Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Zabosfa: kalotaszegivel a Pick-győzelemért

Zákányszék - Hagyományőrző fiatalok alkotják az idén 25. születésnapját ünneplő zákányszéki Zabosfa Táncegyüttest. Eddigi legnagyobb sikerüket a Pick Szegeddel érték el az elmúlt hétvégén.
– A néptáncoktatás 1988-ban indult el Zákányszéken, a művelődési házban alakult meg az első csoport. Ekkor jött létre a Zabosfa, amelyet jelenleg mintegy 40 fiatal alkot – mondja a 25. születésnapját decemberben ünneplő néptáncegyüttes vezetője, Nyerges László. Hozzáteszi, 1995-től alapfokú művészetoktatáson vehetnek részt a fiatalok, itt tanítják nekik a néptáncot.

A csapat szombaton a Pick Szeged–MKB Veszprém kézilabda-rangadón nagy sikert aratott a nézők körében, még úgy is, hogy első táncuk alatt nem szólt zene.

Néptánccal szurkoltak a Picknek szombaton. Fotó: Schmidt Andrea
Néptánccal szurkoltak a Picknek szombaton.
Fotó: Schmidt Andrea

Csoda

Zabosfa néven alakult ki a mai község elődje, Lengyelkápolna. A Zabosfa név érdekes helyi hagyományon alapul. Valamikor a legenda szerint egy öreg nyárfa állt itt, amelynek odvából mindig kikelt néhány szál zab. Csodával magyarázták ezt az emberek, innen a helységrész Zabosfa elnevezése. A táncegyüttes jubileumi ünnepségét december 14-én rendezik a zákányszéki művelődési házban délután 5 órától.

– Az együttes tagjai középiskolás, egyetemista és dolgozó fiatalok, akiket a néphagyományok iránti tisztelet kovácsolt összetartó közösséggé. Műsorainkban a magyar tájegységek táncait dolgozzuk fel. Moldvai, mezőségi, sárközi, szatmári, lőrincrévi, dél-alföldi táncokat járunk – meséli az együttes vezetője.

Szombaton többek között kalotaszegivel buzdították a szegedi kézilabdásokat. Mint mondja, sokat számít, hogy a 40 főben egy külön felnőtt csoport is van, amelyet 14 zákányszéki és domaszéki fiatal alkot. Ez a térségben, de országosan is ritka, így sok környékbeli rendezvényre hívják őket.

– Az évek során számos helyen megfordultunk már, két alkalommal mutattuk be a magyar néptánc hagyományait Lengyelországban, megfordultunk Szerbiában és Romániában is – mondja az oktató.

Pick Szeged - Veszprém - Zabosfa módra

Olvasóink írták

  • 1. bambulla 2013. október 31. 08:31
    „ahogy P.Ricsi táncol úgy senki :)
    hajrá Ricsi!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesztüzem a Citybike Szeged-nél

Teszteljük a konzoljainkat, amelyek már kint vannak, illetve a kerékpárokat, a GPS-rendszert és a fizetési megoldásokat - Szabó László, a Citybike Szeged projektmenedzsere. Tovább olvasom