Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Zavart okoz a jogsira nyomott két dátum

Szeged - Büntetik azt, aki nem veszi észre időben, hogy a jogosítványa első és hátoldalán szereplő más-más dátum közül valamelyik már lejárt.
Az autózók többsége nincs tisztában a két időpont közti különbség okával, vagyis a jogsi kettős funkciójával. A vezetői engedély lejárta miatt hetente többször is bírságolnak a szegedi rendőrök.

– Nyugodt voltam, amikor megállított a rendőr, de ideges lettem, amikor közölte: 20 ezer forintra megbírságol, mert lejárt a jogsim. Hiába mutattam neki a kártya első oldalán a dátumot, ő a másik oldalon szereplőt, az orvosi érvényességét nézte, és mivel az már múlt idő volt, megbüntetett – idézte minapi igazoltatásának rossz emlékét Farkas Péter. Az amúgy sokat autózó zenész bevallotta: nem is igazán tudja, mi az oka a kétféle dátumnak.

Két funkciója is van a vezetői engedélynek, ezért szerepel a jogsin két, többnyire különböző dátum – tudtuk meg a szegedi okmányirodán. Ugyanakkor az úrvezetők többsége nem ügyel a kettősségre. Így aztán például a szegedi közlekedési járőrök hetente többször is kiszabnak büntetést a jogsi lejárt érvényessége miatt – tudtuk meg Szenti Szabolcstól. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elárulta: a helyszíni bírság 3-20 ezer forint, míg a feljelentéssel együtt járó büntetés több tízezer forint is lehet. Hasonló eljárásra számíthatnak azok is, akik a vezetői engedély helyett az okmányirodában elkezdett procedúrakor kapott adatlapot mutatják föl jogsi helyett.

Sőt ha a jogosítvány vezetői engedély része érvényes, de a személyit helyettesítő első oldalán szereplő dátum már a múlté, a törvény szerint akkori is köteles büntetni a rend őre, ha az „időzavarba" került illető egy másik és érvényes okmánnyal (például személyivel, útlevéllel) igazolja kilétét.

– A vezetői engedélyük megújítását kérőknek körülbelül 20 százaléka azt követően érkezik, hogy rendőr figyelmeztette az okmány valamelyik dátumának lejárati idejére – osztotta meg velünk tapasztalatát Mityókné Bíró Zita. A szegedi okmányiroda ügyintézője szerint több háziorvos is vezet nyilvántartást, és figyelmezteti betegét, ha elérkezik a jogsi feltételét jelentő vizsgálat ideje. Szegedi ügyfeleik többsége azonban – fegyelmezett állampolgárként – észben tartja okmányai érvényességi időpontját, és jókor gondoskodik a meghosszabbításáról.

Minek a távolabbi érvényességi dátumot is megadni, ha a közelebbinél úgyis lecserélik a plasztikkártyát? – kérdeztük a takarékos polgár józanságával. Mert más lejárati idő vonatkozik a személyire és más a vezetőire – válaszolt az ügyintéző. Az első oldalon szereplő év-hó-nap az okmány személyazonosításra alkalmas határidejét jelöli, ami többnyire a kiállítástól számított tíz év. A hátoldalon szereplő időpont viszont a kategóriára érvényességét, vagyis a jogsihoz szükséges orvosi vizsgálat esedékességének időpontját jelzi, ami – az orvos véleményétől függően – például egy év is lehet.

Mennyibe kerül?

A jogsi érvényesítése előtt az orvosnál 40 éves korig 6300, míg a 40-60 év közöttieknek 4200, a 60-70 év közöttieknek 2100, a 70 évesnél idősebbeknek ezer forintot kell fizetniük – tudtuk meg dr. Rétei Ágnestől. A szegedi háziorvos hozzátette: a vizsgálat díja januártól emelkedett. Aztán az okmányirodában az illetékköteles akcióért a többségnek további négyezer forintot kell csekken befizetnie. Még azoknak a rokkantnyugdíjasoknak is, akik nem töltötték be a 62. életévüket, és jogsijuk orvosi érvényessége csak 3 év lehet. A doktor által egy évre „hitelesített" úrvezetőknek viszont 1500 forintba kerül a jogsi meghosszabbítása.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Bandi_2 2009. július 07. 10:53
  „Még egy dolog..

  A jogosítvány érvényesítésére az Okmányiroda 1 hét múlva adott időpontot, amikor bementem az érvényes orvosi igazolással. Majd akkor, 1 hét múlva kapok egy papírt, amivel talán 1 hónapig vezethetek, amíg ki nem küldik a kártyát, amit a helyszínen elő lehet egyébként állítani.

  Namármost. Ez egy olyan plusz büntetés, amit az Okmányiroda szab ki, hogy ti. 1 hétre bevonja a jogsimat, amit a rendőr nem vont be, csak büntetett.

  Nem lenne normálisabb, hogy amikor az orvosival bemegyek az Okmányirodába, azonnal kiadnak egy ideiglenes jogsit, amivel folytathatom a vezetést, mivelhogy nem tiltottak el tőle, s mivel hogy már van érvényes orvosim is?

  Ennek kitalálásához biztos kell hat elemi. Nem lehetne az Okmányirodának, és a tv. alkotóknak ezt a szintet előírni?”
 • 38. Bandi_2 2009. július 07. 10:43
  „Ez a két dátum kifejezetten arra jó, hogy az autósokat megtévessze, megszívassa. Ha az igazolvány jogosítvány, és nem személyi igazolvány, akkor az igazolvány érvényessége alatt az 1. oldalon a jogosítvány érvényességét kell közölni, és nem egy olyan elvi személyi igazolvány érvényességi időt, ami előtt jóval lejár a jogosítvány érvényessége, és az bevonásra kerül.

  Az állampolgárnak joga van ahhoz, hogy tisztán, és egyértelműen járjanak el vele szemben. Ha a hatóság téveszt, akkor annak kell a jogi következményeket viselnie.

  A jogosítványon csak a jogosítvány érvényessége szerepeljen, és mindenki tudni fogja, hogy addig az időpontig személyi igazolványként is szerepelhet! Ha pedig a személyigazolvány érvényessége is szerepel külön, akkor azt hátra kell elhelyezni, úgy, mint ahogy most a motor, a szgk., a teherautó el van helyezve, mikroszkópos méretben!

  Az eddigi büntetéseket felül kellene vizsgálni, mert a polgárok megtévesztése fennáll. A bírságokat vissza kellene fizetni, kamatokkal a megbírságoltaknak. Ez lenne a jogkövető magatartás.”
 • 37. Lázár András 2008. március 28. 08:23
  „Sajnálatosnak és csakis pénz kidobásnak tartom a két dátum feltüntetését, túl azon, hogy így is hosszú sorok kígyóznak az okmányirodák folyosóin. Valamelyik dátum mindig lejár valakinek és akkor fizess Magyar!”
 • 36. kapják be a faszom 2008. március 26. 01:45
  „büdös kurva annyát az összes köcsög gecinek bazmeg!!!”
 • 35. atikab 2008. március 22. 06:18
  „Ma már nem szól a rendőre, ha közeledik az útiokmányaink lejártának
  ideje. Ebben nem látnak üzletet. Pedig, szolgálnak és....
  Tudom most kioktatnak figyeljünk oda-igaz- csak néha jó lenne a rend-
  őrétől egy kis emberség. Ennyi.”
 • 34. redastra 2008. március 21. 19:45
  „Egyszer megélnénk,hogy a Mars téri cigókkal szemben ilyen határozott a közeg!..le a kancsalékkal!”
 • 33. notebook 2008. március 21. 00:23
  „No akkor kérdezném: milyen alapon adta meg a háziorvos csak 5 évre a B kategória érvényességét??? Betegségem nincs, 40 éves sem vagyok. Eddig 10 évre kaptam meg, most miért csak 5-re??
  A másik: minek a 10 évre kiadott vezetői engedély érvényessége, ha 5 éven belül újra háziorvoshoz kell mennem? Valaki homályosítson fel, mi ez a cirkusz, vagy a háziorvos dönt el mindent?”
 • 32. NTK 2008. március 20. 21:08
  „A dolognak van még egy másik szépséghibája: sajnos nem mindenütt fogadják el a jogosítványt a személyazonosság igazolására. Amikor augusztusban feleségemnek lejárt a régi személyije, elment az okmányirodába lakcímkártyát csináltatni. Ott az ügyintéző kérdezte tőle, hogy személyi igazolványát óhajtja -e kicserélni. Feleségem azt mondta, hogy nem mert van neki kártyaformátumú jogosítványa. Erre az ügyintéző felhívta a figyelmét, hogy vigyázzon mert a bankok ill. néhány hivatal nem mindig fogadja el a jogosítványt a személyi helyett.

  Egyszer láttam egy amerikai jogosítványt. Azon ha jól emlékszem a tulajdonos születésnapja a lejárati idő. Így észben tudja tartani, hogy mikor is jár le.

  Egyébként teljesen felesleges a két dátum. Akinek hivatásos jogsija van annak ugyanannyi legyen a személyazonosításra alkalmas idő mint maga a kategória érvényesség ideje. Persze ezzel az úrvezetők járnak jól mert nekik tíz év az érvényesség nem pedig öt.”
 • 31. dorevi 2008. március 20. 19:40
  „Jogos a cikk, jogos a felvetés. Ez kész őrület!

  Jó, megnézem a hátoldalt, de akkor mi az első oldali határidő?

  Mert akkor a jogsimat a hátoldalon érvényesiteni lehet azon belül. De nem! Eldobjuk! Újat csinálunk és fizetünk.

  Nagyon sajna, hogy az önkormányzati informatika csak erre képes. És ennek díja hol van a vizit díjhoz?!?!”
 • 30. radenkó 2008. március 20. 19:16
  „Az első osztályos fiam is tudja, hogy a jogositvány kizárólag orvosi igazolás ellenében érvényes. A jogosítvány cseréjének érvényesség
  dátuma az a cseréjére vonatkozik. Egyszólva lassan mondom, hogy mindenki megértse amikor a orvosi igazolás dátuma lejár akkor jogositványukkal gépjárművet nem vezethetünk.Ismételt orvosi igazolás megszerzését követően vezethetünk ismételten gépjárművet.”
 • 29. egy 2008. március 20. 17:04
  „Klárika!
  Sajna én nem vagyok sem okos, és sem egyik párt híve ...
  Szóval, teljes nyugalommal közölhetem Veled, hogy akárki is van hatalmon, mi mindig megfizetjük a "baromságaikat"!
  Nyugodj(on) meg! A mi politikusaink leleményessek az ilyen baromság kitalálásában! :(”
 • 28. Klárika 2008. március 20. 15:59
  „Mostmár csak azt mondja meg valaki okos, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy csak egy dátum legyen a jogsin? Mert a kettős dátum az egy nagy baromság.”
 • 27. robika2.0 2008. március 20. 15:49
  „A cikkben 11 alkalommal szerepel a "jogsi" szó.”
 • 26. egy 2008. március 20. 15:38
  „Tudomásom szerint az intézkedéskor az elsődleges cél az, hogy megállapítsák annak a személynek az adatait, akit igazoltatás alá vonnak. Aztán "jön", - ha szükséges - a többi intézkedés.
  Most, ha te gyalogosan közlekedsz, vagy kerékpárral, és te a lejárt jogsid mutatod, és közben mégis megtalálod a személyidet, akkor véleményem szerint a személyit kell(ene) figyelembe venni...
  Ha ezért büntetnek? Talán ennek a büntető rendőrnek a parancsnokának el kellene beszélgetni a rendőrrel néhány jogszabályról, sőt talán némi-nemű "rugalmasságról" is.
  Mivel én tisztelem a rendőröket (nem általánosítok, de van egy-két világtalan!), azért biztos elküldeném finoman, és természetesen a megsértése nélkül a velem ez miatt büntetést kiszabó rendőrt...
  De ne eszeljünk ilyenen előre! :)”
 • 25. szkeptikus 2008. március 20. 15:38
  „doogooljoon megaaz oosszezs huujjeee koocssooog oookmaannnyygggyaaarooss!!!!!!!!”
 • 24. VCrash 2008. március 20. 12:37
  „Egy biztos! Ha éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között igazoltatnak a rendőrök, valószínűleg az okmány ellenörzése, a nagyon apró betúk/számok miatt, komoly nehézséget okozhat.”
 • 23. Timmyke 2008. március 20. 11:17
  „Az Ügyfélkapus rendszer küld 1 hónappal a lejárat előtt egy tájékoztató e-mailt, hogy ez vagy az le fog járni, legyek szíves időpontot kérni a rendszeren belül egy tetszőleges okmányirodába.

  Ennyit alapban megér az ottani regisztráció elintézése, és akkor nem kell figyelni minden egyes dátumot külön-külön. Nekem "szóltak" így az útlevelem, a jogsim, a személyim lejártakor is. :)”
 • 22. EZÉRT2 2008. március 20. 10:54
  „És ez az egész nem elsősorban a rendőrök sara, hanem az alább említett bürokratáké de azért a rend őrei is kezelhetnék ezt a problémát rugalmasabban!!! Még szerencse, hogy nekem még a régi hajtogatós jogsim van (huszonegynéhány éve használom :) és érdekes módon még évekig érvényes is marad! Igaz, a 17 éves fényképemmel már valóban nem alkalmas személyem igazolására, de soha nem is volt az. Szóval üzenem a szegedi rendőröknek, hogy gondolkodjanak egy kicsit és igyekezzenek elsősorban az ÉRTELMES szabályokat betartatni!”
 • 21. Mil 2008. március 20. 10:41
  „EZÉRT2: ez itt Abszurdisztán, itt bármi megtörténhet, meg annak az ellenkezője is :) Itt így működnek a dolgok: találjunk ki hülye, logikátlan, eszetlen, és/vagy betarthatatlan szabályokat, majd büntessük jól meg az embereket. Ez is bevétel és munka valakiknek..”
 • 20. EZÉRT2 2008. március 20. 10:36
  „Kedves "egy" és mindenki!
  Én is remyénykedem és eddig én is általában pozitívan nyilatkozhatom az intézkedő, igazoltató rendőrökről, de továbbra sem értem azt, ha én egy másik ÉRVÉNYES igazolvánnyal hitelt érdemlően tudom igazolni személyi mivoltomat és a jogsimban az orvosi érvényes akkor MIÉRT KELL BÜNTETNI??? Egyátalán HOGYAN lehet úgy rányomtatni egy olyan orvosi meghosszabítást melynek a dátuma tovvább érvényes mint a személyi részé. Ez baromira ellentmondásos!!! Mellesleg ha az útlevelembe kapok egy 10 éves vízumot és az útlevél közben lejár attól még érdekes módon a vízum érvényes marad! (legalábbis tudtommal eddig ez így volt)”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti közlekedési rend a Volánnál

Szeged - A Tisza Volán Zrt. arról tájékoztatja az utasokat, hogy a húsvéti ünnep körüli napokon a… Tovább olvasom