Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Zalánki Rita estje

Szeged - Romantikus estre várja a közönséget holnap 19.30-ra a Korzó Zeneházba Zalánki Rita, a Szegedi Nemzeti Színház korrepetitora.
– Édesapám zongorázott, az ő hangszerét örököltem meg, ezzel kezdődött minden. Egerben jártam zeneiskolába, majd a miskolci konzervatóriumban végeztem. Jól indult a pályám, több zongoraversenyt is megnyertem, többek között azt is, amit a Chopin-évben, 1999-ben Szegeden rendeztek. A Zeneakadémián korrepetitor szakra vettek fel: a legendás Varasdy Emíliától tanultam meg, hogyan kell dalt kísérni és énekesekkel dolgozni, az operáról pedig mindent Pál Tamástól tudok. A korrepetitori munkával jobban kinyílt számomra a zenei világ. Jóval nagyobb szeletét ismertem meg, mintha koncertező zongorista lettem volna – mondja Zalánki Rita, aki három éve a Szegedi Nemzeti Színház korrepetitora. Szerdai estjén szólistaként is megismerheti a közönség a Korzó Zeneházban.

Zalánki Rita Alexander Polkovnikovot kíséri az operaversenyen.
Zalánki Rita Alexander Polkovnikovot kíséri az operaversenyen.

– Sokan azt gondolják, a korrepetitor csak „másodhegedűsként" kísér, holott tulajdonképpen neki kell jó irányba vezetnie az énekest. Segítenie, sőt inspirálnia kell az operistákat a felkészülés során vagy a zongorás koncerteken. Chopinnel valamilyen mély lelki-szellemi összeköttetést érzek, ezért szegedi estemre is az ő darabjait választottam. Korrepetitorként is fellépek színházunk fiatal magánénekesével, Kónya Krisztinával, akivel ugyancsak romantikus műveket, többek közt Csajkovszkij-, Brahms- és Liszt-dalokat választottunk – sorolja a koncert műsorát Rita, aki nagyon szereti Bogányi Gergely zongorajátékát. Meghallgatta vele a Chopin-maratont is a MüPában. Másik nagy kedvence Cziffra György – lenyűgözőnek tartja a játékát.

– Néhány évig nem léptem fel szólistaként, mert teljesen belemerültem az opera világába. A jövőben szeretnék többször koncertezni. Krisztusi korba léptem, úgy érzem, a Chopin-stílus mára beérett nálam. Az ő műveit lehet leginkább úgy előadni, mintha énekelnénk a zongorával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindig vicces rádiósok

„Kényelmesek vagytok! Már tavaly is megállapítottuk, hogy későn ébredő város a tiétek. Csupán kilenc körül verbuválódott a tömeg." Tovább olvasom