Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Zárul a balkáni útvonal: ha szükséges, 48 órán belül épülhet tovább a kerítés

Zárul a balkáni útvonal: ha szükséges, 48 órán belül épülhet tovább a kerítés
Újra romániai kerítésépítést emleget Orbán Viktor, a Honvédelmi Minisztérium szerint ha szükséges, a katonák 48 órán belül készek a feladatellátásra. A balkáni útvonal lassan zárul, az embercsempészek új útvonalakat keresnek.
– A Honvéd Vezérkar megkezdte a tavasszal várhatóan újra megnövekedő migrációs nyomás kezelését célzó intézkedésrendszer kidolgozását. Ennek eredményeként a Magyar Honvédség képes 48 órán belül a szükséges feladatok megkezdésére a szlovén–horvát–szerb–román határszakaszon – közölte érdeklődésünkre a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A HM sajtóosztályát azután kerestük meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken arról beszélt, a román–magyar határ egyes szakaszain már megkezdődtek az előkészítő munkák a kerítés kiépítésére, és Magyarország már rendelkezik azokkal a saját gyártókapacitásokkal, amelyek lehetővé teszik a gyors kerítésépítést. A HM azt nem részletezte, milyen feladatokra készültek fel, de ismeretes, nemcsak építkezésre, hanem fizikai erős védelemre is bevethetők a fegyveres katonák.
Ha szükséges, 48 órán belül épülhet tovább a kerítés. Fotó: Segesvári Csaba -GALÉRIA
A román határzárra azért lehet szükség, mert Ausztria és Németország is jelezte, mégsem tudnak minden migránst fogadni. A balkáni útvonal emiatt zárulhat, a görög szigetektől az osztrák határig utaztatott menekültek így új útvonalat kereshetnek. Amikor tavaly ősszel a szerb–horvát határon jártunk (2015. október 31.: Csak az Unió utaztatja ingyen a bevándorlókat), megírtuk, a migránsokon jól keresnek a görög komposok, a macedón és a szerb buszosok. Vagyis a menekültek útvonalát csak a pénz határozza meg: ha zárul a horvát határ, könnyedén Románia felé indulhatnak a szerb buszok. A román határzárat már tavaly szeptember 15-én belengette Szijjártó Péter külügyminiszter, a munka csak azért nem kezdődött el, mert a szerbek a horvátokra, a horvátok pedig újra Magyarországra tolták a naponta ezrével érkező migránsokat.

A Honvédelmi Minisztérium által jelzett 48 órát szinte biztosan tartani tudják a katonák, tegnap Kübekháza mellett azt láttuk, hogy az 1923-ban letett határkőtől 1,3 és 10 méterre már leszúrták a kerítés vonalát jelző karókat. Emlékezetes, a magyar–szerb határon épült akadályt is ez a munka előzte meg.
Ha szükséges, 48 órán belül épülhet tovább a kerítés. Fotó: Segesvári Csaba -GALÉRIA
Az is biztos, hogy a román határra lassabban épülhet majd kerítés, mint a szerb oldalon. A zöldhatárhoz alig vezet út, a tavaszi olvadással a teljes terület nehezen lesz járható a sártól. Az eddig elkészült kerítés a kübekházi hármas határnál ér véget, innen közel 26 kilométernyi szakasz hiányzik a Marosig. Csongrád megye a Marossal 21 kilométer hosszan határos Romániával, a területre – a horvát mintát követve – nem épülne kerítés, csak drótakadály. A Honvédelmi Minisztérium korábban úgy becsülte, naponta 10 kilométernyi kerítést tudnak felhúzni.
345-en jöttek a kerítésen át

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint az elmúlt egy hónapban 345 migránst fogtak, akik a kerítésen át jutottak Magyarországra. Csak az elmúlt hétvégén 72-en jutották át a határzáron.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki akart mászni az ablakon, kórházba vitték a zavartan viselkedő nőt

Ki akart mászni az ablakon, kórházba vitték a zavartan viselkedő nőt
A rendőrség, a mentők és a tűzoltók segítettek kedd hajnalban egy Gyík utcai társasház egyik lakóján… Tovább olvasom