Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Zalka Attila: csak a lábam hiányzik, az eszem nem

Zalka Attilánál 15 éve állapították meg a cukorbetegséget. Azóta mindkét lábát amputálták, kerekes székben éli életét. Azt mondja: a rokkantaknak sok a gondjuk, de azt utálja, ha valaki sajnálja.
– Csak a lábam hiányzik, az eszem nem – mondja Zalka Attila. A 45 éves férfinál 15 éve diagnosztizáltak cukorbetegséget. Ráhúzódott az ereire, mindkét lábára, ezért 6 esztendeje amputálták mindkettőt.

– Használhatatlan lejárók, szörnyű állapotú betegszállító autók, ajtók, amiken nem lehet bemenni kerekes székkel – sorolja a problémákat Attila. Ha lenézik, sajnálják, vagy csak nem foglalkoznak vele az ellátásánál, sosem hagyja magát, mindig kiáll az igazáért.

Azt mondja, nem panaszkodni akar, inkább felhívni a figyelmet: annak ellenére, hogy divat mozgássérültekről beszélni, anyagilag segíteni őket, politikai hasznot húzni a támogatásukból, még mindig rengeteg a gondja ezeknek az embereknek.

Személyes példáján keresztül avat be sorstársai helyzetébe. Miután megműtötték, sem gyógytornászt, sem pszichológust nem rendeltek mellé. – Olyan voltam, mint a keljfeljancsi, csak visszafelé. Én ugyanis nem tudtam felülni. Magamtól kellett megtanulnom, az államtól nem kaptam segítséget – magyarázza. Kerekes székét 6 évre adták neki, idén kérvényezhet újat. A mostani egyre rosszabb állapotban van: nem fognak a fékek, kopnak a kerekek.

Az egykori lemezlovas kerekes székben hallgatja a zenét.Fotó: Schmidt Andrea
Az egykori lemezlovas kerekes székben hallgatja a zenét.
Fotó: Schmidt Andrea

Azt mondja, a túlélését feleségének és a most 18 éves fiának köszönheti. Az ő segítségükkel kezdett hozzá ehhez az élethez. Pedig huszonéves fiatalként lemezlovasként járta az országot polgári munkája mellett. Amikor magas vérnyomással rokkantnyugdíjas lett, akkor is dolgozott, kertészkedett, kávéautomatákat töltött.

Lemezlovas időszakából maradt lemezeit azóta zenei gyűjteménnyé egészítette ki. Ritkaságokat gyűjt az interneten. Segítség nélkül boldogul a konyhában, felesége szerint remekül főz.

Könnyebbé tette saját életét

Zalka Attila feleségének nincs jogosítványa, a férfi speciális, automata váltós kocsit vezet. Győrben alakította át egy szakember a járművet. Attila, mielőtt amputálták a lábát, gondolt a jövőre is: a mellékhelyiségbe egy kis hordozható emelvényt tervezett, amin keresztül könnyen átsegítheti magát az ülőkére.

Olvasóink írták

 • 5. 69Gyöngyi 2012. január 17. 14:45
  „ősszintén sajnállak ,sok erőt kívánok neked!”
 • 4. autószerelő 2012. január 16. 16:51
  „Nem ismerlek, de nagyon tisztellek, és felnézek Rád!”
 • 3. racionalitás? 2012. január 16. 13:11
  „és TALKING HEADS-et...így igaz.”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2012. január 16. 12:48
  „Aki Jean Michel Jarre-t hallgat, az nem lehet rossz ember. :)”
 • 1. racionalitás? 2012. január 16. 10:01
  „Itt egy példa...fizikailag nem teljes értékűnek látszón is lehet megelégedett-teljes életet élni...magam részéről köszöm e cikket....a bajaink mellett látva egy ilyen tőrténetet-rá kell döbbenni-hogy nem is gond a gondunk.Gratula és így tovább!KÖSZÖNÖM.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A korai felfedezés életet menthet

100 mammográfiás szűrés közül átlagosan 4–5 gyanús esetet találnak és vizsgálnak ki, de panasz esetén szinte minden korosztályt vizsgálnak a szakrendelésen. Tovább olvasom