Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Zene miatt lett rossz a kedve - ezért gyújtogatott Tamás

Szeged - A vétkes családon kívül Harmatos Józsefné járt a legrosszabbul abban a Retek utcai panelházban, amelynek harmadik emeletén okozott szándékosan tüzet K. Tamás szerdán. A nyugdíjas asszony lakása a tűzoltás után teljesen elázott, milliós lehet a kár.
Egy rádióban hallott zene miatt lett rossz kedve vallomása szerint K. Tamásnak szerda délután, aki ezután a Retek utca 17. szám alatti tízemeletes panelház harmadik emeleti lakásában egy öngyújtóval felgyújtotta az egyik szoba függönyeit. A tűz – ahogy megírtuk – pillanatok alatt szétterjedt a lakásban, az ablakon kicsapó füst a tizedik emeletig ért. A tűzoltók két fecskendővel és egy magasból mentővel érkeztek a helyszínre, másfél óráig tartott, mire megfékezték a lángokat. A mentők K. Tamást és még egy lakót kórházba vittek.

Legsúlyosabban a gyújtogató lakása sérült, teljesen kiégett: a kormos keretű ablakon csütörtök délelőtt statikusok néztek kifelé. A vétlen lakók közül komoly kára csak a K. Tamás alatt lakó Harmatos Józsefnének lett. – A tűzoltás után, mikor visszaengedtek minket a lakásainkba, majdnem rosszul lettem: mindenem elázott – mondta.

Zene miatt lett rossz a kedve - ezért gyújtogatott Tamás. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Áram nélkül maradt lakások

A tízemeletes panelházban a tűzoltás óta nincs áram a lakásokban, nem működik egyetlen elektronikus háztartási eszköz sem. – A tűzesetben megsérült a társasház villamosvezeték-hálózata, ezért az EDF DÉMÁSZ szakemberei az élet- és balesetveszély kockázata miatt a megrongálódott hálózatrész energiaellátását megszüntették. A társasháznak kell gondoskodnia a saját tulajdonában lévő villamosvezeték-hálózat helyreállításáról, az általuk megbízott felelős kivitelezőnek a hálózatszakasz cseréje után úgynevezett szabványossági nyilatkozatot kell tennie. Információink szerint ez várhatóan holnap történik meg. Ennek birtokában az EDF DÉMÁSZ soron kívül visszakapcsolja a társasház villamosenergia-ellátását – tudatta az EDF DÉMÁSZ Kommunikációs Csoportja. A második és harmadik emeleten a kábeltévé is tönkrement: csütörtök délelőtt már dolgoztak a hiba kijavításán.

– A tapéták felhólyagosodtak, a szőnyegpadló teljesen megszívta magát vízzel. Szinte mindenem tönkrement, az estét ismerősöknél töltöttem, hiszen a lakásom lakhatatlanná vált – tette hozzá. A nyugdíjas asszonynál tegnap szintén statikusok, valamint szakemberek mérték fel a kárt, a biztosító emberei délelőtt 11-re még nem érkeztek meg. – Hálát adok annak, hogy van biztosításom, hiszen egy ilyen esemény egy vétlen ember életét is teljesen tönkreteheti. Milliós a károm, azt teszem majd, amit a biztosítóm tanácsol. Ha nem muszáj, nem perelek, de ha csak ez a megoldás van, meg kell tennem – magyarázta az asszony. A gyújtogatónak egészen biztosan nem fog fizetni a biztosító.

– Szándékosság és súlyos gondatlanság esetében a biztosítónak nem áll fenn kártérítési kötelezettsége – közölte lapunkkal általánosságban Olt Boglárka. A Generali Biztosító kommunikációs vezetője azt is elmondta, hogy a biztosítással rendelkező vétlen károsultaknak térít a saját biztosítójuk, majd ezt követően ez a biztosító a károkozó biztosítójával vagy magával a károkozóval rendezi a számlát – ez az úgynevezett regresszálás. – Ha a vétlen károsultnak nincs biztosítása, úgy a károkozótól polgári peres eljárásban követelhet kártérítést – mondta a kommunikációs vezető.

A fiatalembert édesanyja, a lakás tulajdonosa – maga mondta el lapunknak – hagyta magára szerda délben a lakásban. – A kárvallottak ilyen esetben mindig a lakás tulajdonosa ellen indíthatnak polgári pert. Ebbe kapcsolódik be, ha van, a vétkes fél biztosítója. Amennyiben a károkozó nem rendelkezik biztosítással, akkor egyedül kell jótállnia az okozott kárért – mondta Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke. A gyújtogató férfi szomszédjai szerdán lapunknak azt is elmondták, hogy K. Tamás tudomásuk szerint mentálisan sérült. – Ez csak az esetleges bírósági tárgyaláson, a büntetés kiszabásakor számít. Ha valakinek beszámítási képessége tette elkövetésekor korlátozott volt, akkor a büntetés korlátlanul enyhíthető – mondta a kamaraelnök.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncertek, palotaséta, de mindezt lassan!

Ne rohanjon sehova a hétvégén! Minden program megvárja! Íme egy kis ízelítő. Tovább olvasom