Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Záróvizsga a Csonkában

A korábbi évek gyakorlatától eltérően az idén több diák nyelvvizsga híján nem tehetett záróvizsgát a szegedi Csonka János középiskolában. A tanulók és szüleik felháborodva tiltakoznak, a vizsgabizottság elnöke azt mondja, ő csak betartatta a szabályt, a fenntartó önkormányzat pedig vizsgálja, mulasztott-e valaki.
A logisztikai menedzsernek tanulók azt mondják, elvesztegettek egy évet. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Kollégium nemzetközi szállítmányozási és logisztikai menedzser szak végzős osztályának fele, hét diák a múlt héten azért nem tehetett szóbeli vizsgát, mert nem volt nyelvvizsgája. A többiek közül hárman befejezték az évet, négyen sikertelen írásbeli miatt nem szóbelizhettek.

A diákok és szüleik elismerik, hogy a C típusú nyelvvizsga megszerzése a vizsga egyik feltétele volt, de azzal érvelnek, hogy az elmúlt években a vizsgabizottság (akkori) elnöke eltekintett ettől, elfogadta, ha utólag becsatolják a hiányzó okiratot. Ezt az iskola igazgatója és igazgatóhelyettese is megerősítette. Péterné Szabó Irén és Deme Mihály egyúttal megjegyezte, hogy a vizsgabizottság (új) elnöke ezúttal mereven ragaszkodott a szabályokhoz. A diákok és a szülők a méltányos elbánást kérik számon az elnökön.

– Nem értem a szülők és a diákok felháborodását, ők is tudják, hogy nem tehettem mást, az országos vizsgaszabályzat szerint kellett eljárnom – mondta Szirányi Ákos, a vizsgabizottság bajai elnöke. – Számomra meg az volt érthetetlen, hogy az iskola vezetői és tanárai miért „gyúrtak" reggel héttől délig a szóbeli vizsga napján, amikor ők is tudták, nem tehetek mást. Azt pedig nem akarom kommentálni, hogy az előző években miért nem alkalmazták a vizsgaszabályokat.

– A sikeres írásbelinket sem fogadják el, az is elveszett, mint ahogy elvesztegettünk egy évet. És ebben az iskola is hibás, hiszen azt sugallták nekünk, hogy nyelvvizsga híján is vizsgázhatunk – állítják egybehangzóan a diákok.

Elutasították a fellebbezést

Az egyik szülő fellebbezett, egyúttal az iskolafenntartó szegedi önkormányzathoz fordult panasszal. Fellebbezését tegnap elutasították, az önkormányzat oktatási irodájának vezetője, Kardos János pedig azt mondta, részletes tájékoztatást kért az iskola igazgatójától. Az irodavezető hozzátette: csak az iratok tanulmányozása után derülhet ki, hogy mulasztott-e valaki.

A tanulók és szüleik szerint az iskola tanárai már a szóbeli vizsga előtt egy-két nappal „érezték", hogy baj lesz. Állítólag azt javasolták a nyelvvizsgával nem rendelkezőknek, szerezzenek be orvosi igazolást, ha a szóbeli napján „betegek", azzal talán megmenthetik a korábban írt sikeres írásbelijüket. Ezt Péterné és Deme is visszautasította, pedig öt tanuló igazoltan beteg volt azon a napon. Az igazgató és helyettese azt mondta, félreértés történhetett, esetleg a nyelvvizsgáról kérhetett valamelyik tanár igazolást. A diákok erre azt mondták, ők ugyan nem értettek félre semmit...

A tanulók és a szülők azzal is érvelnek, hogy az egyetemeken és főiskolákon a végzős diákok nyelvvizsga híján is államvizsgázhatnak, a diplomát pedig akkor kapják meg, ha igazolják, hogy beszélnek idegen nyelvet. A diákok szerint mindenkinek az lett volna jó, ha záróvizsgával befejezhetik az évet, utána bemutatják a nyelvvizsga-bizonyítványt, majd mehetnek dolgozni. Ezzel (emberileg) egyetértenek az iskola vezetői, a vizsgabiztos azonban nem.

– Más előírások vonatkoznak a felsőoktatásban tanulókra, mások a szakképzésben résztvevőkre – mondta Szirányi Ákos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormos javított, Molnár hallgatott

A fideszes Molnár Zoltán egyszer sem szólalt fel, párttársa, Szőllősi Béla viszont több mint két… Tovább olvasom