Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

WikiLeaks-táviratok Szegedről: bizalmas információk Botkáról, Solymosiról és a Jobbikról

Szeged - 2009 novemberében készültek azok a WikiLeaksen olvasható, „bizalmas" minősítésű iratok az amerikai nagykövetségen, amelyek Szegedről, Botka László polgármesterről, a közelgő választásokról és a Jobbikról szólnak.
A WikiLeaksen olvasható, Szegedről szóló információk virágzó városról, szépen gondozott parkokról, pasztellszínű házakról szólnak – a külsőségek után a 2009. novemberi összegzés azt taglalja, a gazdasági válság hatásai miért enyhébbek itt. Az okok között az egyetem, a mezőgazdasági régióközponti szerep, a szerbiai és romániai gazdasági kapcsolatok szerepelnek, és az irat kitér arra: Szegeden nő a népesség és alacsonyabb a munkanélküliség az országosnál.

Botka László polgármestert nagyon népszerű politikusként írják le, akinek többek között kulcsszerepe volt a romák iskolai deszegrációjában és a lézerközpont Szegedre hozásában. A közelgő választások kapcsán a WikiLeaks szerint Botka azt mondta: a szocialisták várható veresége után a pártnak alaposan elemeznie kell az okokat, de nincs szükség azonnali vezetőváltásra. A dokumentum szerint Botka abban hitt, hogy az akkori vezetők, akiknek többsége a 60-as éveiben járt, 2012-re helyet ad az új generációnak. „2014-re készen kell lennünk, hogy kihívjuk a Fideszt" – mondta a dokumentum szerint.

A sötétebb oldal című részben a Jobbik térnyerését taglalja az irat: Botka szerint a szegedi egyetem hallgatóinak 30 százaléka szimpatizál a párttal vagy támogatja azt. Az okokat firtató kérdésre azt mondta: „Nézzenek ránk (a szocialista pártra)! Mit képviselünk mi a fiatalságnak? Kapitalizmust, pénzt és hatalmat. Őket a lázadás érdekli."

Solymosi Frigyes szegedi professzort is említi a WikiLeaks, aki szintén aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik népszerűsége nő a fiatal szavazók közt. A dokumentum szerint Orbán Viktor pártelnök egykor közeli tanácsadója sikertelenül figyelmeztette Orbánt a Jobbik jelentette veszélyre. „13 éves voltam 1944-ben, és emlékszem a nyilasokra. A Jobbik és a Magyar Gárda ugyanazt az egyenruhát viseli, ugyanazt a retorikát használja. ... Mi történik, ha a Jobbik bekerül a parlamentbe?" – tette fel a kérdést a professzor. A WikiLeaksen olvasható információk szerint aggódott, mert úgy vélte, a Fidesz engedte a Jobbikot térhez jutni, és ezzel valószínűleg Pandora szelencéjét nyitotta ki.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. blatth 2011. szeptember 07. 17:48
  „A szokásos félretájékoztatás a kivülálló és tájékozatlan amerikai nagykövetség részére. Amerikának a kommunistából lett szervilis kapitalisták biztosabb pontot jelentenek, mint a multinacionális tőkének olykor betartó, esetleg önálló gondolatokkal bíró pártok. Hogy hízzon a májatok, ezt adjuk mi; "Kapitalizmust, pénzt és hatalmat". Elvégre szocialisták vagyunk.”
 • 35. harcsabajusz 2011. szeptember 07. 14:39
  „Semmi különlegesség nincs a jelentésben. Leírja egy kívülálló szemével és három (valószinüleg személyes) beszélgetés alapján a helyzetet. Nagyjából reális. Valaki feltette a wikileaks linket, olvassátok el: http://wikileaks.org/cable/2009/11/09BUDAPEST822.html
  Ez van, ezt lehet(ett) mondani Szegedröl két éve.
  Ma már kicsit más lenne az elemzés, mert a városházi adok-kapok, a jobbik zsarolásai, térnyerése biztosan kiemelt szerepet kapna egy elemzésben. Azt majd késöbb hozza le a wiki. Addig is élvezzétek a napsütést...”
 • 34. jq 2011. szeptember 07. 14:27
  „A wikileaks-es távirat valószínűleg az említett személyekkel történt beszélgetés alapján készült, legalábbis a stílusa alapján erre lehet következtetni. Valaki itt járt pofaviziten, megnézte a belvárost, leírta a benyomásait, elbeszélgetett Botkával, Sándor Klárával, Sólymosival, aztán leírta, mit hallott tőlük. A város helyzetéről nyilván nem volt alkalma részletesebben vizsgálódni, leírta a hallott "hivatalos álláspont"-ot.”
 • 33. papika56 2011. szeptember 07. 14:16
  „T. 28.
  De igen !
  T 22.
  OV: jól lehúzza. Nem igazán szeretik viktátort az USA-ban.
  T. 9. frakk.
  Olvass az origóból --jó kis cikkek vannak : magyar politikusokat figyeltek meg, hallgattak le ! Tanulságos olvasmány. Hogyan látnak bennünket--külföldön, reálisabb képet kapunk --ov. pedig szintén ELOLVASHATNÁ a rá vonatkozó cikkeket !”
 • 32. vélemény 2011. szeptember 07. 14:06
  „Dr. Sándor Klára (SZDSZ) miért maradt ki a cikkből?
  http://wikileaks.org/cable/2009/11/09BUDAPEST822.html”
 • 31. vélemény 2011. szeptember 07. 13:45
  „"21. jozko
  Megrendelni egy két cikket jó pénzért mindig lehet.."
  Gondolod, hogy ezt az cikket is rendelték?
  Hol lehet megnézni az eredeti dokumentumot, magyarul?
  Nem ártana elolvasni azt is.”
 • 30. papsajt 2011. szeptember 07. 13:36
  „" Őket a lázadás érdekli."
  Szerintem ez egy begyepesedett álláspont.
  1.A fiatalságot nem tudják foglalkoztatni.
  2.Sok szülő is munkanélküli, lassan családonként 1. Milyen útravalót kap így a szülőtől,az életre?
  3.Unios fizetések csak a mesében és a parlamentben.
  4.Hogyan tud egy mai fiatal lakáshoz jutni?
  5.Ki mer ezek után gyereket vállalni?
  .
  .
  .”
 • 29. vélemény 2011. szeptember 07. 13:14
  „"Botka szerint a szegedi egyetem hallgatóinak 30 százaléka szimpatizál a párttal vagy támogatja azt. Az okokat firtató kérdésre azt mondta: ,,Nézzenek ránk (a szocialista pártra)! Mit képviselünk mi a fiatalságnak? Kapitalizmust, pénzt és hatalmat."
  Ez kivételesen őszinte mondat volt?”
 • 28. vélemény 2011. szeptember 07. 13:12
  „Azt, amit a nagykövetségen tevékenykedtek azt más országokban nem hírszerzésnek, "kémkedésnek" nevezik?”
 • 27. újratöltve 2011. szeptember 07. 12:48
  „26. horvathi 2011.09.07. 12:33
  Az amerikai diplomaták és a Wikileaks nem írt semmit sem Botka másságáról?!?!? DE ! Azt írja, hogy Botka más mint a Viktor!(aki ugye nem hazudik, csak nem kell elhinni amit mond!)”
 • 26. horvathi 2011. szeptember 07. 12:33
  „Az amerikai diplomaták és a Wikileaks nem írt semmit sem Botka másságáról?”
 • 25. Esovaro 2011. szeptember 07. 12:26
  „"Nézmá! Az amerikai diplomaták nem azt vették észre, hogy az egész város fel van túrva... :)"

  Bizonyara eszrevettek csakhogy akar nalunk ,az USA-ban is egy varos egy resze mindig fel van turva, mert valamit mindig epitenek, ez minden varos velejaroja, valamit mindig fel kell turni. Ha egy helyen elkeszulnek akkor felturjak a varost mashol. Ha nem turnak fel SAzeged ugy nezne ki mint az arviz utan”
 • 24. Janny1227 2011. szeptember 07. 12:24
  „Kedves "igazságkereső", keressed még mert még csak az egyik oldalt írtad le! A másik oldal nem követett el semmit a devizahitelesek ellen :-)?

  Ugye ezt Te sem gondolod komolyan!! Mint már annyiszor leírtam egyik oldal sem különb mint a másik!!
  Egy kicsit sem!! Ugyan olyan hazugok mind! Obama meg miért ne jöhetne Szegedre nincs miért szégyenkeznünk! Szép városban élünk fejlődik! Igaz munka az nincs!
  De kíváncsi vagyok, hogy 4 vagy 8 év múlva Mi szegediek is eltudjuk-e mondani, hogy attól mert ellenzéki a polgármester ugyan olyan ütemben fejlődött tovább a város! Lásd Debrecen elmúlt 8 évét ellenzékben, amikor is Debrecen az egyik legdinamikusabban fejlődő város maradt. Hála Kósának, és azoknak akik hagyták!
  Szeretném ha nem büntetnének bennünket ezért ( lásd M43-as elkerülő ingyenessé tétele).”
 • 23. FattyúMatthew 2011. szeptember 07. 12:22
  „A sötétebb oldal című részt inkább a szebb jövő felé vezető útra keresztelném.”
 • 22. KaszaOne 2011. szeptember 07. 12:14
  „A DM meglehetősen negatívan hozza ki a Jobbikot ismételten, de miért nem hozza le azt a WikiLeakses jelentést, melyben Orbán Viktor egyértelműen kijelenti hogy nem kell a választási ígéreteit figyelembe venni, mert az a választásokról szól, nem a valóságról.”
 • 21. jozko 2011. szeptember 07. 12:06
  „Megrendelni egy két cikket jó pénzért mindig lehet...”
 • 20. corebonts 2011. szeptember 07. 11:37
  „Én Magyarországon még mindig Szegedet választanám, ha kéne választanom. :)
  Jó itt :)”
 • 19. igazságkereső 2011. szeptember 07. 11:02
  „Nem kell csodálkozni a támogatottság növekedésén ami a Jobbik oldalát illeti,hiszen sem Dr.Bottka László polgármester úr, sem Dr. Solymos alpolgármester úr nem tett semmit a magyarországi bankok "devizahiteles" indexálási trükkjei ellen, pedig a napnál világosabb, hogy a "devizahitelesek" hitelei nem is látták az alpesi valutát,azok jó forinthitelek voltak! ( Dr.Róna Péter, Makkos Albert közgazdászok világosan leírták a tényeket a banki trükkökkel kapcsolatban, de a két prominens városvezetőnk- akiket ettől függetlenül én magam is nagyon tisztelek- semmit, de semmit nem tett a bankok indexálási trükkjeivel kapcsolatban, egyetlen alkalommal sem interveniáltak a Gyurcsány-Draskovics-Bajnai vezette kormányciklus alatt! Több tíz-és százezer ember került ezért nagy bajba teljes mértékben önhibájukon kívül, a bankok tisztességtelen nyerészkedései miatt, ami jól is sikerült nekik,hiszen az általuk generált "devizaválság" alatt is 175 milliárd forint tiszta nyereséget könyvelhettek el! Mindeközben Magyarországon magyar állampolgárokat tettek tönkre,árverezték el
  házaikat,lakásaikat és csináltak egy általuk engedélyezett és jövedelemigazolás alapján jóváhagyott 11.5 milliós lakásépítési hitelből ( 2008 tavaszán megkötött szerződésről van szó e példában!) 18-19 milliós tartozást,ami teljesen természetszerűen fizethetetlenné vált! Jó lenne ha a szegedi és közkedvelt napilap a Délmagyarország is megmerné írni e tényeket,melyek a banki tisztességtelenségről szólnak neves közgazdászok-Dr.Róna Péter, Dr. Makkos Albert és más közgazdász társaik írnak le a bankok indexálási trükkjeiről!”
 • 18. jozicsenko 2011. szeptember 07. 10:56
  „a diákok 30%-a jobbikos...

  akkor lehet félni az mszp-nél, mert öregedik a szavazóbázis (a fideszé is, de ők még min 30 évig biztosan szavaznak) és 2015 után az mszpnek nincs esélye...

  nem baj, 2014ben lesz legközelebb választás, addig minden villamossal végeznek, remélem

  s lehet jelenteni washingtonba, hogy szegeden van tömegközlekedés...”
 • 17. cselac 2011. szeptember 07. 10:38
  „Várom azt a táviratot, ami a dóci iskolaügyet, a sándorfalvi lépleverést, vagy épp Mórahalom felvirágoztatását és a kübekházi Operettfesztivált fogja taglalni. Esetleg arról is lesz szó, hogy Kohári Nándinak miért van ilyen szakadt bicaja és, hogy Iványi Aurél milyen színű kettlebellel edz? Apukám, Botkáról és Solymosiról írnak a diplomaták, meg szegedi sötét oldalról! Szerintem amúgy Obama kérte ezeket e jelentéseket, mert ki akarja próbálni a Napfényfürdőt és az új villamosainkat :D Engem amúgy elgondolkodtat és ahogy egyre több távirati tartalom jelenik meg, egyre inkább röhögök az egészen és tartom komolytalannak...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éves az üllési könyvtár

Üllés - A könyvtár alapítása 50. évfordulója alkalmából logópályázatot hirdet. A jubileumra írásokat… Tovább olvasom