Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Zöld épület a mérnököknek

Szeged - Újszerű épülettel bővül a Szegedi Tudományegyetem mérnöki kara. A laborok házával a Moszkvai sugárúton a tervek szerint halad a KÉSZ Zrt.: a decemberi műszaki átadásra látható lesz a zöld épület minden érdekessége.
Szerkezetkész a több mint 3300 négyzetméter hasznos alapterületű új oktatási épület: a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új laboregyüttesének arányait már szemrevételezhetik a Moszkvai körút 9. szám előtt közlekedők is. A kivitelezéssel megbízott KÉSZ Építőipari Zrt. munkásai a laborok válaszfalainak, illetve a külső és belső nyílászárók elhelyezésén dolgoznak, az elektromos és gépészeti alapszerelést végzik. Az építkezés befejezésére még 90 nap áll rendelkezésre.

– A nyári esőzések hátráltatták a mélygarázs alapozását. Az akkori 28 napos csúszás miatt december közepére tervezzük az épület műszaki átadását – magyarázza Majó Zoltán. Az SZTE fejlesztési igazgatója elárulta: elkezdődött a laborok berendezésére kiírt közbeszerzési eljárás. A műszerek üzembe helyezése 2011 tavaszán várható.

Az első olyan szegedi, illetve egyetemi épület lesz a Moszkvai körúti, ahol geotermikus energia szolgálja a fűtést és a hűtést is. Különleges fúróberendezésekkel már a „zöld ház" alapozásakor elkészítették a hőkutakat. Azért is példaértékű lesz a Varga László tervei alapján készülő épület, mert nem napkollektor, hanem napelemrendszer járul hozzá az ingatlan energiaellátásához. A felhasznált alternatív energia nagy részét a napcsapdaként kialakított homlokzat segítségével nyerik. A napcellarendszer nem meleg vizet ad, hanem az áramellátásba segít be. A tervező az épület geotermikus és gépészeti berendezéseit (még a lift vezérlését is) láthatóvá, a mérnökhallgatók számára megfigyelhetővé tette.

Hőkutak és napelemrendszerek az egyetemen. Fotó: Karnok Csaba
Hőkutak és napelemrendszerek az egyetemen.
Fotó: Karnok Csaba

– Tudományos és használati szempontból is gyűjtjük majd a mérnöki kari új épület energiafelhasználásával kapcsolatos adatokat – jegyzi meg Majó Zoltán. A fenntartó, de az ottani laborgyakorlatokon megforduló, mintegy 1200 hallgató számára is hasznos, hogy a „zöld épület" internetes weboldalán is közzéteszik az ingatlan energiatermelési és felhasználási hatékonyságát. A zöld épület működtetésének tapasztalatait jól hasznosíthatja a 400 ingatlannal 300 ezer négyzetméteren gazdálkodó egyetem.

Mini naperőműpark

Az SZTE zöld egyetemi minősítése érdekében tett lépés a TIK „zöld iroda" mozgalma ugyanúgy, mint a megújuló energiához kötődő fejlesztések. Az egyetem területén már a 70-es évek óta működik hőszivattyú, illetve geotermikus energiával a földrajzi tanszékek több kutatója is foglalkozik. A gyakorlati tapasztalatok, az erős tudományos háttér indokolja, hogy a legkorszerűbb geotermikus kutak szolgálják majd a korszerűsítendő Dóm téri épületek hűtését és fűtését is. Nemrégiben pedig benyújtották azt a pályázatot, amelynek sikere estén 1 milliárd forint értékben 26 egyetemi épület tetején mini naperőműpark szerveződne hálózattá.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2010. október 01. 21:19
  „körúton de a szerencsétlen még szegedet se ismeri. Az építkezés se most kezdődött. Remélem a fizetéséből levonják ezt az okádékot amit idehányt mint cikk. Senki nincs ott nálatok aki kirúgja a folyamatosan baromságokat összehordó firkászokat?”
 • 2. daveedbrown 2010. október 01. 14:11
  „Moszkvai sugárút :D:D”
 • 1. Zs 2010. szeptember 30. 15:53
  „"A laborok házával a Moszkvai sugárúton a tervek szerint... "
  Hogy hol?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakrabban játsszák a hazai előadók dalait a szegedi rádiók

Szeged - Folyamatosan csökkent az elmúlt években a magyar előadók számainak aránya a hazai rádiókban… Tovább olvasom