Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Zeneműbolt nélkül a város

Néhány hónapja az utolsó hanglemezbolt is megszűnt Szegeden. A rajongók a felvágott vagy a kenyérpirítók mellett találnak lemezeket a nagy, külvárosi áruházakban. A lemezeken már csak 10-15 százalék haszna volt a kereskedőknek, az eladások pedig látványosan csökkentek.
Üres a lemezbolt, csak az írható CD-k forgalma nő Magyarországon Fotó: Karnok Csaba
A könyvesboltok, antikváriumok szaporodnak, a hanglemezboltok azonban eltűntek Szegedről. Már csak néhány más profilú üzletben árulnak új lemezeket, hol vasalók és hűtőszekrények, hol élelmiszerek, hol könyvek társaságában.

Az üres lemez fogy

Jeszenszky Zsolt a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének képviseletében elmondta: más hazai nagyvárosokban is ez a helyzet. Még a fővárosban van néhány hanglemezbolt, de már egy kézen meg lehet számolni őket. A piac szomorú átrendeződése ez – tette hozzá. A lemezeladásokban évről évre kétszámjegyű csökkenés tapasztalható az országban, a kereskedők árrése 10-15 százalékra csökkent. Közben hatalmas mennyiségben áramlik be az üres, írható lemez.

Ötezer szám zsebben

– Szegeden legnagyobb kínálat a Media Marktban található, de az a különlegességekre vadászóknak kevés – magyarázta András. A fiatal egyetemi oktató sok száz, talán ezer lemezből álló gyűjteményt őriz otthon; zsebében, nagy teljesítményű lejátszóján úgy ötezer tömörített zeneszámot hord magánál. Szerinte a Cora és a Tesco lemezosztálya csak a tömegigényeket elégíti ki. – A belvároson belül egy lemezbolt maradt, a nagyáruházban. Ott maxi CD nem kapható, jórészt csak használt lemezeket tartanak. Aztán találni még lemezt az antikváriumban, könyvesboltban is van néhány helyen, de kicsi a készlet és drága –
Üres üzletek

A Fotex Records lemezbolt üzlethelyisége 400 négyzetméternél is nagyobb, a cég a lemezbolt bezárása után először más típusú üzlet nyitásán gondolkodott, de aztán visszaadta a helyiséget az IKV-nak – tudtuk meg Baranyi Iréntől. Az IKV Rt. gazdasági igazgatója elmondta: több pályázati fordulóban sem sikerült értékesíteni a Kelemen utcai helyiség bérleti jogát, így most egy újabb fordulóban, az eddigi tapasztalatok figyelembe vételével hirdetik meg. A másik lemezbolt, az MCD Zeneszalon esetében a bérleti jog tulajdonosa másnak adta tovább a helyiséget – tette hozzá. A belvárosi üzlethelyiségek bérleti díját egyenként határozza meg a cég, a fekvés, a műszaki állapot és a kereskedelmi szempontok figyelembevételével.  
sorolta a lehetőségeket. András Kecskeméten vásárol egy kisboltban, jó áron.

Bezárt a szentély

Néhány hónapja zárt be Szeged belvárosának utolsó lemezboltja. Az MCD Zeneszalon monopolhelyzetben volt azóta, hogy a tágas, elegáns Fotex Records lehúzta a rolót. Mindkét üzlethelyiség üres. A Kelemen utcai bolt az „időtálló értékeket" gyűjtő Szabolcs szerint igazi szentély volt. Most viszont a legnagyobb készlettel rendelkező, lemezeket is forgalmazó áruházban két éve rendelt albumot sem kapta még meg.

A fogyasztói szokások megváltoztak: a hanglemezkiadók szövetsége szerint Nyugat-Európában 200-300 százalékos éves növekedést is produkál a legális internetes zeneletöltési piac.

Magyarországon azonban még nem keresik a fizetős letöltéseket, Jeszenszky Zsolt szerint a fogyasztók nehézkesnek találják. Az interneten egyébként óriási lemezáruházak is működnek. Munkatársunk egy George Benson DVD-t egy hét alatt öt angol fontért kapott meg az egyik netes boltból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcalányokat keres a szegedi adóiroda

Harmincféle köztartozást hajthat be rajtunk a városi adóiroda. A tételek között olyan… Tovább olvasom