Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Zöldkártya a lakáshoz: drága, de hasznos

Szeged - Szigetelt panel- vagy új építésű téglalakás fogyaszt kevesebbet? Az energiatanúsítvánnyal a kézben már nem csak az eladóra hagyatkozhatunk: mennyi is a rezsi?

Új lakásokhoz 2009 óta, használt ingatlanok adásvételéhez, bérbeadásához 2012. január elsejétől kötelező a lakás energiafogyasztását igazoló, úgynevezett lakászöldkártya kiállítása. Utánajártunk, mennyibe kerül és mire jó az energiatanúsítvány.

– Uniós direktíva, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkenjen az energiafelhasználás. Ennek úgy is eleget lehet tenni, ha egységesen mérhetővé tesszük az ingatlanok energiafogyasztását, a besorolással felhívjuk a figyelmet az energiahatékonyabb működésű, kisebb rezsijű lakásokra – mondta Tornyi Koppány, az energetikai tanúsítással foglalkozó Dél-Klíma Bt. ügyvezetője. Hozzátette: az I-től A+-ig terjedő kategóriák – A+ a legköltségtakarékosabb – minden vevőnek pontos tájékoztatást adnak a lakások, házak energiafogyasztásáról, a várható éves rezsi nagyságáról.

– Az érvényes jogszabályok szerint a téglából, jellemzően 5 centiméteres hőszigeteléssel épült új ingatlanok általában C kategóriájúak. Ezen sokszor még az építtetők is meglepődnek.

Ahhoz, hogy ennél jobb, B vagy éppen A kategóriájú házakat építsünk, vastagabb hőszigetelésre, alaposan megtervezett fűtésre, szellőzésre van szükség – tudtuk meg. Az alapos tervezés pénzben is mérhető: egy A kategóriájú épület közel 40–50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint amit egy kötelező minimum szerint épült lakás. – Használt ingatlan vásárlásakor 2012. január elsejétől kötelező elemként, az adásvételi szerződés részeként jelenik meg a lakászöldkártya. Elkészítése – meglévő vagy éppen hiányzó tervdokumentációtól függően – 5–15 napot vesz igénybe, és 50–70 ezer forintba kerül. A tanúsítvány 10 évig érvényes abban az esetben, ha nem történik átépítés – foglalta össze a tudnivalókat Tornyi Koppány, hozzátéve: minden felmérésben vizsgálják az ingatlanok falazatát, azok szigetelését, a födém hőátbocsátását, valamint a nyílászárók anyagát, de még a fűtési rendszert is.

Szabad szemmel nehezen dönthető el, mennyi hőenergia szökik el a házból. A szakértők infrakamerás felvétele azonban segíthet ebben (kis képünkön). Fotó: Segesvári Csaba, DM/DV
Szabad szemmel nehezen dönthető el, mennyi hőenergia szökik el a házból. A szakértők infrakamerás felvétele azonban segíthet ebben.
Fotó: Segesvári Csaba

– Szigetelés nélküli panelek E–F, míg az 5 centis hőszigeteléssel felújítottak C–D, 8–12 centi vastagon szigeteltek pedig már B–C kategóriájúak. Míg az F kategória 150–190 kWh/négyzetméter éves fogyasztást jelent, addig a B 61–90-et. A rezsikülönbség kétszeres is lehet energetikai besorolástól függően. Előfordulhat, hogy egy korszerűen szigetelt, felújított szellőző és fűtésrendszerű panel kevesebb energiát fogyaszt, mint egy, csak a kötelező minimumot teljesítő új építésű téglalakás. A rezsiköltség-különbség az ingatlanárakban is meg fog jelenni – vélekedett a szakember.

– Még nem alakult ki egységes gyakorlat a lakászöldkártya körül. Van olyan ügyvéd, aki megköveteli a tanúsítványt az adás-vételhez, van, aki nem. A vevőnek érdeke, hogy előre tudja: mennyi a rezsi, így később sem éri meglepetés a vásárlót – fogalmazott Molnár Péter, egy energetikai tanúsítással foglalkozó szegedi cég ügyvezetője. A szakvélemény árát törvények szabályozzák, a tanúsításhoz szükséges további mérnöki munkadíjakban viszont nagy lehet a szórás.

Mit kapunk a pénzünkért?

Sándor Viktor energetikai tanúsító hozzátette, hogy az eljáráshoz hozzátartozhat az épület energetikai besorolásának javítására szolgáló hőszigetelés és épületgépészeti fejlesztés kivitelezésének pontos árajánlata. Így az ügyfél is tisztán látja, mekkora fejlesztés szükséges a jobb besorolás eléréséhez, és ezzel mennyi energiát spórolhat.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. oszama 2012. január 17. 15:49
  „36. jq 2012.01.17. 10:05
  1. "Aki tanult fizikát meg matematikát, az valahogy elboldogul ezekkel a képletekkel."
  Akkor tervezz lécci nekem egy űrhajót! Elvégre az is csak fizika, matematika meg egy kis kémia.
  2. "Bár nem értek hozzá...csak magamnak kiszámolni dolgokat"
  Az tényleg egy hiteles számítás lesz.
  3. "Normális ember egyébként mindenféle számolás nélkül tudja, hogy pl. a beton, vagy a tömör tégla fal szigetelés nélkül nem felel meg a mai előírásoknak."
  4,11 m vastagságú szigeteletlen vasbeton fal is megfelel az előírásnak [((1/0,45)+(1/8)+(1/24))*1,55*(1+0,29)], ugyanúgy, mint a 2,057 m vastagságú szigeteletlen kisméretű tömör égetett agyag tégla fal [((1/0,45)+(1/8)+(1/24))*0,72*(1+0,39)]. Természetesen ha külső falról beszélünk.
  Kérem hülyeséget ne tessenek leírni.
  Megj.:
  Nem min1 h 1 hülye okoskodik v 1 okos hülyéskedik & A cipész maradjon a kaptafánál.”
 • 39. Hibiszkusz 2012. január 17. 14:29
  „Most láttam a liftben a reklámot:11000 ft.-ba kerül az energia tanusitvány.Érvényes 10 évig és Kothenc Péter Energetikai tanusitó reklámja.”
 • 38. racionalitás? 2012. január 17. 13:21
  „hol már a vége a sok-sok értelmetlen új adónak???”
 • 37. telesat 2012. január 17. 12:58
  „geza 2. mindez már megint egy tipikus magyar értelmetlen adminisztrativ pénzbeszedési kényszer intézkedés.
  Az iróasztalon bármilyen program segitségével végzett energetikai tanusitvány messze jár a "lényegtől ".
  A gyakorlatban sajnos rengeteg hőtechnikai balhé fordul elő ezer egy okból kifolyólag egy valós reális értéket
  csak egy hőkamerás vizsgálat bevonásával lehet megközeliteni.”
 • 36. jq 2012. január 17. 10:05
  „Kedves oszama!

  Bár nem értek hozzá, de tudom, hogy kell kiszámolni, letöltöttem a BME Épületgépészeti tanszékének fűtéstechnika példatárát, megvan az MSZ-0 4-140-2:919 1 szabvány is, nem csak úgy pötyögöm befelé a számokat. Ismerem a 7/2006 TNM rendeletet is. Aki tanult fizikát meg matematikát, az valahogy elboldogul ezekkel a képletekkel. Hivatalos doksit nem akarok kiadni, csak magamnak kiszámolni dolgokat. Normális ember egyébként mindenféle számolás nélkül tudja, hogy pl. a beton, vagy a tömör tégla fal szigetelés nélkül nem felel meg a mai előírásoknak.”
 • 35. Naca 2012. január 17. 08:45
  „Ez megint egy csomagolásba rejtett pénzbeszedés. Aki panelban gondolkozik, úgyis tudja, mire számíthat. A ház, amelyben lakom, még nem volt panelprogramos, nincs ablakcsere, nincs hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés. És ez szemmel látható. Akkor most miért kell azért 50, vagy 100 ezer forintot kifizetnem, hogy erről papírom is legyen? Másrészt nem teljesen tiszta, hogy pl. egy tízszintes, közel száz lakásos háznál megoldható-e, hogy egyedileg készítsenek hőtérképet, egy lakásról, vagy kötelezik rá az egész közösséget és esetleg annak is fizetni kell, aki nem akarja eladni a lakását.”
 • 34. info 2012. január 16. 22:47
  „"drága de hasznos"-ugyan mondja már meg valaki miben rejlik a haszna?-mert aki fizeti annak nem”
 • 33. info 2012. január 16. 22:37
  „legközelebb mire lesz fizetni való???”
 • 32. SP 2012. január 16. 22:32
  „""Szigetelés nélküli panelek E-F, míg az 5 centis hőszigeteléssel felújítottak C-D, 8-12 centi vastagon szigeteltek pedig már B-C kategóriájúak. Míg az F kategória 150-190 kWh/négyzetméter éves fogyasztást jelent, addig a B 61-90-et.""

  Túl tudományozzák a besorolást.
  Feleslegesen lenyúlják adminisztrációval a prolikat.

  Más kalkulátorok mintájára (pl. egy elfogadott netes)
  mindenki maga el tudná végezni, vagy ellenőrizni az osztályozást. Adóbevallásnál lényegesen egyszerűbb a dolog.

  Egy söralátétnyi kérdőívvel,
  amely tartalmazza a főbb műszaki, környezeti, fekvési jellemzőket, paramétereket, amik súlyozottan visszahatnak a fogyasztásra.

  Tartalmazná ezen adatok kontrolljait is.
  Azaz a tényleges gáz, villany, GJ felhasználás a számlákkal, mint alapdoksikkal alátámasztott adatokkal.

  És kész a hókuszpókusz. EU pókusz.”
 • 31. SP 2012. január 16. 21:54
  „Vannak jó korrekt,
  szabványos kipróbál belső hőszigetelési technológiák is.

  Ha a tulajnak 1 hideg fal szigetelésére van pillanatnyilag pénze, akkor azt szigeteli.
  Majd,
  ha lesz megint spórolt pénze jöhet a másik szoba,fal. És akkor nem kell a végrehajtóval végződő kényszer panel program.

  Szélhámos házkezelő zsebi agitátor
  nem ugratja be a közösségeket olyan programba, ami sosem térül meg, mert a lehetséges megtakarítást el panamázzák méregdrága vállalkozói összefonódással.”
 • 30. Igrek 2012. január 16. 21:21
  „Egy hírportálon lehet olvasni arról, hogy 50.000 Ft-os büntetésre számíthat aki energiatanúsítvány nélkül árul lakást. Ugyanitt tájékoztat a kamara elnöke, hogy egy 80 nm-es lakás tanúsítványának az elkészítése 25-35.000 Ft, de lehet drágább is. Ehhez képest előzetesen 40.000 Ft-ot lehetett hallani, a cikkben meg 50-70.000 Ft szerepel.
  Szépen alakul a tarifa, a hasznosságát meg már részletezték többen is a hozzászólásokban.”
 • 29. KamuNeni 2012. január 16. 21:04
  „Ez egyebkent megvan egy fel ora vagy meg annyi ido allatt se hazankent. Es az ara nem szabadna lenni tobb mint 0 forint ha mar kotelezo. Egyebkent ez mar megint egy Magyar Europai Unios valami torveny.

  70,000 ezer vagy akar 10,000 ezer is nevetseges rablas mar megint. Semmi mas mint rablas!!!”
 • 28. bélabá 2012. január 16. 20:47
  „Kidobott pénz ez a "zöldkártya". Egyértelmű nyertesei azok akik készítik és eladják ezeket un. tanúsítványokat. Ha nincs ilyen attól a földhivatal még ugyanúgy bejegyez mindent. Persze erre már rájöttek akik ebben érdekeltek, tehát valószínűleg szabálysértést ( 50000.-Ft büntetés) fog elkövetni aki nem fizeti meg ezt a ....
  Amikor a házamat vettem az eladó megmutatta az 2 év számláit, óraállásait tehát a tényleges fogyasztást. Nem volt nagy agymunka kalkulálni a költségeket. És láss csodát, minden úgy alakult ahogy kalkuláltam.
  Ami külön vicces az a panelek "zöldkártyája". Ugyanmár.
  Legyen önkéntes és kész, nem kell ezt cifrázni.”
 • 27. oszama 2012. január 16. 18:32
  „17. azigazitrebitsch 2012.01.16. 14:09
  "Mint írtam mindkét fél komoly!!"
  Ha mindkét fél komoly nem kattognak 50-70 ezer forinton egy lakás/ház vásárlásánál, pláne h bármilyet veszel ezt ki kell fizetni. Innentől komolytalan az érvelésed. Ülj le 1es!”
 • 26. ketrin72 2012. január 16. 17:57
  „két harmad az két harmad..:(”
 • 25. Egyolvasó 2012. január 16. 17:26
  „Most mi a probléma, a baráti kört helyzetbe kell hozni, nehogy ne jusson nekik is a koncból.
  Sajnos ez a kormány sem különb az elődeinél, ők és baráti köreik gazdagodnak, míg mások éhen halnak.”
 • 24. core2 2012. január 16. 16:35
  „Újabb Orbán sarc!!.”
 • 23. Herli 2012. január 16. 16:03
  „Ez, az EU-os jogrendből átvett rendelkezés nálunk is csak kormányrendeletben lett meghirdetve. (176/2008.)
  Aki elolvassa, látja, hogy eléggé szellős és nem egyértelmű. Magyar viszonyokra alkalmazni kizárólag hatósági ráhatással lehet, de gyakorlati haszna nincs. Különben is van egy csomó kivétel: pld. 4 hónapnál rövidebb ingatlan használat esetén nem kell megcsinálni, meg az sincs benne, hogy az adás-vételi szerzősben benne kell lennie, vagy nem, mellékelni kell vagy nem.
  Ezt a Földhivatal sem erőlteti, nem akar ilyen hülyeséget a nyakába venni. Valószínű rábízzák ezt a vevő-eladó alkujának, azaz ha a vevő kérni akkor meg kell csinálni, egyébként nem. Ez volna a normális.”
 • 22. andalgokandallo 2012. január 16. 15:55
  „mocskosul drága ez így lehúzás. és már az állam érdeke az ingatlan felmérése, akkor miért a vevő fizesse meg?”
 • 21. geza 2012. január 16. 15:35
  „Bármilyen költségszámlát kérésre megküldi a Dégáz. Részletezve.
  Sarc, rablás megint.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izzó fénycsóva Deszk felett: UFO, üstökös vagy meteor? - videóval

A világ vasárnap délután az orosz űrszonda becsapódását várta, Deszk felett azonban már néhány nappal ezelőtt láttak égi jelenséget. Tovább olvasom