Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Zenés vidámságok, veretes klasszikusok

Szeged - Sok vidámságot, sok zenét, könnyed, de rangos, veretes darabokat is kínál a szeptember 25-én induló új évadban a Szegedi Nemzeti Színház – mondja Juronics Tamás, a teátrum Kossuth-díjas művészeti vezetője.
– Az új évad igazából a szeptember 25-i Offenbach-bemutatóval indul, de már 11-én gálára hívják a bérleteseket. Miért?
– A Nyitány-gálával – amit már tavaly szeptemberben is megrendeztünk – hagyományt szeretnénk teremteni: minden évadot úgy indítunk, hogy az új tagokat és a vendégművészeinket bemutatjuk azoknak, akik leghamarabb megvásárolják a bérletüket. Könnyed, vidám, kellemes estét ígérünk. Idén kevesebb az új tagunk, így néhányan fellépnek majd a régiek közül is.

– Kik a társulat új művészei?
– Nem kell bemutatni a szegedieknek Flórián Antalt, aki visszatér hozzánk, valamint a jeles színésznőt, Balogh Erikát sem. Gidró Katalin szerződik hozzánk Kecskemétről, a tavaly diplomázott Lazók Mátyás a Vígszínházból. Vendégként játszik majd nálunk Ádám Tamás, Gregor Bernadett, Magyar Attila, Hajdú Steve és Pindroch Csaba.

– A tavalyi tapasztalatok birtokában mit kínálnak az új szezonra?
– Fontosnak tartom a tagozatok arányos részvételét a műsorban. Az Orfeusz az alvilágban című Offenbach-nagyoperett nagyszínházi bemutatójával indul az évad; Iglódi István rendezésében a próza és az operett is részt vesz. Tavaly sokan hiányolták a kínálatunkból a zenés vígjátékot, így idén ez is lesz: Tasnádi Csaba rendezésében állítjuk színpadra Fenyő Miklós zenéjével az Aranycsapatot. Az operaegyüttes az új szezonban is három bemutatót tart. Pál Tamás karmester rendezi a Bohéméletet, amelyben reményeink szerint Rost Andrea is bemutatkozik majd Mimiként. Úgy gondolom, Bodolay Gézának és tervezőjének, Kentaurnak – akik szintén nem először visznek színpadra operát – nagyon való Verdi izgalmas darabja, az Álarcosbál. Megállapodtunk a Budapesti Tavaszi Fesztivállal és a Thália Színházzal, ennek köszönhetően várhatóan Miklósa Erika is vendégszerepel majd Anger Ferenc Rossini-rendezésében, az Ory grófjában. Októberben újra műsorra tűzzük a tavalyi nagy sikert, a Faust elkárhozását is.

Tavasszal nagy siker volt Juronics Tamás rendezése, a Faust elkárhozása – a Berlioz-operát októbertől újra műsorra tűzik. Fotó: Frank Yvette
Tavasszal nagy siker volt Juronics Tamás rendezése, a Faust elkárhozása – a Berlioz-operát októbertől újra műsorra tűzik. Fotó: Frank Yvette

– A balettegyüttessel mire készül?
– Decemberi kisszínházi bemutatónkkal, a Homo Hungaricusszal a Homo Ludenst gondolom tovább – csak kicsit másképp. A magyar népzene, népdal lesz az alap, de szeretném megtartani az önironikus, szarkasztikus humort is. Furcsa, groteszk szituációkat próbálok megjeleníteni a tipikus magyar emberre fókuszálva. A nagyszínházban mutatjuk be A Tiszánált, amelyhez magyar költők versei, önvallomásai jelentik az ihletforrást. Új művekben új gondolatokat szeretnék megmutatni a tánc nyelvén, absztraktabb formavilág megvalósításával. Budapesten már bemutattuk a Hattyúk tava gyerekverzióját, amiben kiskacsák, békák is vannak, és tökéletesen alkalmas arra, hogy akár az ovisok is megszeressék általa a táncot. Ezt most Szegeden, bérletben kínáljuk a legkisebbeknek, akik Jékely Zoltán mesejátékát, Az aranyszőrű bárányt is láthatják majd Sándor János rendezésében.

– Mivel próbálja a prózai tagozat maga mellé állítani a nézőket?
– A kisszínházban október 9-én Gogol Háztűznézőjével indítja a próza az évadot. Ez a produkció nem titkoltan remake: Kecskeméten rendeztem, nagyon szerette a közönség. A vígjáték ottani szereposztásából Magyar Attila, Gidró Kati, Balogh Erika, Flórián Antal itt is játssza a szerepét. A költségvetésünket kíméljük azzal, ahogy a Háztűznéző kecskeméti és az Orfeusz Pesti Magyar Színházbeli díszletét, jelmezét megvásároljuk. Ezzel milliókat spórolunk, ráadásul a már kipróbált előadások garanciát jelentenek arra, hogy lendülettel, jókedvvel és sikerrel induljon az évadunk.

– Az irodalomtanárok is biztosan üdvözlik majd a Csongor és Tünde műsorra tűzését.
– Főrendezőnknek, Bodolay Gézának régi vágya a Vörösmarty-darab színrevitele. A veretes szöveghez illik majd a színpadi megvalósítás, a díszlet és a jelmez is. Kuriózum, hogy Pál Tamás és Zalánki Rita is szerepel majd az előadásban. Klasszikus vígjáték Feydeau darabja, a Bolha a fülbe, amit Csiszár Imre rendezésében mutatunk be, Gregor Bernadett és főiskolai osztálytársa, Hajdú Steve vendégszereplésével, akik sohasem játszottak még együtt. Molnár Ferenc megható és igaz történetét, a Liliomot Pindroch Csabával a főszerepben rendezi meg Keresztes Attila. Összefoglalva: sok vidámságot, sok zenét kínálunk, de a rangos, veretes művekből sem lesz hiány.

Olvasóink írták

  • 3. szegedix 2009. szeptember 01. 07:12
    „Az elmúlt évadban a kereskedelmi tévék szintjére süllyesztették a szegedi színházat! Undorító darabokat játszottak. Mintha a Mónikát néztük volna. Bár én elkapcsolok a Mónikáról is. Nem tudom mi volt a cél? Közönséget ezzel nem vonzanak, hanem elijesztenek! Jó lenne ha igényes szórakozást művelődést nyújtana a színház . Évek óta bérletes voltam. Még gondolkodom a bérlet vásárláson!”
  • 2. Szögedi 2009. augusztus 30. 22:12
    „Színes! Tetszik! Kíváncsian várjuk! Sok sikert!”
  • 1. vmagdi 2009. augusztus 27. 22:08
    „Na vegre! Ugy latszik megint erdemes lesz berletet venni, mint hajdanan. Gratulalok a musorosszeallitoknak, vegre van vigjatek is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs dugó, mindenhol zökkenőmentes a közlekedés

A delmagyar.hu helyszínen tartózkodó tudósítója szerint mindenhol zökkenőmentes a közlekedés Szeged belterületén. Videó! Tovább olvasom