Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Zárva a héten a Dalos utcai óvoda

Szeged - 24 gyermekből 10 beteg az egyik szegedi alapítványi magánóvodában. Az intézmény vezetője ezért maga döntött úgy: a héten zárva lesz az óvoda. Az ÁNTSZ még vizsgálódik – a betegeknek influenzaszerű tünetei vannak.
Zárva van a héten a szegedi Teddy's Club Angol–Magyar Óvoda. A bezárásról az intézmény döntött, miután a 24 ide járó gyermekből 10 megbetegedett.

– Azért határoztunk így, hogy védjük a még egészségeseket – tájékoztatott az alapítványi magánóvoda vezetője, Kalocsai Krisztina. Maguk jelezték az ÁNTSZ-nek szándékukat. A járványügyi hatóság a háziorvosokon keresztül mintát vesz, hogy megállapítsa, milyen betegségről van szó. – Influenzaszerű tünetek jelentkeztek a gyerekeknél és az óvoda néhány dolgozójánál, van, aki köhög, van, akinek a torka piros – mondta el Tombácz Zsuzsanna, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője. H1N1-re gyanakszik, a szezonális influenzával még nem találkoztak.

Teddy klubja így próbálja útját állni a vírus terjedésének. Fotó: Frank Yvette
Teddy klubja így próbálja útját állni a vírus terjedésének.
Fotó: Frank Yvette

Mint megírtuk, Szegeden eddig egyetlen oktatási intézményben kellett rendkívüli tanítási szünetet elrendelni H1N1-fertőzés miatt: a Vedres István Építőipari Szakközépiskolában, szeptember közepén. Itt 78 diák betegedett meg.

– A hatóságnak jelenteni kell, ha egy osztályban, csoportban 30 százaléknál nagyobb a hiányzók aránya. Az intézmény maga is kezdeményezheti a szünetet, ehhez nem kell határozatot hoznunk – tudatta Tombácz Zsuzsanna.

Az óvoda vezetője, Kalocsai Krisztina szerint nagy jelentősége van a védőoltásnak. – Sajnos ez ügyben annyi tévinformáció jelent meg, hogy a járvány beálltával már csak kullogunk az események után. Jó lenne, ha előre gondolkodnának a szülők és a pedagógusok. A skandináv országok beoltottsági aránya a legmagasabb Európában – itt a legnagyobb a közösség és az egyének felelősségérzete is. Az óvodabezárással egy ilyen típusú magatartást és felelősségérzetet szeretnénk képviselni – fogalmazott. Tegnap már úgy tájékoztatták: egyik beteg gyermeküknek sincs láza.

Óvatos ovik

Amennyiben a járványügyi helyzet komolyabbra fordul, elképzelhető, hogy további lépéseket teszünk a terjedés megakadályozásáért: a gyermekek és a dolgozók óvodába érkezésekor figyeljük, hogy van-e közülük olyan, akinél az influenza tünetei észlelhetők; kérjük, hogy a beteg gyermekek a tünetek kezdetétől számított legalább 7 napig maradjanak otthon; az emberek közötti fizikai távolság növelésével és – amennyiben indokolt – a kirándulások, egyéb rendezvények elhalasztásával is gátoljuk a vírus terjedését járvány idején, a betegség tüneteit mutató gyermek szülőjét azonnal értesítjük, és a közösség többi tagjának egészsége érdekében elkülönítjük a szülő megérkezéséig – olvasható a szegedi óvodák igazgatóságának honlapján.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2009. december 12. 14:08
  „de én már úgy akartam építőkockázni :(((((((( most mehetek a lófarához....”
 • 6. Nostradamus 2009. december 11. 08:17
  „3-5: Nagyon egyetértek. Vásárhelyen, a mi ovinkban is ez a helyzet. Én otthon tartom a gyerekemet a teljes gyógyulásig, inkább bébicsőszre bízom, ha nekem muszáj dolgoznom (pedig nem vagyok tele pénzzel!) és két nap múlva lefertőzi valamelyik gyerek akit hótt betegen is bevisznek.”
 • 5. Bono 2009. december 10. 11:15
  „Tudtommal 2 hete a Waldorf óvoda is bezárt hasomló okok miatt...
  Arról nem írtak semmit. Miért?

  3. Igen, ez sajnos szinte minden óvodában így van. Mélységesen elítélem azt a szülőt, aki ilyen veszélynek teszi ki a saját és mások gyerekeit is.
  Bosszant, mert ezek a szülők azzal érvelnek, hogy kirúgják a melóhelyről, ha nem megy dolgozni amikor beteg a gyerek. .. Basszus, engem talán nem?? Más nem dolgozik?? Akkor is a gyerek az első, ha már úgy döntöttünk, hogy vállaljuk erre a világra..”
 • 4. métely 2009. december 10. 10:30
  „3. Én azért ilyenkor elővenném azt az orvost, aki az igazolást kiadta...”
 • 3. prime 2009. december 10. 10:25
  „Makón is bezárt az egyik óvodai tagintézmény mától, bár már hét eleje óta az óvodások 80%-a hiányzott.
  A szülők felelősségéről csak annyit így az influenza járvány küszöbén, hogy a pénteken hazaküldött közel 40 fokos lázzal küzdő gyermek, már hétfőn óvodában volt, közel sem meggyógyulva. Az óvónő kérésére reggel ment el igazolásért az orvoshoz / addig ugyanis nem hagyhatta ott/ , igazolást megkapta, gyerek otthagyva. A gyerek fulladozva, hurutosan köhög, majd még újabb gyermekek lefertőződve. Így lehet legkönnyebben bezárni egy óvodát. Valóban, ez itt nem skandinávia.”
 • 2. métely 2009. december 10. 10:18
  „Ez egy magánovi 24 gyerekkel. Úgy írja a kedves újságíró, mintha egy 500 fős iskoláról lenne szó. Fél osztályok hiányoztak/hiányoznak több iskolában. De oda nem kell a reklám.”
 • 1. gróf 2009. december 10. 10:18
  „A Vedresben okos diákok extra szünete volt, nem újinfluenza járvány :D:D:D

  Remélem az ovisok karácsonyra felgyógyulnak...az összes az országban, sőt az összes gyerek!
  Még mielőtt az ombuccmanyus feljelentene...mindenki gyógyuljon fel az országban. Illetve a határon túliak is, jaaa és persze minden nemzetség tagja...vagy talán ne legyen beteg senki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simára gyalulták a Lófarát

Bontással kezdődött a szegedi belváros-rekonstrukció Kölcsey utcai része. Egy hét alatt mindent legyalult a kivitelező. Tovább olvasom