Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Zenekari igazgatójelöltek: új pályázatot írna ki a zsűri

Szeged - A szakmai bírálóbizottság tegnap Szabó Norbertet találta a legalkalmasabbnak a szegedi szimfonikusok igazgatói posztjára. A zenekar első helyen Koczka Ferencet támogatta. A zsűri új pályázat kiírását javasolja, mert egyik aspiráns sem felel meg a feltételeknek.
A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, Baross Gábor az évad végén nyugállományba vonul, a posztjára – mint korábban megírtuk – Farkas Pál (54), a Váci Szimfonikus Zenekar karmestere, Koczka Ferenc (50), a Szegedi Nemzeti Színház karmestere és Szabó Norbert (40) fuvolaművész, a zenekar fuvola-szólamvezetője pályázik. A három aspiráns múlt pénteken ismertette elképzeléseit a zenekar előtt.

Információink szerint a meghallgatásra a muzsikusok nem sokkal több mint a fele ment csak el, mert sokan úgy gondolták, nincs igazi tét, hiszen egyik jelölt sem felel meg a pályázati kiírás minden feltételének – nincs középfokú nyelvvizsgájuk. Így egyiküket sem nevezheti ki a közgyűlés. Mindenesetre a Korzó Zeneházban megtartott voksoláson Koczka Ferenc 23, Szabó Norbert 22, Farkas Pál 6 szavazatot kapott a zenészektől.

A három pályázó: Koczka Ferenc, Farkas Pál és Szabó Norbert a városházi meghallgatáson. Fotó: Frank Yvette
A három pályázó: Koczka Ferenc, Farkas Pál és Szabó Norbert a városházi meghallgatáson.
Fotó: Frank Yvette

Tegnap a városházán zárt ülésen a szakmai zsűri is meghallgatta a jelölteket. Információink szerint a grémium két pályázót talált alkalmasnak: Szabó Norbert 7, Koczka Ferenc 5 szavazatot kapott. A nyelvvizsga-igazolás hiánya miatt a testület új pályázat kiírását javasolja. A pályázat érvénytelenségéről és új procedúra kiírásáról a közgyűlés dönthet. Ezzel csak az lehet a gond, hogy márciusban nem biztos, hogy lesz közgyűlés. Ha csak áprilisban döntenek, a kétszer 30 napos határidő miatt kétségessé válhat, hogy sikerül-e időben kinevezni az új igazgatót.

Az új pályázatot elvileg úgy is kiírhatja a közgyűlés, hogy nem kér középfokú nyelvvizsgát, hiszen azt nem teszi kötelezővé az előadó-művészeti törvény.
A szakmai zsűri. Az előadó-művészeti törvény alapján létrehozott szakmai bírálóbizottságba a zenekar Bodacz Győző kürtművészt, szakszervezeti titkárt és Lajos István gordonművészt, a közalkalmazotti tanács tagját delegálta. A fenntartó önkormányzatot Solymos László alpolgármester és Haág Zalán KDNP-s városatya, a kulturális bizottság elnöke képviselte – utóbbi nem vett részt a tegnapi meghallgatáson. Az EMMI miniszterének delegáltja Gerenday Ágnes, a szaktárca művészeti főosztályának zeneművészeti referense volt. A Zeneművészeti Bizottságot a zsűriben Gonda Ferenc koncertszervező, a miskolci filharmónia nyugalmazott igazgatója, Igric György koncertszervező, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. igazgatója, Kovács László karmester (írásban nyújtotta be véleményét) és Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok ügyvezető igazgatója képviselte.

Olvasóink írták

  • 3. hajuka 2013. március 02. 19:50
    „DRUKKOLUNK NORBI !!!!”
  • 2. patpat 2013. február 28. 12:24
    „Hajrá, Norbi!”
  • 1. Logaritmus 2013. február 28. 07:59
    „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió forint a roma tanodának

Megmenekült a szegedi roma tanoda és közösségi ház: 2 millió forint támogatás szerepel Szeged költségvetésében a tanoda működtetésére. Tovább olvasom