Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Zhao, a megfigyelő

Szeged - "Majd berakok egy képet, hogy lásd, mekkora rajongója voltam! A dolgozószoba falán egy nagy festmény van róla. A festő ... Zhao Jing Zhe."
A bejegyzés egy Forma–1-rajongóknak fönntartott internetes beszélgetőoldalon olvasható, a festmény persze Michael Schumachert ábrázolja. A festő – nevét mulatságosnak találja a kép gazdája – Magyarországon él, a Kilencek alkotócsoport tagja. Ők egymástól tanulnak festeni, kiállításokon mutatkoznak be, legutóbb a szegedi ifjúsági házban, ahol ez a felvétel is készült Zhaóról, egy képe előtt.

A világ tehát magyar–kínai szemmel egyrészt száguldó cirkusz, másrészt nyugodt, csöndes lakás kora délután; az előszobába besüt a nap, a falon képek, a fogason könnyű kalap. Ám aki tudni akarja, mire kíváncsi még Zhao a világból, mit fest meg szívesen, annak előbb írásban engedélyt kell kérnie a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságától – és még azután is előfordulhat, hogy Zhao nem akar vele beszélni. Az első kérdés talán úgyis az lenne, miért került a szegedi Csillagba. Szóljanak inkább a képek!

A kínai festő mögött egyik képe látható. A világ, odabentről nézve. Fotó: Schmidt Andrea
A kínai festő mögött egyik képe látható. A világ, odabentről nézve.
Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi kiállításon a börtönparancsnok azt mondta, bizonyított tény, hogy az alkotómunka erősíti az immunrendszert, az pedig, hogy az ember a festészet révén örömet szerez magának és másoknak, nagyon fontos élmény a rácsokon belül. Kimondatlanul is adódik a kérdés: a tehetség felfedezése vajon megváltoztatja-e az embert? Nem lehet tudni.

A kép viszont tiszta, bűntelen, és szabadon beszélget a nézővel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommandós akció a Szent Ferenc utcában

Csuklyás kommandósok törtek be csütörtök reggel a szegedi Szent Ferenc utca 14. szám alatti társasház egyik földszinti lakásába. Tovább olvasom