Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Zaj, ami ellen nem tehetünk semmit

Szeged - A Szegedi Ifjúsági Napok alighanem a környék leghangosabb rendezvénye, bosszanthatja is azt, aki nem szereti a könnyűzenét. Az egészséget mégsem ez, hanem a közlekedés szüntelen moraja kezdi ki - mondja Bézi Ferenc, aki harminc éve foglalkozik zajjal. Aki teheti, lakásvásárlás előtt nézze meg a zajtérképet, sok pénzt spórolhat vele.

Ma már okostelefonnal is lehet zajt mérni. Ám egy hitelesített eszköz, olyan, amilyet a szegedi Bézi Ferenc gépészmérnök használ, egymillió forintba kerül. A mikrofonnal felszerelt, számítógéphez csatlakoztatható kütyü elemzi az adatokat. Nem mindegy, hogyan: a zaj tényleg károsítja az egészséget, szervi problémákat is okozhat, ha nem is rövid távon, mint a rossz étel vagy levegő. Amikor egy hatósági eljárásban mérnek, mindig egy konkrét zajforrás zaját kell vele vizsgálni.
 

Névjegyet ad a pultosnak


Ha ez például egy terményszárító, egy húsbolt éjjel-nappal járó hűtőkamrája vagy egy zenés szórakozóhely, akkor a szabadban mérnek, a panaszos lakásának fala előtt közvetlenül, a szokásos üzemmenet idején. Ha felmerülhet, hogy az üzemeltető a mérés hírére visszább fogná a teljesítményt, a szakértő utólag értesíti őt.

– Bemegyek, és bejelentem, hogy zajmérés történt. Ha ez kocsmánál szokott előfordulni, késő este, éjszaka, megesik, hogy menekülni kell, mert vannak ingerült vendégek – avat be szakmája „szépségeibe" Bézi Ferenc. – A pultosnak adom a névjegykártyámat, meghagyom, hogy a tulajdonos, ha szeretné, még éjjel eljöhet, tárgyalni, de másnap is beszélhetünk.

Nyilván a tárgyalási szándék attól is függ, mit mért a masina. Magyarországon a beépítettség fokától függően többféle határérték létezik. Ám például egy lakószobában, csukott ablakok mellett nappal 40 decibelnél, éjjel 30 decibelnél nagyobb folyamatos hangnyomásszint nem lehetne. A szakértő hozzáteszi: ne önmagában keresse a hibát, akit a határérték alatti zaj is kikészít, mert ezek megállapításakor „átlagos érzékenységű" embert vettek alapul.

Zajszintmérés az erkélyen. 55 decibel az ideális érték, de a feketerigó dala 70 decibel is lehet abban a néhány másodpercben, amíg szól. A szerző felvétele
Zajszintmérés az erkélyen. 55 decibel az ideális érték, de a feketerigó dala 70 decibel is lehet abban a néhány másodpercben, amíg szól. A szerző felvétele


– Ha az derül ki, hogy a mért zaj környezetvédelmi szempontból rendben van, attól még a panaszos kezdeményezhet eljárást a polgármesteri hivatalban birtokvédelemre hivatkozva. Ilyenkor az ügyintéző megítélésén múlik a döntés. Bevonhat szakértőt is, de nem muszáj neki, és határozhat úgy, hogy a zavaró zajt meg kell szüntetni. Hasonló a szabálysértési eljárás is, régebben ezt csendháborításra hivatkozva indították.

Fapapucs


Sokféle zaj zavarhat minket, a szomszéd lakásban tologatott székeké, a fölöttünk lakó fapapucsáé, „földszintes" unokáinak szaladozásáé. Régi panellakóként Bézi Ferencnek az a véleménye, hogy bár ezek a házak nem az építészet csúcsteljesítményei, igazán kellemetlen meglepetés azokat szokta érni, akik panelban élve összespórolják a pénzt egy új társasházi lakásra. 20-30 millió kifizetése után beköltöznek, és egy-két hét múlva kiderül, csapnivaló a hangszigetelés.

– Utólag már drága az ilyen gondok orvoslása. A padlót „úsztatni" kell, a járófelület így csak a sűrű ásványgyapot szigetelésen keresztül érintkezik másik merev, vagyis a hangot továbbító elemmel. Ám gyakrabban fordul elő, hogy az fizeti a hangfogó álmennyezet árát, akit zavar a fentről érkező zaj... Célszerű ezeket a gondokat építkezéskor megelőzni, és úgy választani lakást, hogy megnézzük a település zajtérképét.

Szegedén az látszik, a közlekedés moraja a legnagyobb. A hangos üzemek elfogytak, az autók megszaporodtak, hiába, hogy halkabbak. Ha új út, körforgalom épül, lehet a zajt csökkenteni, a régi utaknál azonban ez nem kerül szóba. A rendezvények is hangosabbak.

SZIN: több százezer watt

– Egykor az Illés együttes öt erősítője együtt nem érte el az ezer watt teljesítményt az újszegedi szabadtéri színpadon, ma a SZIN-en százezer wattokban beszélünk. Én Makkosházon, a Gáspár Zoltán utcában tisztán hallottam az énekes szavait. Vannak technológiák arra, hogy a forrás másképp sugározzon, de igazi megoldás nincs. Inkább Budapesten is a Sziget Fesztiválhoz igazítják az önkormányzati rendeletet, az valamiért könnyebben megy.

A szegedi szakértő szerint a fesztiválokat mégis ki lehet bírni – neki a Szegedi Szabadtéri Játékok a kedvence –, mert tudjuk, meddig kell még hallgatnunk. Az igazi gond azokkal a zajokkal van, amelyek nem szűnnek meg, és nem tehetünk ellenük semmit. A fülünk ráadásul szelektál.

– Ez olyankor derül ki, amikor például egy üzemet kellene mérni, de a közelben van egy nádas, brekegő békákkal, mert az néha olyan hangos, hogy lehetetlenné teszi a mérést. Ugyanez a helyzet a tücskökkel. Úgyhogy ilyenkor este tíz és hajnali három között kell mérni, azután ugyanis megszólalnak a kakasok... A feketerigó dala, abban a néhány másodpercben, amíg szól, itt, az erkélyen mérve eléri a 70 decibelt. Mégsem jut eszébe senkinek, hogy ezekre a zajokra panaszkodjon. Engem az sem zavar, ha a közeli óvoda udvarán zsibonganak a gyerekek. A totálisan szigetelt süketszobánál viszont, amelyben egyszer néhány percet voltam az egyetemen, nincs nyomasztóbb.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizes szakmai fórum

A felszíni, valamint a felszín alatti vizek állapotát, azok minőségét, mennyiségét 6 évente ellenőrzik a szakemberek és készítenek vízgyűjtő-gazdálkodási tervet. Tovább olvasom