Délmagyar logó

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 26°C Még több cikk.

Zavar a zónahatáron álló parkolóautomaták körül

Szeged - Tíz napja váltotta le az automatás parkolás a régi jegyrendszert. Legtöbb gondjuk a zöld és a sárga zónák határával adódik az autósoknak. Az SZKT további tájékoztatást ígér.
– Nagyon félrevezető, hogy a szegedi Kossuth Lajos sugárút Vadász utcai sarkánál sárga parkolási zóna kezdődik, de zöld automata áll kint. Aki nem veszi észre, a dupláját fizeti annak, amit kellene – hívta szerkesztőségünket a domaszéki Miklós Zoltánné. Olvasónk megkereste, legközelebb a Madách-iskolával szemben talált sárga automatát. Hasonló problémákkal keresik mostanában szerkesztőségünket az autósok. Másik panaszosunk ugyanazon a környéken parkolt, a Lechner tér és a Szilágyi utca sarkán – ugyancsak zónahatáron. Itt is sárga kezdődik, de zöld zónás automatát találni hozzá legközelebb. „Nem kicsit másként kellett volna kihelyezni, mert nálam ezt szimplán rablásnak hívják" – fogalmazott előfizetőnk.

Hasonló határeset a Boldogasszony sugárút és a Vitéz utca sarka. Csak sárga jegyet adó géppel lehet találkozni, holott az egész Vitéz utca a zöld zónába tartozik. Valamivel bonyolultabb a Hajnóczy utcai autósok helyzete. Egyirányú az utca a Tisza Lajos körúttól a nagykörút felé, és nincs tábla a zónáról. Az első automata az utca legelején áll, a következő a Bolyai utcai sarkon, és mindkettő zöld jegyet ad. A régi zsinagógánál viszont tábla mutatja, hogy sárga zóna kezdődik.
 - Azt hittem, papírpénz is jó, de váltottam gyorsan - mondta Takács Tibor. Zöld zónában parkolt a zöld automatánál a Szentháromség és a Vitéz utca sarkán. Fotó: Karnok Csaba
– Azt hittem, papírpénz is jó, de váltottam gyorsan – mondta Takács Tibor. Zöld zónában parkolt a zöld automatánál a Szentháromság és a Vitéz utca sarkán. Fotó: Karnok Csaba

– Felhívtuk az automatán megadott számot. Nem éppen udvarias hangnemben közölték velünk, hogy az az automata zöld, miért nem mentünk el egy másikhoz. Például a Hajnóczy utca végéig, az internetes térkép szerint ez nagyjából 250 méter. Miután azt ígérték, 75 méterenként lesz automata, ez a verzió eszünkbe sem jutott – írta panaszosunk. – A slusszpoén az volt, amikor a telefonos ügyintéző közölte: ha nem láttunk a Hajnóczyn automatát, miért nem mentünk el a Bolyai és a Gogol sarkára, mert ott van – tette hozzá olvasónk.

 Érdeklődésünkre Majó-Petri Zoltán, az SZKT igazgatója elmondta, a 136 automatát nem lehetett ideálisan elhelyezni, de a mérnökök megpróbálták optimálisan. Megismételte, amit megírtunk: befolyásolták a földben húzódó vezetékek, megállók, zebrák, kapubejárók és a műemlékvédelmi szabályok (2017. június 7.: Már használjuk az új parkolóautomatákat). A cégvezető hozzátette, kivizsgálják a panaszokat. A Hajnóczy utcán például beljebb hozzák az automatát a zsinagóga felé. A zónahatáron lévő automaták környékén pedig hamarosan tájékoztató táblákkal segítenek eligazodni.
Zsákos táblák

Alapvetően megváltozott a parkolótáblák rendszere a városban. Eddig ugyanis zöld, sárga, kék tájékoztató táblák mutatták minden egyes parkolóövezeti utcában, mennyi a tarifa. Ezt a félezer jelzést fekete zsákokkal letakarták. A száz új jelzés viszont KRESZ-tábla, amilyet kizárólag a zónák határán kell kihelyezni, és azt a következő kereszteződés nem is oldja fel, csak egy újabb tábla. Ezért nem telepítették sűrűbben. Ezen segít majd, ha az SZKT információs táblákkal egészíti ki a tájékoztatást. A város határában lévő táblákat is napokon belül letakarják, amelyek még a régi jegyrendszert hirdetik. Helyükre hamarosan új tájékoztató feliratokat ragasztanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészeken ütött rajta a TEK Sándorfalván, videón az elfogás

Embercsempészeken ütött rajta a TEK Sándorfalván, videón az elfogás
Kedd hajnalban tört rá tucatnyi autóval és furgonnal érkező TEK-es a sándorfalvi Kolozsvári utca sarkán álló családi házban élőkre. Tovább olvasom