes fiatalokkal, akiket több száz jelentkező meghallgatása után választott ki a főbb szerepekre. A ma esti bemutatón Mariát Kiss Diána Magdolna alakítja, aki a HOPPart Társulatból érkezett. Tony szerepében az X-faktor tehetségkutató első szériájában feltűnt, azóta már a Budapesti Operettszínházban játszó Kádár Szabolcsot láthatja a közönség. Anita a szintén vendégművész Sári Éva, Riff Poroszlay Kristóf, Graziella Fekete Mercédesz, Bernardo Rédei Roland, Rosalia Csorba Kata, Consuelo Horák Renáta lesz. Doc szerepére sikerült megnyerni a Nemzet Színészét, Király Leventét, aki nem először játssza a figurát.

Király Levente, a Nemzet Színésze alakítja a premieren Doc szerepét. Fotó: Schmidt Andrea
Király Levente, a Nemzet Színésze alakítja a premieren Doc szerepét.
Fotó: Schmidt Andrea

Juronics Tamás azt is hangsúlyozta: bár elismeri a szerző vezényletével készült leghíresebb hangfelvételen a két főszerepet éneklő Kiri Te Kanawa és José Carreras művészetét is, az a lemez közelebb állt az operához. Ebben a produkcióban nem az operai jellegű megszólaltatás híve; hitelesebbnek, emberközelibbnek tartja, ha a musicalstílushoz közelít az éneklés. A díszletet és a jelmezeket is jegyző Kentaurral arra törekedtek, hogy a filmváltozatra emlékeztessen az előadás látvány-, szín- és mozgásvilága. A mai premieren Koczka Ferenc karmester vezényli a szimfonikusokat.

Olvasóink írták

  • 2. pajesz 2012. február 19. 11:33
    „1. hang: A színház honlapjáról olvastam, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar: http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/leonard-bernstein-west-side-story
    Egyébként a tegnapi bemutató nagggggyon naggggyon jó volt! Kötelező megnézni.”
  • 1. hang 2012. február 19. 00:05
    „Tisztelt Délmagyarország, kedves Cikkíró!

    Érdeklődni szeretnék, hogy melyik szimfonikus zenekar játsza, mert nem derül ki egyértelműen és azt hiszem nem mindegy???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gór Nagy Mária Színitanoda Szegeden

9–18 éves fiatalok ismerkedhetnek meg a színészmesterség alapjaival a Gór Nagy Mária Színitanoda Tinitanodájában. Tovább olvasom