Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Zongoristák mérkőztek Szegeden

Másodszor rendezték meg a hét végén a Bartók Béláról elnevezett nemzetközi zongoraversenyt a szegedi zeneművészeti karon. A két győztes: Andrei Banciu és Némethi Zsófia.
Vastapsot kapott Andrei Banciu a szombat esti döntőben. A szerző felvétele
Forró hangulatban zajlott szombaton este az érdeklődőkkel megtelt Fricsay Teremben a nemzetközi Bartók-zongoraverseny harmadik fordulója. A tizenhat induló muzsikus közül öten mérhették össze tudásukat a döntőben, ahol már nem szóló darabokat, hanem egy-egy versenyművet kellett előadniuk a Szegedi Nemzeti Színház zenekarával, Koczka Ferenc karmester vezényletével. – A döntősök mindannyian nagyon jó zongoristák, az utolsó fordulóra erőssé vált a mezőny – mondta Kéry Tamás, aki három éve végzett a Zeneakadémián, most Münchenben tanul tovább, és onnan jött haza versenyezni.

Még csak áprilisban lesz 19 éves Falvai Sándor és Némethy Attila növendéke, Némethi Zsófia, aki Mozart G-dúr zongoraversenyével aratott sikert. Eszéken korábban már megnyert egy nemzetközi viadalt, most a zenekarral való összjáték jelentette számára a legnagyobb kihívást. Hatéves kora óta tanítja a 21 éves temesvári Andrei Banciut Bodó Mária, aki büszkén mesélte: növendéke – aki Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játszva vastapsot kapott – már többszörös győztes, az Egyesült Államokban és Németországban is rendszeresen koncertezik.

A győztesek

A zsűri – amelynek elnöke Baranyay László zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanára volt – két, egyenként 100 ezer forint pénzjutalommal járó első díjat adott ki Andrei Banciunak, a Temesvári Vest Egyetem harmadéves hallgatójának és Némethi Zsófiának, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elsőéves növendékének. A második díjat nem adták ki, harmadik lett a marokkói Benabdallah Marouan, aki 60 ezer forintos pénzjutalmat kapott. Az önkormányzat által a legjobb szegedi versenyzőnek felajánlott díjat Klebniczki György nyerte el, míg az SZTE díját Kéry Tamás vehette át Szabó Gábor rektortól. A Marosvásárhelyi Filharmóniától koncertmeghívást kapott Némethi Zsófia és Kéry Tamás, utóbbi versenyzőnek a szegedi zeneművészeti kar is fellépési lehetőséget ajánlott.

A versenyhez a legpraktikusabb segítséget minden bizonnyal a két szakmai szponzor, a bécsi Bösendorfer Zongoragyár és a Budapest Zongoraszalon nyújtotta azzal, hogy egy húszmillió forint értékű, csodálatos új Bösendorfert szállíttatott Szegedre. A közönség soraiból több zenebarát is dicsérte a kölcsönhangszert, és sajnálkozott, hogy az egész városban nincs ilyen minőségű zongora.

A vasárnap délelőtti díjkiosztó gálakoncerten Kerek Ferenc zongoraművész, a versenyt szervező zeneművészeti kar főigazgatója azt hangsúlyozta: fontos, hogy Bartók szülővárosa, Nagyszentmiklós közelében már másodszor rendeztek nemzetközi seregszemlét fiatal zongoristák számára, ezzel is segítve, hogy közkinccsé váljék a 125 éve született komponista muzsikája. A győztesek a gálakoncert után Nagyszentmiklósra utaztak, ahol este felléptek a Nákó-kastélyban megrendezett jubileumi emlékhangversenyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dúl a nagylaki finánc–csempész háború

Egyre több cigarettacsempészt fognak el a vámosok Nagylakon, a háborúnak azonban még nincs vége.… Tovább olvasom