Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Westie-t kapott ajándékba Nóri

Szeged - Egy hófehér, 4 és fél hónapos westie kiskutyát ajándékozott lapunk közvetítésével a magyarcsanádi Bogdán Zoltán Ábrahám Nórinak, akinek 3 és fél éves westie-jét két hete tépte szét két megvadult közép-ázsiai juhászkutya Újszegeden. A családot azonnal elvarázsolta az aranyos fehér hógolyó.
Egy 4 és fél hónapos westie kölyökkutyát kapott ajándékba Ábrahám Nóri a magyarcsanádi Bogdán családtól tegnap délelőtt. Megírtuk: a 13 éves lány november 23-án Újszegeden sétáltatta Dolly nevű 3 és fél éves westie-jét, amikor a Petrozsényi utcánál két 60–70 kilós közép-ázsiai juhászkutya tűnt fel a semmiből, és egyből Nóri kutyusára vetették magukat. A kiskutyának esélye sem volt a menekülésre, és a helyszínen elpusztult. Az egyik juhászkutya Nóri kezét is megharapta, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Nóri örült az ajándék kutyusnak. Fotó: Frank Yvette
Nóri örült az ajándék kutyusnak.
Fotó: Frank Yvette

Elaltatták az egyik támadó ebet

A közép-ázsiai juhászokat még a támadás napján karanténba zárták az Orpheus Állatvédő Egyesület Algyői úti telephelyén. Seres Zoltán elnök elmondta: a 14 napig tartó karantén alatt az állatok folyamatos orvosi felügyelet alatt álltak, és nem voltak veszettek. A nagyobb testű kan kutya azonban olyan visszafordíthatatlanul rossz idegállapotban volt, hogy gazdája saját költségén az eb elaltatása mellett döntött. A szukát a tulajdonos hazavitte. Seres Zoltán szerint a nagy mozgásigényű fajtát más körülmények között kellett volna tartani, amivel elkerülhető lett volna az eb személyiségének torzulása.

A támadás másnapján jártunk a családnál: a lány szülei már akkor elmondták, hogy a kutyus Nóri mindene volt, és lelkileg nagyon megviselték a történtek. Még azon a héten kaptunk egy e-mailt Bogdán Zoltántól: van két 4 és fél hónapos westie kiskutyája, amelyeket szívesen Nórinak ajándékozna. Nóri kézsérülése szerencsére hamar rendbe jött, de lélekben nehezebben tudta feldolgozni Dolly elvesztését. Az új kiskutya hírének az egész család megörült, de a végső szót természetesen Nóri mondhatta ki. A lány nem meglepő módon kicsit hezitált az elején: az egyik nap nagyon vágyott egy újabb fehér hógombócra, míg a másik nap arról beszélt, hogy soha többé nem szeretne már kutyát. A család végül úgy döntött, hogy közvetítésünkkel először egy fotót kér a két westie-ről. A farakáson pózoló kiskutyákba Nóri hamar beleszeretett: tegnap kora délelőtt hozták be Bogdánék Magyarcsanádról Szegedre a szuka és a kan kiskutyát. Utóbb kiderült: pont annyi idősek, mint amennyi Dolly volt Nórihoz kerülésekor.

Ábrahámék körülvették a szemlátomást kicsit megszeppent westie-ket. Nóri a szállítóketrecükhöz tartotta a kezét: a kislány westie egy kis szaglászás után megnyalta a lány kezét, majd felemelte a mancsát. Nóri ezután magához ölelhette a puha szőrű kiskutyust, míg 4 éves Kira nevű kishúga a fiúkutyát simogatta.

– Ezek ugye megharapják majd a nagykutyákat? – kérdezgette a kislány. Bogdánék megnyugtatták: a magyarcsanádi jó levegő igazi kis harcosokat faragott a westie-kből. Nóri mindkét kiskutyát nagyon szépnek és aranyosnak találta, de végül a lánykutya mellett döntött. Az ebet – amelynek nevéről egyelőre még nem döntött Nóri – ezután a családi ház udvarába vitték be, ahol a kiskutya kialakíthatja majd saját birodalmát. Bogdán Zoltán szerint figyelni kell arra, hogy Nóri ne a régi kutyáját keresse az új családtagban, hanem fedezze fel annak saját jellemvonásait.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. windsor 2011. december 14. 07:47
  „Kedves Bof,
  Jogos, csak szaporításról beszélhetünk...Ebben az esetben meg aztán pláne!! Mélységes megvetéssel gondolok rá, és azokra is, akik kölyökvásárlással támogatják ezt a tevékenységét...”
 • 20. bof 2011. december 13. 16:20
  „Tisztelt Windsor!
  Kérdezem, hogy az tenyésztőnek számít-e aki kertes házában 3-4 kutyát tart.TENYÉSZTŐ?????????
  Igazad van ezekkel a kutyákkal foglalkozni kell.”
 • 19. bbbeatrice 2011. december 13. 11:20
  „jó egészséget és minden jót Nórinak meg új kutyusnak.Más:Szinte naponta járok az Alsó kikötő-soron.Tavasz óta az Admiralitás-sal szemben az öreg házban lévő két kutya most már támad.Addig csak a füves területről ugattak(főleg a kisebbik),de most már 50-60 méteren keresztül kerget a kicsi.Ott egy idős úr lakott,gyanús meg is halhatott már.Láttam már ott más férfit is,de változás nincs.Ja,a lényeg:ha a szembe cégnél dolgoznak-kocsival járnak,köztük egy sportkocsi-akkor ilyen gondom nincs.Arra nekem gyorsabb menni Szegedre,de a másik hidat kell használnom,mert nem merek ott eltekerni.Hogy is van ez?Sajnálom a kutyákat de ez nem megoldás,hogy időnként ki vannak engedve.Én féljek mert nincs megoldás valaki szerint?”
 • 18. attilamet 2011. december 13. 09:47
  „Igazán jól eső érzés pozitív hírről olvasni. Szép Karácsonyt Nórinak! :)”
 • 17. sziporka67 2011. december 13. 08:57
  „Nórinak nagyon sok vidámságot kívánok a kutyushoz, idővel tompítja a fájdalmat az új jövevény. Persze elfelejteni sosem fogja, de hátha idővel csak a szépre fog emlékezni.
  Zolinak, Ildinek elismerésem! Mindig is tudtam, hogy önzetlen emberek.
  Boldog, békés karácsonyt mindenkinek!”
 • 16. windsor 2011. december 13. 07:44
  „Tisztelt Bof,
  Ugye azért nem kéred, hogy normálisnak tartsam azt, hogy valaki közép-ázsiai juhászt tenyészt kertvárosi környezetben? Az még ok, ha 1 ilyen kutyát tart, és attól mondjuk bevállal egy almot... De hogy egy egész falkát tartson ilyen kis helyen munka nélkül? Mert hát kb annyi dolga volt a kutyáknak, hogy néha ugassanak. Sétálni jártak? Mert ha nem, akkor ugyebár elég ingerszegény környezetben voltak, ami szintén nem ennek a fajtának való... Tehát ne tartsam felelőtlennek a gazdát? Én rajongok ezért a fajtáért, pont ezért érint ilyen érzékenyen a dolog. Vannak nekem is ismerőseim, akik kertvárosban tartanak ázsiát, viszont azokkal a kutyákkal vagy a gazdájuk, vagy én magam dolgozom azon, hogy ilyen véletlenül se történhessen. Kölyök koruk óta komoly szocializáción mennek keresztül, sétáltatják őket és kutyák közé járnak velük... Ami elszomorít, hogy az eset miatt rendszeres támadásnak vannak kitéve az ilyen és ehhez hasonló cikkek miatt, amik nem jöhetnének létre, ha mindenki megfelelő módon tartaná és nevelné a kutyáját...”
 • 15. bo 2011. december 12. 21:59
  „Nem értem a "negatív" hozzászólókat! A lényeg, hogy Nóri boldog! Bízom benne, hogy az új kutyus legalább annyi, de inkább több örömet okoz neki, mint az elődje és feledtetni tudja az őt ért traumát. A támadó kutyák gazdája meg szégyellje magát, hogy a több verziós magyarázkodás helyett legalább egy bocsánatkérést megejthetett volna!
  Ezúton kívánok mindannyiótoknak Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket!”
 • 14. bof 2011. december 12. 18:18
  „Tisztelt hozzászólok!
  Ami történt az valóban sajnálatos tény, a kislány remélem kiheveri ezt a megtörtént eseményt és boldog lesz az uj kiskutyával,én sokszor jártam a kutyatartó utcájában , dupla keritést építettek, de a kutyák a sajnálatos gondatlan figyelmetlenség következtében nyitva maradt kapu (kapukon) jöttek ki.
  Az illetékes eljáró hatóság majd teszi a dolgát. Ezen a megtörtént eseményen már nem tudunk változtatni.
  Ez intő példa minden kutyatartónak.
  FÖLÖSLEGES SZITKOZÓDNI! főleg ha nem is tudod a pontos történetet.El kell adni a sztorit, van leírt történet és VALÓS történet.”
 • 13. windsor 2011. december 12. 17:36
  „Hell-icon: 4 kutyát tartott otthon szaporítási céllal. Nem hinném, hogy az Orpheus annyira értene az ázsiákhoz, tehát abban sem vagyok biztos, hogy a kutya menthetetlen volt. Jó ideje foglalkozom kutyákkal, és többek közt volt szerencsém nem egy közép-ázsiai juhászhoz is. Ez egy nagyon karakteres fajta, nem való akárki "kezébe". Az orpheus tartási körülményei nem igazán segítették elő azt, hogy a kutya kiegyensúlyozottan várja ki a 2 hetet. Olyan kis helyen az én kutyám is megkergülne, pedig jelen pillanatban még egy csivava is komoly sérüléseket okozna neki, annyira jámbor... A gazda ahogy fent írják, sajnos hazavitte a kutyát... Pedig az otthon maradt két kutyával együtt el kellett volna tőle kobozni az állatokat, és egy alkalmasabb ember mellé, alkalmasabb helyre kellett volna vinni őket, de a magyar jogrendszer teljesen alkalmatlan az érdemi intézkedésekre...
  mocisautos: Hát ha nem vonják felelősségre és megtarthatja a jelen körülmények között a kutyáit, akkor az a vérlázító kategória. A kutyák érdekében és a környék lakóinak nyugalmáért is el kellene venni tőle a kutyákat... Biztos vagyok abban, hogy normális körülmények között teljesen jól működő, boldog kutyák lehetnének. Más kutyákra ugyanúgy veszélyt jelenthetnek, de helyes tartás és biztonságos kerítés mellett talán még lehet jövőjük, de egy szaporítónál erre sosem lesz esélyük :(”
 • 12. smalltown 2011. december 12. 17:35
  „Sok oromet az uj kutyushoz!”
 • 11. mocisautos 2011. december 12. 15:15
  „windsor
  Pont én is a gazda felelősségét kérdezem.
  Én arra lennék kíváncsi amit alább is írtam :a gazdájukat milyen módon vonták/ják felelősségre, ???? anyagi , erkölcsi kártérítés.
  Aki nyitva hagyja , "véletlen " a kaput és ilyen állatokat tart, az válllalja is a következményeit.”
 • 10. Hell-icon 2011. december 12. 14:54
  „9. windsor 2011.12.12. 14:06

  Nem a gazdája kérésére, hanem csak annak költségére. Kicsit különbözik a kettő dolog. Tényleg komolyan idegbajos lehetett, ha az Orpheus úgy látta, hogy jobb elaltatni, mint megpróbálni rehabilitálni.
  Véleményem szerint a szukát sem kellett volna vissza adni a tulajdonosnak, sőt ha van még otthon ilyen fajtájú kutyája azt is elvettem volna tőle.”
 • 9. windsor 2011. december 12. 14:06
  „Pinksugar: Látszik, hogy rózsaszín cukormázzal vonod be a kis világodat. Az állatok, amelyek ezt tették, xar körülmények között szaporítási célt szolgálnak/tak. A fajta nem egy kertesház udvarára való sokadmagával. Nagyon sajnálom azt a kiskutyát, amelyik összetűzésbe került az ázsiákkal, de nem a kutyát kellene közellenségként kezelni, hanem a kedves felelőtlen szaporítót, aki pont ilyen fajtával akarta megalapozni az anyagi jólétét. De nyilván neked csak a kis cukiságok számítanak... Az ilyen mentalitású emberektől szoktam lila hajat kapni kutyasétáltatás közben...
  Mocisautos: a "keretes" részben olvasható, hogy a kant elaltatták a gazda kérésére, a szukát pedig hazavihette. Ez azt jelenti, hogy a kutyák ismét egy kis kertben sínylődnek...”
 • 8. tonyk 2011. december 12. 14:01
  „Köszönjük a nagylelkű felajánlást!
  Nóri vigyázz a kutyusodra, légy jó gazdája!”
 • 7. mocisautos 2011. december 12. 13:26
  „Arról is szívesen olvasnék egy cikket , mi történt a kutyákkal amik széttépték a westit ill. hogy a kutyák gazdáját milyen módon vonták/ják felelősségre, kártérítés stb.
  Nem messze lakom , nekem is van egy lányom akinek szintén westije van a nyáron találkoztunk is Nórival és a kutyájával. Nagyon sajnálom
  Nem szeretném, ha megismétlődne az eset vele vagy bárkivel !

  Szép dolog volt a felajánlás.”
 • 6. külföldi09 2011. december 12. 13:25
  „De jó ilyet olvasni karácsony előtt!!!
  Mindenkinek Békés Boldog Ünnepet!!!

  Külön köszönet Bogdán Zoltánnak!”
 • 5. Szurkoló 2011. december 12. 12:59
  „Kedves Nóri, leld sok örömödet ebben a tüneményes kis gombócban! :)
  Bogdán Úr, kalapot emelek Ön előtt.
  Jó olvasni ilyen emberekről, helyzetekről.”
 • 4. pinksugar 2011. december 12. 11:12
  „Ui: A felajánló őszinte együttérző segítsége sok ember számára példa értékű kellene legyen!”
 • 3. pinksugar 2011. december 12. 11:09
  „Megkönnyeztem a cikket. Nagyon sajnáltam elsősorban a kislányt,másodsorban azt a kis drága kutyust aki biztos szenvedett,mielőtt feladta. Annak a rohadt állatnak aki mindezt művelte van gazdája? <moderálva>”
 • 2. papika56 2011. december 12. 10:29
  „Nagyon jó ilyet olvasni !!!!
  Köszönet a Bogdán családnak, MINDENKINEK jó egészséget, BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK !!!!!!!!!!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felülvizsgálják a szegedi, belvárosi rakodóhelyeket

Lefaragná a szegedi rakodóhelyek méretét és számát, így növelné a belvárosi fizető parkolóhelyek számát az önkormányzat. Tovább olvasom