Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Závada Pál: Időnként útban vannak az emberek

Szeged - A népszerű íróval, Závada Pállal találkozhatunk a REÖK-ben. A szerző – aki valaha szegedi gimnazista volt – most a Szüts–Vojnich-képek között rendezett irodalmi beszélgetések sorát folytatja. Szerinte cseppet sem baj, hogy a művészek festményeiről hiányoznak az emberek: időnként valóban útban vannak.
A Jadviga párnájának írója, Závada Pál Szegedre, gimnáziumi éveinek városába látogat: a REÖK-ben vesz részt a már harmadik alkalommal megrendezendő exkluzív irodalmi beszélgetésen. A szubjektív tárlatvezetéssel egybekötött közönségtalálkozón olyan írók és költők szerepeltek eddig, akik Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet közeli barátai. Závada Pál is húsz éve ismeri őket, akkor nyitotta meg először Szüts egyik kiállítását. Az azóta eltelt években erre már többször volt példa, az egyik ilyen alkalomról tanúskodik a két festő első közös művészeti albumában olvasható írás.

Závada szerint Szüts és Vojnich mozgékony, eleven drámát, egy vitális világot ábrázolnak képeiken, még akkor is, ha csak néhány festményükön tűnik fel emberi figura. „Gyakran fenyegető és dermesztő az a világ, amit lefestenek, mégis borzasztó erővel bírja rá a szemlélőt az emlékezésre, elképzelésre – fejti ki véleményét az író. – Fantáziadús képek, amelyeken az elnéptelenedett utcák lehetőséget teremtenek arra, hogy kettesben maradjunk a térrel, gondosabban megfigyelhessük azt. Időnként útban vannak az emberek."

Závada Pál gimnazista éveit töltötte a Tisza partján.
Závada Pál gimnazista éveit töltötte a Tisza partján.

Závada Pállal november 8-án, 16.30-kor találkozhatnak az érdeklődők a REÖK-ben, a moderátor Balog József. A beszélgetés tárlatjeggyel látogatható.

Sándor Editet bohócok faggatják

A szegedi képzőművészeket bemutató provokatív sorozat, az Alkotalk-show Sándor Edit kiállításmegnyitójával folytatódik a REÖK-ben. A művésznő eddig minden alkalommal részt vett a színházzal egybekötött megnyitókon, nem éri váratlanul, ha a műsorvezető bohócok – Balog József és Herczeg Tamás – meglepő helyzetbe hozzák. „Érdekes játékként fogom majd fel – jósolja. – A vendég intelligenciájától függ, hogyan tudja kezelni a provokatív szituációkat." A másfél hétig látogatható villámkiállításon, melynek címe Angyal-idő, különleges elektrografikákat láthatunk. „Hiszek abban, hogy léteznek segítő erők, amelyek nehéz helyzetekben kihúzzák az embert a bajból, én ezeket angyaloknak hívom, bár nem vallásos értelemben. Képi megfogalmazásuk sem a megszokott angyalmotívumot tükrözi." Az Alkotalk-show november 10-én, 18 órakor folytatódik.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parazitával támad a szegedi Honey Bee

Szeged - Parazita című lemezét mutatja be hétfőn az IH Rendezvényközpontban a szegedi Honey Bee… Tovább olvasom