Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Zandonai-premier Szegeden

Szeged - A Francesca da Riminit októberben már láthatta az Armel-fesztivál közönsége, de Riccardo Zandonai operájának igazi bemutatóját ma 19 órától tartják a Szegedi Nemzeti Színházban. A másik szereposztás szombat este lép színpadra.
– Bár Magyarországon kevesen ismerik, Itáliában sokat játszott slágerdarabnak számít Zandonai operája. A művészet- és irodalomtörténetnek is slágertémája Paolo és Francesca szerelme, amely Dantétól kezdve sokakat megihletett. Olasz operát írtak vagy harmincat a témára, a többségük nem maradt repertoáron. Zandonai partitúrájából azonnal látszik: ez egy rendkívül okosan, sok invencióval megszerkesztett darab, roppant színesen, jól hangszerelve. A komponista nagy tudású zeneszerző volt, kortársai is nagyra tartották; maga Puccini is, aki a Turandotot legszívesebben vele fejeztette volna be. Hogy Puccini örökösének mégis másra esett a választása, abban szerzői jogi megfontolások mellett az is szerepet játszhatott, hogy Zandonai már túl nagy névnek számított – mondja a ma esti premiert vezénylő Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, aki úgy véli, Zandonai muzsikájára Wagner és Richard Strauss is hatott.

Jelenet az előadásból. Fotó: Schmidt Andrea
Jelenet az előadásból.
Fotó: Schmidt Andrea

Juhász Gyula és Gulácsy Lajos is feldolgozta

Francesca da Rimini tragikus történetét – amely a Rómeó és Júlia után az egyik legnépszerűbb középkori itáliai szerelmi sztori volt – Dante Isteni színjátéka nyomán 1907-ben Juhász Gyula is feldolgozta. Paolo és Francesca címmel írt belőle egyfelvonásos jelenetet, ami megtalálható a költő összes műveit közreadó sorozat 4. kötetében. A történet a képzőművészetben is számos feldolgozásban megjelent, Gulácsy Lajos 1903-ban Firenzében festette híressé vált Francesca da Rimini és Paolo Malatesta című akvarelljét, amit ma már egyszerűen Paolo és Francesca címen emlegetnek. Juhász Gyula egyfelvonásosában Francesca szavait ez a kép ihlethette: „Kinyitja nagy aranyszemét a nap, / S arany lesz minden, a fák és a tornyok / És arany lesz a lélek is maga!".

– Zandonai zenei nyelve, a zenekar kezelése és a drámai folyamat zenébe öntése szempontjából Wagner és Richard Strauss hatása talán még fontosabb is, mint a korabeli olasz szerzőké, bár muzsikája kétségtelen rokonságot mutat Pucciniéval. Egy-két motívum, megoldás akár még ismerősnek is tűnhet a Turandotból. Puccini utolsó operája azonban később született, mint a Francesca da Rimini, ami talán azért nem lett világsláger, mert roppant bonyolult darab, komoly feladatot ró mindenkire. A címszerep igazi drámai feladat, kevesen tudják jól elénekelni. A premieren az operafesztiválon különdíjjal jutalmazott Miksch Adrienn énekli, szombaton pedig a másik szereposztással társulatunk szopránja, Kónya Krisztina mutatkozik be Francescaként. Ő a szerep líraibb olvasatát adja; többféle megfogalmazás lehetséges, ez is teljes értékű alakítás. Óriási dolog, hogy a 15 szereplős darabot két szereposztásban ilyen színvonalon tudjuk kiállítani. Zandonai nagy létszámú zenekart alkalmaz, bonyolult a zenei anyag, így nagyon sok munkát kell belefektetni, hogy méltó módon megszólaljon – hangsúlyozza Gyüdi Sándor, aki biztos benne: a szerelmi történet megragadja a nézők lelkét. A zene jól támogatja a drámai pillanatok megfogalmazását, szinte filmzeneszerűen erősíti a szöveget, a drámai cselekményt és a látványt.

A produkciót izgalmas látványvilággal, Székely László díszletében, Bianca Imelda Jeremias jelmezeivel Juronics Tamás állította színpadra. A mai bemutatón a további főbb szerepekben Réti Attilát (Giangiotto), Vadász Dánielt (Paolo) és Balczó Pétert (Malatestino) láthatja a közönség. Szombaton Pál Tamás vezényletével a címszerepet alakító Kónya Krisztina mellett többek között Kelemen Zoltán (Giangiotto), László Boldizsár (Paolo) és Szerekován János (Malatestino) lép színpadra. Vasárnap este a Gregor-bérletben újra az operaversenyen látott gárda szerepel, azaz Malatestinóként visszatér a dominikai tenorista, Enrique Pina Serra.

Olvasóink írták

  • 1. szgy 2011. november 06. 11:47
    „Egészen kiváló előadás! Minden szereplő egészen kiváló, pompás alakítások. A kiválók kiválósága számomra Kelemen Zoltán volt, aki a "pusztító" szerepében - ugyanúgy, mint korábban - most is új mélységet tud feltárni. Jól áll neki az önpusztító személyiség ábrázolása, amely kifelé fordulva maga körül rombol. Talán Radnai tudott ilyet, talán Fodor János... Köszönjük! Szerekován Jánost is megtalálta a "főgonosz" szerepe, ez a mantuai hercegbe oltott Jago. Illetve az egymásra találás kölcsönös: karakterben, hangzásban, színpadi dinamikában: telitalálat. Kónya Kriszta és László Boldizsár kiválóan hozzák a lírai részeket. Kónya Kriszta tudja érzékeltetni az omegapontot, ahol összecsap a pusztítás, a gonoszság és a szenvedély (a három testvér), László Boldizsár a drámai részekben is kiváló olaszos temperamentummal alakítja a szerepét. Kifogást nem lehet emelni az alakításuk ellen; de talán az első szereposztást jobban eltalálják a karakterek. A rendezés, a képi világ, az erőteljes maszkok az operajátszás ötvenes-hatvanas évekbeli aranykorát idézik talán szándékosan is. Hagyományos rendezés, de (de??) jót tesz neki a mű ismeretlensége: nem kell olyasmi "kötelező" közhelyeket hozni, mint az ismert operák (Tosca, Aida stb,) esetében, amit a rendező esetleg nem is érez a magáénak, de a közönséget "ki kell szolgálni"... itt minden megoldás átgondolt és érezhető meggyőződéssel áll színpadra. Hagyományos rendezést: így vagy sehogy!...

    A legkellemesebb meglepetés, pontosabban - miután "leg" a művészetben nincsen - a kiváló előadás alapja: a darabválasztás, a zenekari hangzás és a "szigorúan zenei" kidolgozottság nem dícsérhető eléggé. A hangszerelési ötletek végig plasztikusan jelennek meg, és mivel ez egy JÓ opera, ez a plaszticitás minden másodpercben szervesen szolgálja a színpadi dráma kidolgozottságát és elmélyültségét. Köszönet az előadásért a társulatnak, a dirigenseknek, a zenekarnak, nagy élmény volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos és kisteherautó koccant a Dugonics téren - galériával

Koccanásos baleset történt péntek reggel, nem sokkal kilenc óra után Szegeden, az egyik Dugonics téri körforgalomban. Tovább olvasom