Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Zorán: Kell a megszeppentség is

Szeged - Néhány dala külön életet él a szakrális helyszíneken – vallja Zorán, aki turnéján a debreceni református nagytemplomban vagy a kecskeméti katolikus nagytemplomban is koncertezett. Május 5-én a szegedi új zsinagógában lép fel.
– Érezhető a megszeppentség a közönségben, de bennünk is. Mégis csak az oltár előtt játszunk. A szakrális tér meghatározza a közönség hangulatát, de a miénket is – vallja Sztevanovity Zorán. A Liszt- és Kossuth-díjas, 69 éves előadóművész tavaly őszi és idei tavaszi turnéjának több koncertjét is egyházi helyszíneken rendezte: játszott Békéscsabán, Győrött, Sopronban, Szentesen, a debreceni református nagytemplomban, a kecskeméti katolikus nagytemplomban. Május 5-én a szegedi új zsinagógában hallhatjuk.

– A templomokban sok új arcot láttak az ott szolgáló papok, de olyan templomba járók is jöttek a koncertekre, akik korábban nem voltak Zorán-esten. Dilemma volt számomra, változtassunk-e a megszokott repertoáron, de rájöttem, nem kell. Presser Gábor zenéje, testvérem, Dusán szövegei közül nincs, ami „kilógna", e speciális körülmények között sem – fogalmaz az előadóművész, aki elismeri: néhány dala „külön életet él" a szakrális helyszíneken, egészen más érzelmek szabadulnak fel például, ha felcsendül a Kell ott fenn egy ország.

Hűségkártyás olvasóink kedvezménnyel tekinthetik meg Zorán szegedi koncertjét a zsinagógában. Fotó: Karnok Csaba
Hűségkártyás olvasóink kedvezménnyel tekinthetik meg Zorán szegedi koncertjét a zsinagógában.
Fotó: Karnok Csaba

Aki jegyet vesz a szegedi Zorán-koncertre, jótékonykodik is: az est költségvetésének egy része a zsinagóga felújításához járul hozzá. – A jótékonykodást a foglalkozásomtól függetlenül is fontosnak tartom. Ha árvíz van, ki kell menni a gátra – akinek lehetősége van, kötelessége segíteni. Biztos, hogy picivel tudunk csak hozzájárulni a nemes célhoz, de minden forint számít – mondja Zorán.

Utolsó stúdióalbuma 2006-ban jelent meg, Közös szavakból címmel. Most új lemezt készít. – Még csak csírájában van meg, elkezdtük írni a dalokat, gyűjteni az élményanyagot. Várhatóan szeptemberben–októberben kerül a boltokba.

Jegyek

A több mint kétórás koncertre két jegytípus kapható: egy kedvezményes árú, csak hűségkártyával rendelkező előfizetőinknek – ez 3600 forintba kerül. A teljes árú 4200 forint. A kedvezményes jegyek csak ügyfélszolgálatainkon érhetők el, egy előfizetőnk legfeljebb kettőt vásárolhat. Teljes árú belépőket az IH Rendezvényközpont, a Belvárosi mozi és az Interticket-hálózat (www.jegy.hu) is kínál.

Olvasóink írták

 • 8. FanyarDárda 2011. május 02. 13:25
  „7. W666W: ,,Ugyanis a Város a Zsinagóga környékét FELÚJÍTATTA, eközben Zorána zsinagógáért jótékonykodik ..."
  De bizony, elkerülte a figyelmemet. Pedig érdekes:
  1. mi köze egymáshoz az utcafölújításnak és a zsinagóga állapotának? Egyik városi, másik egyházi tulajdon.
  2. sajttolvaj és társai szép példáját adják annak, hogyan lehet bármit összemosni az antiszemitizmussal, itt éppen burkoltan, de egyértelműen. Csak zsiger és reflex kell hozzá.”
 • 7. W666W 2011. április 30. 12:32
  „Aki jegyet vesz a szegedi Zorán-koncertre, jótékonykodik is: az est költségvetésének egy része a zsinagóga felújításához járul hozzá.

  6. smalltown 2011.04.30. 02:56
  szerencsetlen sajttolvaj. nagyon kis szegenyes a te vilagod.
  5. FanyarDárda 2011.04.29. 16:00

  Remélem ez a sor nem kerülte el a figyelmeteket,,,Ugyanis a Város a Zsinagóga környékét FELÚJÍTATTA, eközben Zorána zsinagógáért jótékonykodik ...

  Annyi lenne a kérdésem, hogy MIÉRT NEM a dómban ad koncertet vagy más katolikus templomban ???
  Én nem akarok semmiféle összeesküvéselméleteket gyártani plusz akusztikai elemzésekbe sem szeretnék belemenni

  Csak érdeklöfdöm mint Megdöbbent Zorán rajongó.....

  Számomra több mint Érdekes mind a helyszíválasztás, és a jótékonykodás is....De ha ez így jó akkor hajrá...”
 • 6. smalltown 2011. április 30. 02:56
  „szerencsetlen sajttolvaj. nagyon kis szegenyes a te vilagod.”
 • 5. FanyarDárda 2011. április 29. 16:00
  „Na? Semmi ötlet, halvány gondolat?
  Kitalálom. Aki zsinagógában koncertezik, lelke mélyén maga is félig zsidó, vagy tán egészen az. Része a világ-összeesküvésnek, belülről rágja a keleti sztyeppéken sarjadt, turul-termékenyítette ősmagyar szellemtestet.
  Már a dalok címe is árulkodó: Apám hitte... Ábrahám? Mózes? Dávid király? A kilétét persze homály fedi, de minket nem lehet megtéveészteni. Aztán: Citromízű banán - ószövetségi kóser étel, csak sábeszkor veszik magukhoz, persze körülmetélés után. Hé ´67! - visszasírja a diáklázadásokat, élükön az árulkodó nevű Cohn-Bendittel.
  Sajttolvaj, jó elmélet, mi?”
 • 4. FanyarDárda 2011. április 29. 14:41
  „2. Sajttolvaj: hát hadd tudja meg mindenki: ki is Zorán valójában?”
 • 3. Sajttolvaj 2011. április 29. 11:55
  „+
  a jegyárakon is +szeppentem...”
 • 2. Sajttolvaj 2011. április 29. 11:53
  „hát én megszeppentem zoran elvtárss
  zsinagogaban játszani?durva
  de ön tudja.
  most legalabb megtudtam ki is ön valojaban”
 • 1. cel 2011. április 28. 08:53
  „Filmre felveszi valaki??? Youtube?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakszervezetek: tovább, tovább! - Újabb tüntetésre készülnek a rendvédelmisek

Ismét utcára vonulnak a rendvédelmi dolgozók, amennyiben a jövő héten nem sikerül megegyezniük a kormánnyal eddig megszerzett jogaik érintetlenül hagyásáról. Tovább olvasom