Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Zokni lesz a palackból

Szeged - Tizenegy óvodában, két bölcsődében és tizenhárom általános iskolában gyűjtötték egy hónapon keresztül a gyermekek a PET-palackokat – a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. kilónként 60 forintért vásárolta fel. A pénzt osztálykirándulásra, új játékokra költik.
PET-palack-gyűjtésre buzdította a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a szegedi általános iskolákat és óvodákat. A szeptembertől december elejéig tartó szelektívhulladék-gyűjtési kampányban 26 intézmény – 11 óvoda, 2 bölcsőde és 13 általános iskola – vett részt.

Egy egész folyosót foglaltak el a tömött zsákok a Bonifert Domonkos Általános Iskolában – az intézmény diákjai szüleik és tanáraik segítségével 506 kilogramm műanyag flakont gyűjtöttek össze. – Második éve ökoiskola vagyunk. Nagy hangsúlyt fektetünk tanítványaink környezettudatos magatartásának kialakítására, az újrahasznosítási lehetőségek megismerésére – mondta el lapunknak Szatmáriné Maróti Edit ökoiskola-koordinátor, akitől megtudtuk: a 14 osztály közel 18 ezer darab PET-palackot gyűjtött össze. A legügyesebbek az első osztályosok voltak. A műanyag kilójáért 60 forintot fizet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. az intézménynek. A pénzből a „legökosabb" osztály év végi osztálykirándulását támogatják.
Játékokat, karácsonyi ajándékot vesznek a flakonokért kapott pénzből a Negyvennyolcas utcai óvodában. Az apróságok és szüleik 752 kilogrammot gyűjtöttek. A palackokat a gyerekek is segítettek laposra taposni. A gyűjtést a december elején lezárult kampány után sem hagyták abba: tegnap is tömött zsákok sorakoztak az óvoda melléképületében.

Több mint 4 tonna műanyag flakont gyűjtöttek össze. Fotó: Segesvári Csaba
Több mint 4 tonna műanyag flakont gyűjtöttek össze.
Fotó: Segesvári Csaba

– A 26 intézmény összesen több mint 4 tonna PET-palackot gyűjtött – tudtuk meg Nagy Edinától. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. másodnyersanyag ügyintézője elmondta: idén először hirdettek ilyen kampányt azokban az intézményekben, ahonnan papírt is felvásárolnak. A flakonok ugyanoda kerülnek, mint a gyűjtőszigetekből vagy a sárga zsákokból, vagyis a válogatóüzembe. Itt összetömörítik, bálázzák, majd a hasznosítónak adják tovább. A hasznosítók műanyag granulátumot gyártanak belőle, melynek legnagyobb felvásárlója Kína: pulóver vagy nejlonzokni alapanyagaként használják fel.

Olvasóink írták

  • 2. Pandora 2011. december 14. 12:02
    „a műanyag zoknik mellé nyugodtan csomagolhatnának egy tubus lábgomba elleni krémet is.”
  • 1. benq 2011. december 14. 09:57
    „jó is az a műanyag zokni... lesz belőle jó büdös láb a cipőben, csizmában....
    inkább mást csináljanak belőle.
    és gratuláció az ifjaknak, meg a szülőknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromgyermekes családapa vesztette életét - fának csapódott

Tűzoltók vágták ki Ladájából azt a 35 éves, háromgyermekes balástyai férfit, aki kedden a Balástyát Forráskúttal összekötő úton egy fának csapódott. Tovább olvasom