Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Zárva maradnak az óvodák

Csongrád megye - Az óvodák nyáron bezárnak, a szülők egyesülete tiltakozik, változás azonban nem várható. Minden nyár elején probléma, hogy hová tehető egy 3–6 éves gyerek arra a közel egy hónapra, amíg a pedagógusok szabadságon vannak, az intézményeket pedig takarítják.
Évek óta visszatérő probléma a nyár kezdetén, hová tegyék a szülők a gyerekeiket, amíg az oktatási intézmények zárva tartanak. Az óvodáknál ez különösen nehéz: egy 3–6 éves gyereket nem lehet felügyelet nélkül otthon hagyni, de három–négy hét szabadságot egyhuzamban egyetlen munkahelyen sem adnak ki. A Magyar Szülők Országos Egyesülete minden évben nyilvánosságra hozza álláspontját: az óvodák nyári szünete törvénysértő.

Illusztráció: Frank Yvette
Körjáték az udvaron. Nyáron más oviban is kell játszani a gyerekeknek. Illusztráció: Frank Yvette


Úgy érvelnek: az önkormányzatok kötelező feladata gondoskodni a dolgozó szülők gyermekeiről a nyári szünetben. Az egyesület nem tekinti megoldásnak, hogy a gyerekeket másik óvodába irányítják át.
A Pedagógusok Szakszervezetének már kész formaszövege van a témához. Ebben az áll: a nyári szünet nélkül lehetetlenné válna az óvodapedagógusok szabadságának kiadása. Sem jogilag, sem szakmailag nem kifogásolható, ha a zárva tartó óvodába járó gyermekek közül azokat, akiknek a felügyeletéről a szülők nem tudnak gondoskodni, ideiglenesen másik óvodába irányítják át.

Ahol egy hónap sem gond

A kistelepülések, ahol egyetlen óvoda van, még nehezebb helyzetben vannak a nyári szünet idején. A balástyai óvoda például egy hónapra zár be augusztusban, de még soha nem érkezett jelzés, hogy megoldást kellene keresni egyetlen gyerek elhelyezésére is. Vozárné Csontos Mária igazgató hozzátette: természetesen megtalálnák a módját, ha erre szükség lenne.

Szegeden az 50 tagóvoda közül egyszerre 25 zár be, a másik 25 pedig fogadja azokat a gyerekeket, akiket szüleik nem tudnak elhelyezni. – Tulajdonképpen egy óvodánk van félszáz tagintézménnyel, az ellátás folyamatos – fogalmazott Kardos János, az oktatási iroda vezetője. Hozzátette: a jogszabály is úgy rendelkezik, hogy február 15-éig tájékoztatni kell a szülőket a nyári szünet időpontjáról, vagyis a törvény is lehetőséget ad a szünetre. – Korábban 4 hétre zártuk be a tagóvodákat, két éve már csak 3 hét szünetet tartunk. Ez elengedhetetlen: ilyenkor végzik el azokat a munkákat, amelyeket év közben nem lehet – a festést, parkettacsiszolást, felújítást, vagy akár csak a nagytakarítást – mondta el Rákosné Szilágyi Éva, a Szegedi Óvodák Igazgatóságának vezetője. A pedagógusok szabadságát sem tudják máskor kiadni, hiszen a törvény is úgy rendelkezik, hogy szorgalmi időszakban csak kivételes esetekben engedhetik el őket. – Az óvodapedagógusok csak szabadságuk negyedével rendelkeznek szabadon, a többit praktikus erre az időszakra tenni.

Az igazgató megérti a szülőket, azonban úgy gondolja, a nyári szünetre a gyerekeknek is szükségük van. – Ha játszanak is itt, azért mégis csak intézményről van szó, ahonnan nem baj, ha egy időre kiszakadnak. Aki megteheti, ilyenkor együtt van a családjával, ahol pedig ez nem oldható meg, más tagóvodában kap elhelyezést. Ezt minden évben 70–80-an kérik – az érintett 2500 gyerek közül.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. la-za 2012. június 06. 23:23
  „55.mogyorósbejgli 2012.06.06. 09:37

  Most is te rinyálsz, nem a pedagógus....

  Szerinted milyen a megfelelő ellátás? Nem tetszik, ami van? Csinálj jobbat! Azt mondod, hogy láttad az arcán, hogy "minekhoztadideakölköd....ha nem hozod otthon is lehetnék" arckifejezést. Ezek szerint gondolatolvasó vagy....ráadásul megfeledkezel arról, hogy az illető óvónéni nem csak a TE gyereked miatt van bent (bár úgy nézem te azt gondolod, hogy körülötted forog a világ), magyarán, ha te nem viszed oda a gyerekedet, ő akkor sincs otthon. Ha nem érted, nem baj....elnézem :)”
 • 55. mogyorósbejgli 2012. június 06. 09:37
  „la-za:

  akkor sem lenne a szülők részéről "rinyálás", ha az ügyeletes óvodai ellátás megfelelő lenne. De a "minek hoztad, ha nem jött volna senki, otthon lehetnék" nem csupán pofavágás kérdése, ami a szülőt esetleg zavarja. A gyerek is hazahozza, hogy nem foglalkoztak vele, vagy nem úgy bántak vele, ahogy kellett volna. A mi ovinkból is hazahordja az óvónők magánbeszélgetéseit. Végül is csak egy gyerek, az agya szivacs, az emlékezete nincs teletömve a mindennapokkal, a beszélőkéje meg óriási. Erre igazán a pedagógusnak kéne tekintettel lennie. Igaz, csak az év 15 napján látja, a többiben más vesződik vele. De ne az legyen már az "áldásos" tevékenységének az eredménye, hogy az ügyeletes ovi utána a saját ovijába se akar bemenni se, az kit zavar?”
 • 54. mogyorósbejgli 2012. június 06. 09:35
  „NP1

  Tudod, nem lenne a nyári szünettel semmi gond, ha a szünetet arra használnák fel az óvodák, amire a törvény előírja, és nem a nevelési év aktív napjain festenének, kert rendeznének, nagytakarítanának, stb. Mert ez a "szünet" állítólag arra való.Könnyű arra hivatkozni, hogy a gyereknek kell a szünet. Biztos vagyok benne, hogy kell. Azért is igyekszem megoldani, hogy a szüneteket maradéktalanul velem tölthesse, még ha ez sokszor emberfelettinek tűnik is. A festékszag viszont bizonyosan nem kell neki, no meg a hetekre lezárt udvar sem.

  A problémák felsorolása csupán csak egy valamire világított rá: a pedagógus társadalom ezek szerint csupán elvárja a szülői toleranciát, de nem kívánja viszonozni. Na ez itt a baj.
  (A gyerek cuccainak eltűnése meg az óvoda felelőssége, én úgy gondolom, ha nem biztosítanak zárható szekrényt, hogy elpakoljon a szülő.)”
 • 53. NP1 2012. június 06. 06:10
  „mogyorósbejgli

  Könyörgöm, az összes olyan problémát amire egyébként semmi ráhatásuk nincs (a családi pótléktól a törvény által meghatározott szünetekig) ne told már rá a pedagógusokra.
  "ők az én szabadságomat osztják be ezzel." - mert mi a rákot kellene csinálniuk? Egyszerre kellene alkalmazkodniuk 80-100 szülőhöz? Hozzám pld. hogy tudnának alkalmazkodni, amikor nagyon sokat dolgozom este és éjszaka?”
 • 52. la-za 2012. június 05. 23:04
  „Végigolvasva a kommenteket, azt látom, hogy nem az a baj, hogy az óvodások 3%-a (!!!) ügyeletes óvodákba "kényszerül", mert a szülők nem tudják megoldani a gyerek elhelyezését, hanem az, hogy a pedagógusoknak túl sok szabadságuk van, túl vannak fizetve és még rinyálnak is....

  Nem pedagógusok kezdték a rinyálást a fórumon, hanem azok a "szülők", akiknek nyűg a gyerek....vagy egyszerűen csak megldások helyett mindig a kifogásokat keresik (pl: csúnyán nézett rám az óvónéni és a gyerek sem érezte jól magát az első 2 napban....)”
 • 51. CsakEgyÓvónéni 2012. június 05. 17:41
  „Elolvastam a hozzászólásokat és úgy éreztem regisztrálnom kell.Természetesen megértem azokat a szülőket, akik féltve a munkahelyüket nem tudnak vagy akarnak elmenni nyáron szabadságra, így egyértelmű, hogy a gyermekek elhelyezését meg kell oldani. Lehetőségek: nagyszülő, rokon, szomszéd, bébiszitter, tábor vagy az óvoda. Igen ám, de törvényünk meghatároz 3-4 hét nyári takarítási szünetet, amikor gyerekeket nem fogad az óvoda. DE! A fenntartó köteles ebben az időszakban is gondoskodni azokról a gyerekekről, akik ezt igénylik. Tehát a gyerkőcök akár 365 napon ( a hétvégéket nem számolva ) keresztül is járhatnak óvodába. Igaz, hogy nem a saját ovijába, de a társóvodák mindig a legközelebb lévő óvodák. A törvény egy tanévben 5 nevelés nélküli munkanapot ír elő. Ez tény, több nincs, kár ezen vitatkozni. Az is tény, hogy az óvónő nem mehet szabadságra szeptember és május közötti időszakban. Tehát marad 3 hónap, amikor kivehetjük a szabinkat. Ja, hogy nekünk van pótszabadság? is? Puff neki ... a vállalkozó meg akkor csinál magának szabit, amikor ő akar, a melós meg akkor, amikor kiadják neki. De erről a pótszabiról már megint nem a pedagógus tehet, hanem az a fránya törvény. Az úgy látom nagyon sok kommentelőnél másodlagos kérdés ( első volt, hogy miért is akar szabira menni nyáron az óvónő ), hogy mit is szeretne a gyerek? Ja ...hogy nem vesszük emberszámba és ne is legyen véleménye? Ha nekünk felnőtteknek jár szabadság, nehogy már a gyereknek is járjon!!! Csak gondolkozzunk ... és rájövünk arra, hogy az a kis emberpalánta most kisgyerek, most igényli azt, hogy vele töltsük lehetőségünkhöz mérten a legtöbb időt. Mert ha felnő már nem fog odajönni hozzánk, nem fog az ölünkbe ülni, nem fogja megsimogatni az arcodat és puszit nyomni rá. És nem fogja azt mondani, hogy már vártalak Anya, hiányoztál. Jó pihenést és szép nyarat Mindenkinek!”
 • 50. jha 2012. június 05. 15:26
  „Igen, a pedagógusnak igenis "járjon" több szabadság, járjon minimum 20 % béremelés, társadalmi megbecsülés és normális munkakörülmények. Járjon, mert olyan munkát végez, ami a jövő nemzedékének viselkedését, gondolkodását befolyásolja, sőt határozza meg!

  Nem vitatom, hogy mindenkinek jár a több pénz, a jobb munkakörülmények, stb. De fogja már fel a társadalom, hogy én pedagógusként (átérezve és megértve a gyerekük elhelyezése miatt kilátástalan helyzetbe került szülőket) hiába mennék be az iskolaigazgatómhoz követelve, hogy igenis tartsunk nyitva, és fogadjuk a gyerekeket! A jogszabály szerint ez van, ennyi a szabadság, a tanév rendje szerint nyári szünet van és kész és bizony ekkor kell kiadni a szabadságot.

  Más tekintetben: kevés a jelentkező a tanári szakokra, még lehet jelentkezni pótfelvételivel tanárképzésre, mindenkinek adott a lehetőség... tessék. Ahogy a tanárnak is adott a lehetőség, hogy ha kevesli a pénzt, akkor felmondjon és más munkát vállaljon.

  De nem a pedagógus tehet arról, hogy ilyen a rendszer!”
 • 49. tothszeli 2012. június 05. 09:00
  „Dr.Tonyk 2012.06.04. 13:40 írására válaszolva:

  "Adott volt a lehetőség mindenki számára, a Te számodra is. Miért nem mentél el pedagógusnak?!
  De, sajnos azt kell mondjam - és kérlek ne haragudj meg - , de az írásodból tisztán látszik miért nem lett belőled pedagógus."

  Helló,én nem írtam hogy ki és mi vagyok,csakis a véleményem nyilvánítottam itt ki,hisz azt mindenki megteheti,mostanában a pedagógus tüntet a 20%-os béremelésért,de aki más területen van az nem tüntethet mert örüljön hogy van munkája,vagy kirúgják,én erről beszéltem.Csak azért mernek a pedagógusok tüntetni mert közalkalmazottak ,a vasutasok is azért teszik mert megállna az élet addig a cégnél.
  Te ne döntsd el hogy én kinek és mit írok.A másik mindenki azzal a témával törődik többet,és fáj neki,amiben érintett,oké??????????????????????”
 • 48. mogyorósbejgli 2012. június 05. 08:00
  „36 (NP1): nem, ők az én szabadságomat osztják be ezzel.
  Engem ki helyettesít? Segítek: én magam. Naponta fél órával korábban kezdek, hogy ne legyen gond megoldanom a gyerek felügyeletét. Legyen mit lecsúsztatni, ha elfogy a szabadságom. A 3 hétben is be kell jönnöm időnként, és otthonról is dolgozom.
  Azért, mert egyedül nevelem nem kapok extra szabadságot, plusz támogatást (csupán 700 forint extra családi pótlékot), nem jár olcsóbban az óvodai ellátása (több mint 8000 havonta), plusz hordok be mindent ami kell (csoportpénz, papírzsepi, szalvéta, vécépapír, fogkrém, fogkefe, stb., de szóltak, hogy párnát, paplant is vihetnénk, merthogy az óvodaigazgatóság nem biztosított eleget...) Most épp a harmadik! flakon fogkrémet vittük be ősz óta. Otthon ugyanennyi idő alatt 1 fogyott el, pedig otthon kétszer mos fogat, az oviban meg egyszer. Egy hete várunk vissza egy elcsórt pulóvert. Ez már nem az az eset, hogy véletlenül a nagypapa hazavitte a gyerekkel, az olyan általában másnapra visszakerül.
  Bébiszitterre nem telik. És igen, elfáradok, hogy csak karácsonykor meg nyáron vagyok szabadságon, mert én oldjam meg, hogy másnak jó legyen.
  Persze, a pedagógus társadalom sírni szeret. 25-30 éve is így volt, amikor én voltam gyerek. Jó dolog a nyári szünet, kell a gyereknek, tattara, elhiszem, biztos így van. De akkor járjon a gyerekes szülőnek is 46 nap szabadság.

  46 (Exdeus): tavalyi nevelési évben 12 nevelés nélküli munkanap volt. Nem tudom, hogy mi a szabályos. Ha ez nem az, akkor nem az. Két éve járunk ide, de még csak egyszer volt olyan, hogy a mi óvodánk, ami nekünk elérhető legyen az ügyeletes.”
 • 47. tuti 2012. június 05. 07:37
  „46 exdeus
  Hát ...próbáltál már légkondi nélküli betonban 30 gyerekkel bármit is csinálni, ahogy javaslod? Sajnos az ovik és sulik (épület) nem alkalmasak arra, hogy nyáron bármiféle oktató/nevelő tevékenység folyjon benne.
  Úgyhogy innentől megint a régi nóta: a probléma megoldásához nem kell más, csak pénz, pénz, pénz. Addig marad a szülői tolerancia, a fenntartói igyekezet, és a kényszer megoldások.”
 • 46. exdeus 2012. június 05. 07:02
  „34, ugyan nem ide tartozik, de amit nevelés nélküli munkanapnak neveznek az óvodában az max 5 nap lehet egy nevelési évben. Ha ennél több van, az nem szabályos.
  36, gyakorlat! Manapság kötelező, és a piaci cégeknél nem nagyon dívik ezért pénzt adni, vagy ha igen, akkor az annyira minimális... Tehát nyáron lehetnének gyakorlaton levő főiskolások az óvodában és még pénz sem kell hozzá.
  37, nálunk van nagyszülő, így nem panaszkodom. DE pl. szabadságra nem jövök a nyáron, mert nem tehetem meg. És ebből következik, hogy nyaralás sem lesz, vagy ha lesz is, az sem egy egész hét.
  40, szerintem félreérted, én arra gondoltam, hogy a szünet legyen rövidebb, így az évközben túlterhelt gyerekeknek sem kell hétköznap napi 7 órát az iskolában tanulással tölteni, ami után semmire nem marad idejük, így azon részben ami akkor már nem szünet, lehetnének rendes órák. És a kecske is jóllakott ill. a káposzta is megmaradt.
  Én továbbra is azt mondom, hogy nem fair a pótszabadság. OK, terelget 25 háromévest, foglalkozik velük, megterhelő. De szerintem senki nem feneket fényezni jár be a munkahelyére és a napi 8-12-16 órája után ő sem mondhatja el, hogy akkor itt most vége és ülök a fenekemen.
  43, na itt a probléma, szerintem nem kellene, hogy meg legyenek ezért különböztetve. Vagy legalábbis nem ilyen mértékben. Mint írtam, kapnak 5 hét + szabit. És még csodálkoznak, hogy nem lehet megoldani a dolgokat. Ha csak egy alap 20 napból indulsz ki és ehhez jön a 25 nap, akkor már 9 hetet kell kiadni neki.
  44, köszönöm a felvilágosítást, de legalább a napot eltaláltam. :) Megjegyzem, néha nekem is dolgoznom kell a szabadságom alatt. OK, hogy nem takarítani megyek be vagy pakolni, de gyanítom, hogy a 20 napra elrendelt munkavégzés pont a nyári szünetre van kitalálva, amikor mindenki bemegy és 2-3 órát rendezget. Aztán pedig megy haza és pihen.”
 • 45. tuti 2012. június 05. 05:42
  „vári
  Csak egészen mellékesen: az óvikban és az iskolákban nem gyermekmegőrzés, hanem nevelő-oktató munka folyik. A munkájuk alanya a gyermek, aki nincsen gumiból. A szünetek nem a pedagógusoknak, hanem elsősorban a gyermekeknek szól, mert egyszerűen csontra fáradnak, lehetetlen velük érdemi munkát folytatni. Az egészségügyben, tűzoltóknál folyamatos üzem és készültség van, teljesen más a feladat, nem összehasonlítható, s "csak" létszám kérdése a szabadságolás mennyisége és ütemezése. (No meg törvényi és pénzügyi háttéré.)
  Ugyanakkor (és ez innentől tényleg a fenntartó pénzétől függ), a gyermekek szervezett felügyelete más technikákkal megoldható, gyakornokok, vagy napközis táborok üzemeltetésével. Erre Szeged komoly kínálatot biztosít, amit a szülők ki is használnak igény szerint. Eddig még senki nem maradt ellátatlanul, az utcára csapva. Érdemes a cikk utolsó mondatát is elolvasni a tényleges kihasználtságról: ovik esetén 7-80 gyerek a 2500-ból. Akkor most miről beszélünk?”
 • 44. csmano 2012. június 04. 22:10
  „26 exodus.
  A rendes szabadság alapszabadságból és pótszabadságból áll, a normál dolgozóknál ez életkor alapján növekszik 35 napig, amire most rájön még gyerekenként 2 nap, és még esetleg egy pár nap plusz szabi, és 33% saját döntése alapján veheti ki.
  A pedagógusoknak ezzel szemben 46 nap alap szabadsága van, amiből majdnem 20 napra az intézmény vezetője munkát rendelhet el, és 100% az intézmény dönti el mikor veheti ki.”
 • 43. okz63 2012. június 04. 22:09
  „Ez minden évben újra és újra óriási balhét kavar!
  Talán azt kellene végiggondolni, hogy a pedagógusnak, aki a gyerekkel foglalkozik, is jár némi szabadásg...
  És ezt bizony nyáron kapja ki, mint ahogy a tanárok is. Azt hiszem, ezt hívják egyenlőségnek...”
 • 42. vári 2012. június 04. 21:30
  „ceruza2012

  "Elég volt már azoknak a szülőknek a nyafogásából, akiknek teher a saját gyerekük. Akik szeretik a ygermeküket, nem az intézményben gondolkodnak. A dolgozó szülő oldja meg a problémáját."

  Aha, oldja meg, ne intézményben gondolkodjon... Hanem?!
  Mitől rosszabb intézményben gondolkodni, mint mondjuk bébiszitterben? (Amennyiben nagyszülőben nem lehet, mert nem élnek, vagy nem hajlandók segíteni.)”
 • 41. vári 2012. június 04. 21:27
  „tuti

  1. Ezt beszéld meg a munkáltatókkal... Nem azért szeretnék a szülők, hogy tartsanak nyitva az óvodák, mert unják a gyerekeik képét nézni egész nap, hanem azért, mert dolgoznak.
  2-5. Elhiszem, de mi kipihenhető? Egészségügyi intézményben végzett munka, mentőzés, tűzoltás stb., ezeknek mind jár nyári szünet?”
 • 40. tuti 2012. június 04. 18:34
  „jópofa ötletelés folyik itt! Pl. Exdeus azt írja, hogy több évközi szünettel kellene megoldani a nyári szünet dolgát. értem ... ha szét van szabdalva ugyanaz, akkor rövidebb, és annyi szabi van. :D A problémát én is ott látom, hogy
  1. elfeledkezünk arról: a gyermeket nem az intézményeknek születtek!!
  2. a pedagógus is ember, aki nagyon felelősségteljes és komoly idegi/lelki munkát végez, ami egy este nem kipihenhető
  3. az önkormányzatok megoldásokat kínálnak
  4. az intézményeket valamikor tényleg le kell állítani, hogy képes legyen újra gyerekeket fogadni
  5. aki irigyli az egybe kiadott szabadságot, az irigyelje az év többi napján végzett tevékenységet is és rajta, lehet éhbérért nevelni, oktatni, és mindenféle elvárásnak megfelelni. (szülők, fenntartó, aktuális oktatási törvénykezés)”
 • 39. kispacni 2012. június 04. 18:17
  „37. "július közepétől augusztus közepéig 1 hónapra "

  Speciel nálunk (belváros ovoda június 25-től-július 14 ig mennek el szabadságra. vagyis olyankor mi még nem vagyunk szabadságon.

  "ingyenes illetve kedvezményes táboroztatásban"
  Jézus Mária, kelj már fel az álmodból !

  "Elég volt már azoknak a szülőknek a nyafogásából, akiknek teher a saját gyerekük. Akik szeretik a gyermeküket, nem az intézményben gondolkodnak. A dolgozó szülő oldja meg a problémáját. "

  Szóval nem vagy normális. Ülj le egyes :-)”
 • 38. Együgyű 2012. június 04. 18:04
  „,,Zárva maradnak az óvodák Elég volt már azoknak a szülőknek a nyafogásából, akiknek teher a saját gyerekük. Akik szeretik a gyermeküket, nem az intézményben gondolkodnak. A dolgozó szülő oldja meg a problémáját."
  Micsoda zseniális gondolat!
  Az új munkatörvény könyve d dolgozók korlátlan jogait tartalmazza. A demokratikus, szabad, vallásos, nemzeti összetartozású Magyar honban már eljött a kánoán az egyeseknek. A kettesek meg számítsanak a dolgozó nagyszülőkre. Esetleg a betegekre? ,,47.ooo-F-ból meg lehet élni" Ebből az összegből meg a szülők fizessék be csimotáikat (kedvezményes) táboroztatásra. De legjobb tanács ha szeretik a gyermeküket.
  Senkinek a Szent Istváni, Antal Józsefi, örökségű Orbáni uralkodásban nincs problémája, baja?
  Lehet, hogy az egyeseknek ez a nemzeti összetartozás?
  OFF.”
 • 37. ceruza2012 2012. június 04. 16:57
  „Általában július közepétől augusztus közepéig 1 hónapra zárnak be.
  Nem gondolom, hogy nem tudnák elhelyezni a gyermekeiket: nagyszülőknél, vagy ingyenes illetve kedvezményes táboroztatásban. Azt sem gondolom, hogy nyaralni sem mennek.

  Elég volt már azoknak a szülőknek a nyafogásából, akiknek teher a saját gyerekük. Akik szeretik a ygermeküket, nem az intézményben gondolkodnak. A dolgozó szülő oldja meg a problémáját.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Józsefre emlékeztek

A Közéleti Kávéház és a Gregor Alapítvány hatodszor szervezett emlékkoncertet Gregor József emlékére a szegedi dómban. Tovább olvasom