Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Zákányszéki paprikaföldön szüreteltünk

Hétfői lapunkban fűszerpaprika szedéséhez keresett alkalmi munkavállalókat egy zákányszéki gazdálkodó. Megragadtam az alkalmat és egy napra beálltam a paprikaszüretelő brigádba.
A válogatós házigazda: Makráné Baba néni . Fotó: Gyenes Kálmán
A reggeli busz, amin utaztam, hét órakor még csak Zákányszék Alsónál járt, amikor Papp János zákányszéki gazda paprikaföldjén a többiek már megkezdték a szüretet.

Piros igen, kormos nem

Vele nem, de népes rokonságával és szomszédaival találkoztam a három család paprikaföldjén. János gazda úton volt, de már hajnalban ládákat, reggelit szervezett, délre ebédet, estére a leszedett paprika szállítását. A rokonok már jócskán „benn jártak a földben". A velejét néhány perc alatt elsajátítottam tőlük, az ismerkedésre nem pazaroltunk energiát.

– Itt a vödör, csak a pirosát szedje! A sárgás meg a zöldes az kormos, maradjon rajta. Álljon be a sorba és szóljon, ha vihetem a teli vödröt – hallottam a markos fiatalembert. Utóbb kiderült, ő Gabi rokon, akit a szomszéd sorokból unokatestvérei hajcsárnak szólítottak. Kata és menye, Szilvi haladt a családi brigád élén. Nyolc órakor érkezett a reggeli – számomra a derékegyenesítés ideje. Túlságosan is alacsony növésű ez a paprika!

Masszázs és tévészüret

Kilenc óra körül már az oldalamon haladó Melindának és Mónikának is pezsegtek a testfrissítő ötletei. Szerintük a sor végén – hej, de messze is volt az még! – a tévéshopban ajánlott hátmasszírozó gurgulyát kellene kitenni gyorsítónak. Egy idő múlva kínjukban feltalálták a kaszálós szüretet: a learatott paprikaszárakról a tévé előtt fotelben szemezhetnénk le a termést. A masszírozó kütyü és kasza híján a két lány Lalinak kezdte „csapni a szelet". Az izmos barna legény haladt leggyorsabban; a lányok udvarlásával arányos mértékben be-besegített. – Ne a tövét fogja, hanem húzza a paprikát! Akkor gyorsabban szakad – szólt oda nekem is.

Cibáltam, de visesek voltak a bokrok, szakadt ki az egész a földből. Más technikára kapcsoltam. Lassabban, de biztosan hajolgattam, téptem, guggoltam, téptem... Nehogy több kárt okozzak, mint amennyi hasznot hajtok – ha már a gazda gyanútlanul ráengedett a paprikaföldjére.
– Sok a kormos, belekerült a rohadtja! – feddte a szedőket János gazda nővére, Makráné Baba néni és férje, Szilvi bácsi, miközben serényen válogatták a ládákba tornyozott pirospozsgás fűszernövényt. Baba néni elmagyarázta, Kalocsára hordják a színe-javát magnak, jövőre onnan kapják majd vissza a jóféle vetőanyagot. A maradékot Hajósra viszik, azt még előbb csumázni kell. Tán erőspistát kevernek belőle. És hogy miért húztak gumikesztyűt?! Majd megtudom!

Gumikesztyű és letyepetye

És lőn: tizenegy óra körül a csípeje már könyékig égetett. Vigasztaltak, ne aggódjak, gumikesztyűn keresztül is csíp. Nem aggódtam. Már fel sem tudtam állni. A guggolás csak ideig- óráig jelentett megoldást. Délutánra viszont nyoma sem maradt csípésnek, derékfájásnak – derekas zsibbadtság öntött el. Egyáltalán nem éreztem semmit. Ibolya néni és Kata még bírták, ők idejében térdelésre váltottak. Paprikázták a hangulatot. Régi családi mesékkel és friss pletykákkal szórakoztatták a fásult ifjakat.

Ötkor, a „műszak" végén – értékelés. Maradt még a másfél hektárból. Pedig fejenként több mint két mázsát szedtünk. Baba néni mondta, jöhetek holnap is. Ezt – úgy vettem ki – dicséretnek szánta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannoverből Isztambulba – egy tankolással

Hannoverből indult, Isztambulba tart, és csak egyszer tankol Gerhard Plattner egy 2,5 literes… Tovább olvasom