Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Zsákfalu lett Kübekháza

Kübekháza - Hetek óta nem dolgoznak a munkások a Kübekházát a 43-as főúttal összekötő mintegy 9 kilométeres úton. A szerződés szerint április 20-ára kellett volna elkészülnie a kivitelezőnek az útfelújítással. Mivel az utat lezárták, Kübekháza zsákfalu lett. A 43-as út csak 35 kilométeres kerülővel érhető el.
Kukoricaföldön nyugodtan legelésző őzet, valamint egeret vagy pockot leső ölyvet láttunk a Kübekházát a 43-assal összekötő mintegy 9 kilométeres úton. A forgalomtól lezárt szakasz mindkét végén tábla jelzi: 2008. október 6-a óta felújítási munkálatok zajlanak itt. Ennek ellenére egyetlenegy munkással, egyetlenegy géppel sem találkoztunk a néhol zúzott kővel felszórt, máshol feltört aszfaltú úton.

– Egy hónappal ezelőtt még teherautószám hordták előttünk a
különféle építőanyagot az egykori állomás mellett létesített telepre. Úgy 3-4 hete nemcsak billencset nem láttam, de egyetlenegy munkást sem – mondta az érintett szakasz klárafalvi részén lakó Samu István.

A 43-as út leágazásánál, illetve a másik oldalon, a kübeki körforgalomnál két hatalmas táblát helyeztek el, amelyeken minden adatot feltüntettek a munkáról. Eszerint a kivitelezés 2008. október 6-án indult és 2009. április 20-án fejeződött be (persze csak a táblán), kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft., a megrendelő a Magyar Közút Állami Közútkezelő Fejlesztő, Műszaki és Információs Kht. A terveket a pomázi Környezetfejlesztés Mérnökiroda Kft. készítette. A beruházáshoz a magyar állam és az Unió összesen 582,5 millió forint támogatást nyújtott.

Lassan négy hete nem láttam erre munkást, munkagépet – mondta az érintett út mellett lakó Samu István. Fotó: Dobó Dolli
Lassan négy hete nem láttam erre munkást, munkagépet – mondta az érintett út mellett lakó Samu István. Fotó: Dobó Dolli

– A kivitelezés során problémák merültek fel, ezért áll jelenleg a munka. A kivitelezőnek ugyanis nem sikerült az előírt teherbírási feltételeket teljesítenie. Most olyan műszaki megoldást keresünk, amellyel sikerül kiküszöbölni ezt a gondot – mondta lapunknak Gajzer András, a munkálatok műszaki ellenőre.

A korábbi szerződést emiatt módosítani kellett. Az április 20-i határidőt így kitolták május 31-ére. Az ellenőr szerint azonban újabb csúszás is elképzelhető.

A mindkét irányból behajtani tilos tábla alatt volt egy kiegészítés: kivéve építési és célforgalom. Mivel senkit sem láttunk, szabálytalanul, de behajtottunk. Oda és vissza is megtettük az utat, de senkivel sem találkoztunk. Kübekházánál a kivitelező egy nagy részt körbekerített, itt tárolja az építőanyagot és a gépeket. A portáson kívül egy-két ember lézengett még, a gépek pedig csöndben sorakoztak egymás mellett.

Közel 35 kilométeres kerülő

Kübekházától mindössze 9 kilométerre van a 43-as főút, de ezt a szakaszt a munkálatok miatt lezárták. A község most zsákfalu lett, mivel az ide vezető két út egyikét sem használhatják az autósok. Ha a kübekiek Makóra vagy Romániába akarnak menni, előbb be kell menniük Szőregre, s ott mehetnek rá a 43-asra. Át kell haladniuk Deszken, majd Klárafalván érik el azt a kereszteződést, ahonnan eddig közelítették meg a főutat. Emiatt mintegy 35 kilométeres kerülőt kell tenniük. Ráadásul, ha baleset történik a 43-ason Szeged és Makó között és lezárják az utat, a Kübekházára vezető az egyetlen menekülési út.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2009. május 15. 17:26
    „Szőreg, Hősök tere - Kübekháza, Fő tér : 12 km
    Kübekháza, Fő tér - Klárafalva, 43. út : 9 km
    Klárafalva - Szőreg, Hősök tere . 11 km

    Hogy jön ki a 35 (harmincöt) km? Román területen, Óbéb - Kiszombor vonalon? Gratula DM!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idei színiévad Dömötör-díj jelöltjei

Szeged - Immár tizenegyedik alkalommal ítélik oda a szegedi színházi élet hagyományos kitüntetéseit, a városi elismeréssé lett Dömötör-díjakat. Tovább olvasom