Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Zélity László Szeged új rendőrkapitánya

Empatikusabb és gyorsabb rendőrséget szeretne Szeged új rendőrkapitánya. Dr. Zélity László alezredes hét hónapig megbízottként irányította a Szegedi Rendőrkapitányságot, mától hivatalosan is ő vezeti a megyeszékhely rendőrségét.
– Az országos rendőrfőkapitány Lukács János Csongrád megyei főkapitány javaslatára március 16-i hatállyal önt nevezte ki a Szegedi Rendőrkapitányság vezetőjévé. Változtat az eddigi rendőri munkán?
– Lesznek változások, de nem személyi, hanem szemléletbeli változtatásokban gondolkodom. Ezek közül a legfontosabb, hogy empatikusabb és gyorsabb reagálású rendőrséget szeretnék irányítani.

– Milyennek tartja a megyeszékhely közbiztonságát?
– Szeged kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes város. Az itt és a kapitánysághoz tartozó további 20 településen élő mintegy 220 ezer ember nyugodtan él.

Névjegy

Dr. Zélity László Bácsalmáson született 1964-ben. Állat-egészségügyi üzemmérnöki diplomát Hódmezővásárhelyen szerzett. Nyomozóként kezdte a rendőri munkát. A Szegedi Rendőrkapitányság vizsgálati osztály osztályvezető-helyettesének 1999-ben nevezték ki, ahol később osztályvezetőként folytatta. Közben elvégezte a felsőfokú bűnügyi szaktanfolyamot, valamint a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát. Többször kitüntették, négyszer soron kívül előléptették.

– Az empatikusabb és gyorsabb rendőrség mit jelent a gyakorlatban?

– Példát mondok: az emberek rendszeresen találkoznak közintézményeket elcsúfító falfirkákkal vagy játszótéri vandalizmus nyomaival. Ezeket nem fogjuk hagyni. Mindent megteszünk, hogy egyre kevesebb ilyen, a közvéleményt jogosan felháborító eset történjen. Más: úgy gondolom, minél előbb jelentősen javítani kell a közlekedési morálon, ugyanis az odafigyelés hiánya rengeteg balesetet okoz. És azt is fontosnak tartom, hogy csökkenjen a főleg idősek ellen irányuló, besurranásos lopások száma is.

– Ha jól értem, a bűnmegelőzésre helyezi a hangsúlyt. Jó PR-tanácsadói lehetnek, hiszen csupa olyan változást ígér, aminek az emberek örülnek.

– A bűnmegelőzést nagyon fontosnak tartom – de nincsenek PR-tanácsadóim. Szakmai elképzelésekről beszéltem.

– Mindebből az átlagember mikortól érez valamit?
– Konkrét időpontot nem lehet mondani, de meggyőződésem, hogy a szegediek és a környéken élők már a közeljövőben érzékelni fognak pozitív változásokat.

Olvasóink írták

  • 1. Nagysz. Béla 2008. szeptember 10. 11:12
    „Csupán egy kérdésem lenne;
    hol folyik ma felsőfokú bűnügyi képzés szaktanfolyam keretében?
    Köszönettel- N.B.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békésen zajlott le a díszünnepség a szegedi Klauzál téren

A megszokottnál kevesebb ünneplő jelenlétében, de békésen zajlott le a szegedi március 15-iki… Tovább olvasom