Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Zárva maradt a húsboltok fele

Szeged - Hosszúra nyúltak az ünnepek – ezzel magyarázzák a kereskedők, hogy nehéz friss húshoz jutni. A Mars téren pénteken minden második húsbolt zárva volt.
Minden második húsbolt zárva maradt pénteken a Mars téri csarnokban: nem az online pénztárgépek hiánya, hanem a vágóhidak hosszúra nyúlt szabadsága miatt. Azok a szerencsések, akiknek volt annyi friss árujuk, hogy kinyitottak, azt mondják, szombat reggel 9-re minden húsuk el fog fogyni. Szegeden több helyen is érdeklődtünk friss tőkehús után, a Mars téren kívül a kisebb henteseknél jártunk szerencsével.

– Az egyik nekünk is szállító vágóhídon utoljára december 20-án dolgoztak, január 6-án indul újra az üzem. A múlt hét kiesett a karácsony miatt, ezt a hetet pedig a szilveszter vágta ketté. Sokan emiatt úgy döntöttek, elég a január második hetében felvenni a munkát – árulta el az egyik Csillag téri hentes. Hozzátette, csütörtökön ki sem nyitottak, félsertést is csak péntek reggel kaptak. Mint fogalmazott, a marha és a pulyka ebben az időszakban felejtős, de friss malac- és csirkehúsból tud adni egy kicsit.

A vágóhídak ünnepi leállása több helyen zárt ajtók fogadják a Mars téri csarnok vásárlóit. A szerző felvétele
A vágóhídak ünnepi leállása több helyen zárt ajtók fogadják a Mars téri csarnok vásárlóit. A szerző felvétele

A Pick-nél csak a marhahús hiányzott

– A Pick Szeged Zrt. az előzetes piaci felmérés alapján úgy alakította ki az év végi, ünnepi munkarendjét, hogy a fogyasztói igényeket a lehető legnagyobb biztonsággal ki tudja elégíteni – közölte érdeklődésünkre Éder Tamás. A Pick Szeged Zrt.-t is magába foglaló Bonafarm Zrt. szóvivője hozzátette, a szokatlanul nagy kereslet miatt, rövid időszakokban nem volt kapható marhahús a Pick Szeged Zrt. Horgosi úti üzletében. – Elnézését kérjük azoknak a szegedi vásárlóknak, akik marhahúst akartak vásárolni üzletünkben. Ugyanakkor a sertéshúsok esetében nem fordult elő hasonló helyzet és minden igényt ki tudtak elégíteni munkatársaink – mondta a szóvivő. Hozzátette, a jövőben még jobban odafigyelnek a szegedi vásárlók igényeire.

Az átmeneti húshiányt több általunk megkérdezett hentes is annak tulajdonítja, hogy hosszúra nyúltak az ünnepek. – Csirke far-hátat keresek, nincs? – kérdezte a Szamos utcai húsboltba belépő nyugdíjas a félig üres pultot látva. A hentes elmondta, csak csirkecombot tud adni, vagy friss sertéshúst. – Csirkéből fóliázottat szállítottak az ünnepek előtt, az tovább bírja. Marhából most csak fagyasztottat lehet kapni, friss sertéshúshoz is nehezebb hozzájutni. Szalámikat is december 20-án szállítottak utoljára – árulta el a Szamos utcai húsboltos.

A Mars téri nagycsarnokban csak minden második üzlet nyitott ki. – Sok vágóhíd még nem indult be. Több helyet is felhívtam, azt mondták, még nem dolgoznak. Végül Szentmihálytelekről szereztünk be csirkét, egy lazább hétvégére valót – mondta Bozóki Istvánné. A Kiskakas húsbolt volt szinte az egyetlen, amelyik telt pulttal várta tegnap a Mars téri vásárlókat. – Szerintem szombaton 9-10 órára az összes hús el fog fogyni – vélte Bozóki Istvánné, aki meglepődött, hogy versenytársai zárva maradtak. Megjegyezte, az emberek a mostani helyzettől még éhezni nem fognak.

Miért nem lett olcsóbb a sertéshús az áfacsökkentéstől?

– Amint levágom a farkat a disznóról, 5-ről máris 27 százalékra ugrik a hús áfája, ezt fizeti a fogyasztó. A kereskedőnek teljesen mindegy, hogy a félsertés adója mennyi, ugyanis a darabolt áru áfája maradt a régi – mondta az egyik hentes.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelés a felgyújtott szalmabábuk ügyében

A szegedi rendőrök befejezték a szőregi szalmabábukat felgyújtó fiatalok ellen indított nyomozást, az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az ügyészségnek. Tovább olvasom