Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Zoltán újratemetve - a Nemzetiben

Az ukrán-orosz háború szolgál különös háttérrel a budapesti Nemzeti Színház hétfői bemutatójához.
A Zoltán újratemetve című darab hétfői bemutatója a Nemzeti Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciója, Vidnyánszky Attila rendezte – adta hírül az MTI. Az egykori kollégánk, Zelei Miklós által írt dráma cselekménye a II. világháború végétől a rendszerváltásig tart, és a szovjet-csehszlovák, illetve később az ukrán-szlovák határ által kettévágott falu, Kisszelmenc és Nagyszelmenc abszurd mindennapjaiba avat be. Zoltánovics Zoltán maradványait, koporsóját rokonai hiába próbálják átvinni a határon, eltemetni jegyese mellé, ez egyik rendszerben sem sikerül.

A darabot tavaly júliusban játszották Zsámbékon, majd idén augusztusban a Gyulai Várszínházban. Ott a kárpátaljai színészek elmondták, közülük ketten is behívót kaptak az ukrán hadseregbe a háború miatt. Legközelebb november 21-én, Beregszászon mutatják be a művet: 1944 novemberében azon a napon kezdték el a Gulágra vinni a magyar férfiakat.

A hétfői budapesti bemutató előtt az előadáshoz kapcsolódva beszélgetést rendeznek, és A kettézárt falu címmel fotókiállítás nyílik. Zelei húsz éve kutatja Kisszelmenc és Nagyszelmenc történetét, mindennapjait, részt vett a határátkelő megnyitását szorgalmazó polgárjogi mozgalomban. Riportútjaira elkísérte Heltai Csaba tipográfus, fotós, a National Geographic magyarországi kiadásának művészeti vezetője, aki végigfotózta azt is, ahogyan az ukrán katonák 2005-ben elbontották a vasfüggönyt a határon. Az ő képeit állítják ki.

„Azt várom a beszélgetésektől, az előadástól és saját magamtól is, hogy visszaírjuk ezeket a történeteket a kultúránkba és színvonalas, öniróniától sem mentes művekben mondjuk el magunknak és a világnak a történelmi sorsfordulóinkat" – fogalmazott Zelei az MTI-nek. Mint mondta, a háborús borzalom, ami Kelet-Ukrajna mindennapjait most neghatározza, a Kárpátalján úgy érződik, hogy jönnek a menekültek, fiatalok jelentkeznek katonának, vagy behívják őket. Tavaly nyáron nem gondoltak arra, amikor a rakétabázisra vitte Vidnyánszky Attila a darabot, hogy ezzel megidézik a valóságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csődbűntettel vádolják a Főszer vezetőit

Csődbűntett miatt emelt vádat az ügyészség a felszámolt Főszer Electric Zrt. volt ügyvezetője és tulajdonosa ellen. Tovább olvasom