Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Zajjal fogy az ingatlanérték

Egyre fontosabbá válik a szegedi ingatlanoknál is, hogy mennyire zajos a környék. A ház vagy a lakás értékének akár húsz százalékáról is lemondhat, aki főútvonal mentén lakik. Az üzleteknél viszont még előny is lehet a forgalom robaja.
A tápéi Fenyves utca kifejezetten csendes. Fotó: Frank Yvette
A városi forgalom folyamatos növekedésével már nem csupán a műszaki állapot, az ár vagy az emeletszám határozza meg egy ingatlan értékét. Egyre inkább befolyásolja a vásárlót, hogy a kiszemelt lakás, ház közvetlen környékén mennyire zavaró a zaj.

Öt-tíz százalékkal kevesebbre becsülte Samu Attila, a szegedi Androméda Szolgáltató és Közvetítő kft. vezetője egy zajos környéken lévő lakás értékét egy azonos jellemzőkkel bíró, de csendes helyen lévőhöz képest. A csendes környéket ugyanis egyre többen jelölik meg fontos elvárásként. Mint mondja, jól mutatja a zaj elviselhetőségének határait a franciahögyi lakóparkban élők felháborodása, akik többször lezárták az átmenő forgalom elől lakhelyük utcáit. A korszerű nyílászárók sokat javíthatnak a zajterhelésen, és a zöldterületek közelsége és nagysága is ellensúlyozhatja némileg a zaj miatti értékcsökkenést. A hő- és hangszigetelt ablakok sem tudják azonban teljesen kizárni a munkagépek vagy a hatalmas forgalom keltette rezgéseket – amelyek hosszabb távon akár meg is repeszthetik az épületeket. Ezért Samu szerint az új épületek tervezésénél mindig figyelembe kellene venni az ingatlan főútvonaltól, forgalmas városi úttól való távolságát.

Átalakítás zajtérképpel

A szegedi önkormányzat idén fogadta el a város „zajtérképeit", ami jól szemlélteti a főleg közlekedési eredetű zaj mértékét a főútvonalak mentén. Mohl Miklós, a fejlesztési iroda környezetvédelmi referense elmondta: a térkép alapján jövőre intézkedési terv készül, amit a városfejlesztési tervekben kívánnak alkalmazni. Ezzel remélhetőleg megelőzhetők lesznek a franciahögyihez hasonló tiltakozások is. A legnagyobb zaj jelenleg a főként az átmenő nemzetközi kamionforgalom sújtotta főútvonalakon, a Bertalan híd le- és feljárója környékén és a Kossuth Lajos sugárúton tapasztalható. A szakemberek szerint az előírt határértéknél több mint húsz decibellel magasabb itt a zajszint. Az igazi megoldás az M43-as, Szegedet elkerülő út mielőbbi megépülése lehet.

Bozsó Miklós, a Limit Tanácsadó és Vagyonértékesítő Kft. vezetője szerint ugyanakkor az üzleti célú ingatlanoknál egyáltalán nem számít a zajterhelés – sőt akár előny is lehet. Többnyire ugyanis a forgalmas helyeken nagy a zaj, ez pedig azt jelenti: sokan látják az üzletet, szolgáltatót, így pedig több lehet az ügyfél is.

A lakóingatlanok viszont akár tíz-húsz százalékot is veszthetnek az értékükből, ha zajos környéken vannak. Bozsó szerint előfordul, hogy még így sem tudnak eladni egy-egy nagykörúti lakást. Hasonló a helyzet a Temesvári, a Rókusi körút, a Szőregi és a Dorozsmai út családi házaival is: lakóházként szinte lehetetlen tőlük megszabadulni – ezért egyre több helyre üzletek költöznek be.

A tömegközlekedés közelsége azonban a zaj ellenére is növelheti egy ingatlan értékét. A kft. vezetője azt mondja, a folyamat a pestihez hasonló irányba tart, ahol egy panel értékét megdobja, ha közel a metróállomás. Forgalmas, zajos helyeken a nyolcadik-kilencedik emeleti lakások a kelendőbbek, oda ugyanis a légszennyezés mellett a zaj sem ér fel. Csendes környéken ugyanakkor továbbra is az alacsonyan lévő, kis lakásokat keresik a vásárlók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyollós szűzleányok és a drága fehér tea

Tanulságos megvizsgálni: az élelmiszer-szakboltok vagy a bevásárlóközpontok tudnak-e többet, jobbat… Tovább olvasom