Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Zászló lobog a múzeum legmagasabb pontján

Szeged - Több mint félévszázad után ismét nemzetiszínű lobogó díszíti a Móra Ferenc Múzeum kupoláját. Egy újonnan készített négy méter hosszú, hat centiméter átmérőjű rozsdamentes acélrúdra került a két négyzetméter nagyságú piros-fehér zöld trikolor.
A zászló időközönkénti cseréjét precízen kialakított csigasor segíti majd. Archív felvételek tanúsága szerint egykoron a Kulturpalota kupolájából kinyúló zászlótartó rúdon nemzetiszín lobogót lengett. A zászlótartónak azonban hat évtizede nyoma sem volt a múzeumépület tetején. A Móra Ferenc Múzeum gondnoka még emlékezett arra, hogy az üvegkupola csúcsán megmaradt az a 80 centiméter mély tartó-fészek, amelybe ismét beleilleszthető volt az újonnan elkészített zászlótartó rúd.

Több mint félévszázad után ismét nemzetiszínű lobogó díszíti a Móra Ferenc Múzeum kupoláját
Több mint félévszázad után ismét nemzetiszínű lobogó díszíti a Móra Ferenc Múzeum kupoláját

A négy méter hosszú, hat centiméter átmérőjű rozsdamentes acélrudazat beemelése embert próbáló feladat volt. A jövőben precízen kialakított csigasor gondoskodik arról, hogy a két méterszer egy méteres zászló bevonható, mozgatható legyen, ezáltal a szükséges időközönkénti cseréje is megtörténhessen a kupola külső, üvegborításos tetejéről. Az időjárás viszontagságai, a természetes elhasználódás következtében évente akár kétszer is cserélni kell majd a zászlót.

A zászlótartó rúd újbóli elkészítése és visszahelyezése akut problémára is figyelmeztette a szakembereket: megoldatlan volt a múzeum fémszerkezetű kupolájának a villámvédelme, a négy méteres zászlótartóval pedig különösképpen gondoskodni kellett erről, hiszen így ez a pont mintegy kétszáz méteres körzetben a legmagasabb fémes csúcs.

Olvasóink írták

  • 2. faguriga 2008. április 10. 09:24
    „Ember nincs a környékben, akit zavarna bármennyi trikolór. Annál inkább a szűkagyú. például éppen itt is öncélúan fröcsögő barmok. "Fröcsögve vigad a magyar."”
  • 1. DÉLVILÁG 2008. április 09. 10:54
    „Mindenhova zászlót!!!!!!!!!
    MAGYAR ZÁSZLÓT MERT EZ MAGYARORSZÁG!
    AKINEK NEM TETSZIK "ELLEHET MENNI INNEN KÉREMSZÉPEN, ITT LEHET HAGYNI MINKET" ! ! ! ! ! !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőke András nagyon izgult a Bakkermannért

Szeged - Tolongtak az újságírók, villogtak a vakuk a Belvárosi mozi kávézójában: kedd este mutatták… Tovább olvasom