Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Zoli, a kóbor kutya is a határt őrzi

Zoli, a kóbor kutya is a határt őrzi
Mórahalom, Ásotthalom, Röszke - Migránsokkal nem találkoztunk, csak Zolival, a kóbor kutyával, aki az egyenruhásokkal őrzi a magyar-szerb határon felhúzott kerítés mórahalmi szakaszát. Toroczkai László ásotthalmi polgármester szerint még nem beszélhetünk új invázióról.
Megbélyegzés és megfélemlítés

Az ENSZ szakértője, Michel Forst felszólította Magyarország kormányát, hogy ne alkalmazzon megbélyegzést és megfélemlítést az emberi jogi aktivistákkal és csoportokkal szemben. „A menekültválság és a társadalomban a másképp gondolkodókkal szemben mesterségesen gerjesztett félelem miatt a jogvédők kénytelenek elszenvedni a kormányzati tisztségviselők nyílt bírálatát, a média megbélyegzését, az ellenük alaptalanul indított vizsgálatokat, valamint az állami támogatás csökkenését" – jegyezte meg a különmegbízott.
– A múlt szombaton korán reggel láttam öt migránst, a körforgalomnál sétálgattak, de ott voltak a nyomukban a rendőrök – mondta tegnap egy mórahalmi nyugdíjas a kisváros főterén. – Mintha szétszakadozva, nem nagy csoportban jönnének, hanem egyenként kóvályognak. Érdekes, hogy már nincs náluk hátizsák. Felhajtják a kapucnijukat, és mennek.

Mint megírtuk, a közelmúltban ismét egyre több migráns követ el határsértést Csongrád megyében. A határzár Mórahalomhoz közeli szakaszán béke és nyugalom honolt kedd délelőtt, csak az eső kopogása hallatszott a csendben. A rendőrök és a katonák folyamatosan járőröznek – elkíséri őket egy melléjük szegődött kóbor kutya. Az öreg német juhásznak a Zoli nevet adták.

Ásotthalom is csendes, de Toroczkai László szerint ez csak a látszat.

– Sajnos jönnek, szivárognak – fogalmazott a polgármester, aki Facebook-oldalán rendszeresen megosztja, hol, hány és milyen nemzetiségű migránst fognak el mezőőrei. Legutóbb szomáliai és marokkói fiatalemberekre bukkantak a határ közelében. A marokkóiakat akkor találták meg, amikor egy erdőtűz után átkutatták a környező területet. A fiatalok azt mondták, napok óta a környéken lapultak. Toroczkai szerint Ásotthalomnál nem beszélhetünk újra invázióról, az elmúlt hetekben az embercsempészek tesztelték a védelmi rendszert.
Zoli, a kóbor kutya is a határt őrzi. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Röszkén Bolvári Zoltán indulatosan beszélt. – Kerítéspártiak vagyunk, de engem az dühít, hogy a migránsok nem okoztak annyi kárt, mint a kerítés kivitelezői. Kivágták a hatalmas nyárfáimat, de egy forint kártérítést nem láttunk – magyarázta. Fia, Róbert elkísért minket a földjük végében húzódó kerítéshez, ahol a fatönkökkel tarkított domb tetejében figyelte a határt rendőr és katona.

Valószínűleg a domb miatt egy százméteres szakaszon nem készült el a kerítés, csak a gyoda (gyorstelepítésű drótakadály). A dróthálón több helyen javítás nyoma látható. A katonák minden reggel napkelte után teherautóról vizsgálják át a határzárat, és ahol szükséges, kijavítják a megrongált szakaszt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áttér a tengeri halakra, ha nem kap tiszait? Szavazzon!

Áttér a tengeri halakra, ha nem kap tiszait? Szavazzon!
A törvény a horgászok egyesületeire bízza a gazdálkodást és a természetvédelmet a folyókon. A… Tovább olvasom