Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Zákányszéki felhőszakadás

Özönvíz zúdult tegnap este Zákányszékre. Az alig félórás felhőszakadás óriási károkat okozott a faluban, állatokat és gyümölcsösöket nem kímélve házakat, melléképületeket, fóliasátrakat öntött el.
Fotó: Karnok Csaba
– Harminc éve nem volt ilyen eső a faluban, a talajvíz miatt a már eddig is túlterhelt csatornák megteltek. A víz mindent elárasztott, házakat öntött el, befolyt a pincékbe, ólakba, kertekbe, a gyümölcsösök egy része tönkrement. A károkat egyelőre még csak megbecsülni sem lehet – mondta egy szuszra tegnap este Zákányszék polgármestere. – A hat órakor kezdődő falugyűlést, aminek az egyik napirendi pontja a belvíz elleni védekezés lett volna, lefújtuk, mindannyian mentünk menteni.

Kovács József polgármester nem túlzott, mindenütt víz hömpölygött. Tegnap este szinte az egész falu talpon volt. A Dózsa György úton árkot ástak, a falu mélyebben fekvő részein pedig szivattyúk tucatjaival és több száz méter hosszú tömlőkkel próbálták a vizet elvezetni azokba a csatornákba, amelyek még győzték. A polgármester segítséget kért a csatornázási társulástól. A közben megérkező tűzoltók a falu környéki vályogházakat és lakóikat mentették.

– A víz betört a házunk udvarába, elöntötte az ólakat, tizennégy csirkém megfulladt, nézze meg, a fóliasátor is vízben áll – mondta Csúcs Lajosné. A Nyár utcai idős asszony az utcán várta, hogy „valami" történjen. Házuk szigetként emelkedett ki a helyenként 20-30 centiméteres vízből. Egyik szomszédja, Berta Gáborné hálát adott az istennek, hogy állataik egy részét néhány napja kimenekítették közeli tanyájukra, az „otthon" lévő tyúkokat és disznókat meg tudták menteni a vízbefúlástól.

Márta Mihály házát is körbe vette a víz, pincéjében térdig állt a koszos lé.
– Van szivattyúm, de addig nem használhatom, míg a többiek háza is vízben áll, a csatornák pedig tele vannak. Csak rájuk engedhetném a vizet, azt meg ugye nem tehetem a jószomszédokkal – mondta az idős férfi.

A polgármester tegnap késő este, amikor eljöttünk, utcáról utcára, házról házra járt, és az önkormányzat munkatársaival próbálta a mentést szervezni és összehangolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia filmnapok Szegeden

A legújabb francia filmeket nézhetik meg az érdeklődők jövő hétfőig a szegedi Belvárosi moziban. A… Tovább olvasom