Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Zorba megtanít táncban túlélni a világot

Szeged - A minden csapást túlélő ember figurája jelenik meg a Zorba, a görög című táncműben, amelyet nyáron soha nem látott látványvilággal, igazi fesztivál-előadásként mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékok, Harangozó Gyula művészeti igazgató elképzelésében és koreográfiájával.
Szinte nincs olyan ember, akinek ne csengenének a fülében a Zorba felejthetetlen dallamai. És ki ne emlékezne a népszerű filmre, amelyben Anthony Quinn szédítő szirtákival és legyűrhetetlen életörömmel kerekedett felül minden nehézségen. 2014-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon is átélhetjük ezt a mediterrán varázslatot.

Mikis Theodorakis zenéjére, amelyet a három Oscar-díjjal jutalmazott mozi tett világhírűvé, a Kossuth-díjas koreográfus, Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti igazgatója készít koreográfiát, illetve a librettót is ő maga jegyzi.

Jelenet Harangozó Gyula korábbi koreográfiájából. Fotó: Mezey Béla
Jelenet Harangozó Gyula korábbi koreográfiájából. Fotó: Mezey Béla

Limitált bérlet már csak négy napig

Hosszú sorok kígyóznak a Fesztivál Jegyirodában napok óta. Számos szegedi karácsonyfa alá kerül meglepetésként szabadtéri-belépő. Népszerű a limitált, évados premierbérlet, amely minden előadás bemutatójára szól. Kapható még Háry János–Mamma Mia, A Csárdáskirálynő–Háry János és Zorba, a görög–A Csárdáskirálynő–Elfújta a szél konstrukció is. A jegyiroda december 24-én délután 2 óráig tart nyitva.

– Zorba alakjában az igazi ihlető nem is a regény volt számomra, hanem Anthony Quinn csodálatos alakítása. A minden csapást túlélő ember felejthetetlen figurája. Ami külön megfogott, hogy válaszai táncban, a tánc által születnek. Ez az igazi éltető ereje Zorba jellemének, magatartásának. Táncban túlélni a világot, ez csodálatos dolog.

Az előadás egyik legnagyobb érdekessége Dmitrij Simkin díszlete lesz. Olyan látvánnyal készülnek az alkotók, amelyet még nem tapasztalhatott a szabadtéri közönsége. Simkin huszonöt év táncos karrierje után manapság látványtervezőként dolgozik. Bonyolult, geometrikus, már-már kubista teret képzelt el a Zorbához, amelyet egyrészt többlépcsős szerkezete tesz izgalmassá, másrészt a speciális, 3D-s vetítéstechnika, amely amellett, hogy jelenetfestő funkciója van, egészen elképesztő vizuális effektekre is képes.

A Zorba igazi fesztivál-előadás lesz. – Hatalmas statisztéria, a Gyüdi Sándor vezette Szegedi Szimfonikus Zenekar, és a Szeged Táncegyüttes mindhárom csoportja alkotja majd a művészi gárdát – mondja Harangozó Gyula. – A koreográfiában a néptáncok és a balett világa is megjelenik. Mindezek összessége: a zene, a látvány, a tánc, a történet igazán maradandó élményt adhat a nézőnek.

(x)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkény-díjat kaptak

Életművéért Bátyai Gitta, eddigi munkásságáért pedig Fári Irén kapott Tömörkény-díjat a szegedi Móra-múzeumban. Tovább olvasom