Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Zöldültünk: kazánt és napelemes autót is láttunk

Szeged – Előföldnapi rendezvényen jártunk. A TIK-ben megnéztük a napelemes melegvíz-ellátást, a Móra Ferenc Múzeum előtt Vajda Attilával fát ültettünk. És kiderült, az EDF DÉMÁSZ nem küzd a megújuló energiaforrások ellen.
Előrehozott Föld napját tartottak a Szegedi Tudományegyetem TIK-jében: a környezettudatos magatartáson túl kerékpár-szépségversenyt, ügyességi vetélkedőt és füvészkerti látogatást is szerveztek. A műszaki dolgok iránt érdeklődők pedig megtudhatták mennyi energiát fogyaszt a TIK és, hogyan kerül a meleg víz a csapba.

– Mindenütt óvatosan közlekedjenek, ne nyúljanak az elektromos szekrényekhez – kezdte a nem mindennapi bemutatót Szűcs István, a TIK üzemeltetési referense. A műszaki szakembertől megtudtuk, a TIK négy féle energiát használ: vizet, gázt, elektromos áramot és napenergiát. A hét éve épült komplexum napkollektoron keresztül állítja elő a felhasznált meleg vizet – májustól késő őszig gáz nélkül melegítik a vizet. Szűcs István elárulta, hogy évente hatezer köbméter vizet használnak el, amelynek egyharmada a park öntözését szolgálja. A fűtésről négy kazán gondoskodik, 2880 kilowatt teljesítménnyel. Mind megtudtuk – egy kisebb lakótelepet is el tudna látni a tetőtérbe telepített fűtőmű.

Zöldültünk: napelemes autó, fotovoltaikus izék és minden ami zöld. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

A gigantikus, lassan a tizedik évébe lépő könyvtár és kongresszusi központ legtöbbet a klímák energiafogyasztására költ. Évente 2 és fél millió kilowattóra villamosenergiát, 225 ezer köbméter gázt használnak el. Télen 20–21, nyáron 25–26 fokra temperálják az épületet – ezzel is kímélve a környezetet.

A műszaki ismertetés után a tető felé vettük az irány – a kazánok után Szeged panorámája mellett a napkollektorokat is megnézhettük. A távlati célokról megtudtuk, hogy az SZTE által a közelmúltban elnyert 879 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően az egyetem huszonnégy belvárosi épületére kerülnek hamarosan elektromos energiát termelő napelemek. Bár a beruházással az universitas éves villamos energia igényének csak töredékét lehet majd előállítani, a fejlesztéstől a villanyszámla 6–8 százalékos csökkenését várják.

A kazánnézésen túl, a bátrabbak az üvegtetőre is kimehettek – onnan szemlélhették a kabinetben számítógépezőket, vagy éppen a földszinten sétálókat.

Az egyetemi rendezvénnyel közel egy időben a Móra Ferenc Múzeum elé is várták a Föld megmentéséért tenni vágyókat.

Zöldültünk: napelemes autó, fotovoltaikus izék és minden ami zöld. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

A Csongrád Megyei Önkormányzat eseményére Vajda Attila, az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE olimpiai bajnoka is ellátogatott. Kipróbálta az áramszolgáltató villamosbiciklijét – melynek segítségével lemérhették, hogy emberi erővel rövid idő alatt mennyi villamosenergiát lehet előállítani – rögtön napi rekordot beállítva. – Két elemből álló napelemes egységet hoztunk, amint látja, több izzót is ellát villamosárammal – mutatta az 500 wattnyi energiát előállító fotovoltaikusan működő táblákat Hörömpő Zoltán, az EDF DÉMÁSZ Jövőbarát projekt vezetője. Megtudtuk, a kiállított napelemes autó nem csak saját energiaszükségletét termeli meg, hanem menet közben az akkumulátorait is feltölti. Megtudtuk, szórt fény mellett is működnek a napelemek – a teljes teljesítmény 30 százalékával.

A megújuló energiaforrások kapcsán több összeesküvés is kering. Az egyik szerint az olajlobbi gátolja az új – nem benzinalapú – technológiák elterjedését. Kíváncsiak voltunk, hogy egy áramszolgáltató, miért mutatja be a megújuló energiaforrásokra épülő technológiákat – hiszen, ha az összeesküvés elméleteknek megfelelően gátolná elterjedésüket, piacot nyerne. Vagy mégsem?

– 2010-ben jelmondatunk lett „A jövőbarát energia". Hisszük, hogy a világ efelé megy. Ha mi nem pártoljuk és nem keressük az üzleti lehetőséget a megújuló energiaforrásokban, akkor lemaradunk – a fejlődést nem lehet megállítani. Azt gondoljuk részt kell vennünk ebben a folyamatban, és támogatnunk is kell az ilyen törekvéseket – mondta Hörömpő Zoltán, az EDF DÉMÁSZ munkatársa.

Zöldültünk: napelemes autó, fotovoltaikus izék és minden ami zöld. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Az energetikai érdekességek mellett a lelkes környezetvédők megismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával is. Koraeste kívánságlufikat eresztettek szélnek - a Föld megóvása érdekében. Az energiatakarékosság és környezettudatosság jegyében eltelt nap mindenki tanulságos volt – kezdőnek és „méregzöldeknek" is.

Olvasóink írták

 • 7. tol 2011. április 22. 16:43
  „ahol ilyen sok napfény van, ott értelmes dolog a napenergia használata. Az elektromos műveknek pedig nem konkurencia, hanem partner az összes egyéni bedolgozó. Ha valamire érdemes lenne pályázatok és támogatás révén odafigyelni, hát az a napelemek széles körű használata.”
 • 6. droid3000 2011. április 22. 15:10
  „szép munka Ksz:)”
 • 5. deszkás 2011. április 21. 15:21
  „Hörömpő úr! Ön mint aki édesapja nyomdokain jár nézze meg az ügyfélszolgálaton elhelyezett takarékos izzókat amik tulajdonkép fénycsövek (amiről illene tudni hogy egy idő után jelentősen visszaesik a fényereje és hidegben nehezen inditható) nem izzók és hiányolom a valóban energiatakarékos led-eket.És a különbség ábrázolása azzal az idétlen civil számára követhetetlen diagrammal csak hab a tortán.”
 • 4. szentmiki 2011. április 21. 15:17
  „K.T.ezt szakemberrel beszéld meg feltétlen, (orvos)”
 • 3. K.T. 2011. április 21. 12:33
  „"Koraeste kívánságlufikat eresztettek szélnek - a Föld megóvása érdekében. "

  Szóval nem csak egyszerűen szemeteltek a fideszes lufikkal?
  Aha, értem. >(”
 • 2. szentmiki 2011. április 21. 10:14
  „kár, hogy nem volt propagálva, nagyon érdekel a téma és szívesen elmentem volna megnézni :(”
 • 1. lamatic 2011. április 21. 08:51
  „Ez mind szép és jó, de kérek mindenkit ültessen sok fát!!! Az élet maga a FA. Ha kipusztulnak az entek akkor mi is kipusztulunk. :))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Propellercowboy Szegedről

A szegedi Pászka Csanád 31 évesen döntötte el: megvalósítja gyermekkori álmát, pilóta lesz. A propellercowboy egy éve dolgozik az afrikai Namíbiában. Tovább olvasom