Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Zsákutcába futott több száz kamionos és autós Szegeden

Szeged - Most sem sikerült az állami útkezelőnek elvégeznie a feladatát, azaz táblával tájékoztatni az 5-ös úton autózókat a kecskési útlezárásról. Autósok és kamionosok százai futottak zsákutcába a Szabadkai úton.
Tavaly télen és idén tavasszal az 5-ös Szegedre vezető szakaszán, májusban pedig a deszki határban felejtette el az állami utakért felelős Magyar Közút Kht. a kötelességét: hogy terelőtáblákkal tájékoztassa a közlekedőket az útlezárásokról. És ugyanilyen felelőtlen módon zárta le tegnap reggel egyhetes vágányjavításra a Szabadkai úti vasúti átjárót. Lapunkhoz hetekkel korábban küldtek egy közleményt, miszerint „hétfőn reggel 8-tól jövő hétfő este 6-ig dolgoznak a vágányjavításon teljes útzár mellett. A terelőutat sárga terelőtáblák jelzik." Ehhez képest tegnap reggel sem a lezárásnak, sem a sárga tábláknak nem találtuk nyomát.

Háromnegyed 9-kor a közutasok közvetlenül a vasúti átjáró két oldalán felállítottak két-két terelő- és egy-egy behajtani tilos táblát. Majd, mint aki jól végezte dolgát, elhajtottak. Sárga terelőtáblát nem szereltek fel. Aki nem olvasott újságot, és nem hallgatott rádiót, zsákutcába futott. A sajtóház előtt zsinórban forogtak a tanácstalan sofőrök. Ki a töltésen evickélt, ki visszatolatott a Vadaspark lakóparkig, és ott fordult meg. Ki pedig rutinból beállt a sor végére, és várta, hogy felnyissák a sorompót. Ács Sánta Mihály nem akart hinni a szemének, hogy egy hétig zárva a sorompó: – Nem lehet, hogy valaki csak szórakozik?

Sokan futottak bele a zsákutcába. Fotó: Miskolczi Róbert (Képgaléria)

Ellenőriztük a városban a beígért sárga táblák helyét. Az állítólag kijelölt terelőúton, a Móravárosi körút–Kálvária sugárút–Bajai út–nyugati elkerülő út–5-ös út szakaszon egyet sem találtunk – délelőtt. Aztán délután 3 óra után már valóban láttunk olyan táblát, amely például a Szabadkai úton más irányba terelte a Belgrád felé igyekvőket. A kecskési oldalon szintén fejetlenség uralkodott. Fábián Gábor egy 24 tonnás tankerrel kényszerült visszatolatni, hogy a kisbolt előtt megforduljon, és végre eljusson Algyőre. Őt egy hasonló mamut követte, aztán egy emeletes busz állt meg keresztben a nemzetközi főúton. Egy szabadkai autóst több bátor társa követte a töltés melletti kis utcába, hátha az vezet valahová. Hamar rájöttek, hogy mégse. Egy kikindai asszony ismerősétől kért telefonos segítséget. Egy holland – tábla ide vagy oda – átvágott a vágányokon. Sokan követték a példáját egészen 10 óráig, amikor a Szentesi Vasútépítő Kft. munkatársai megjelentek. Délben elkezdtek dolgozni: javítják a síneket és a vágányok aszfaltágyát.

Tegnap délelőtt fél 10-kor még nyoma sem volt a terelőút jelzésének, este 6 után készült fotónkon már látható. Fotó: Karnok Csaba
Tegnap délelőtt fél 10-kor még nyoma sem volt a terelőút jelzésének, este 6 után készült fotónkon már látható. Fotó: Karnok Csaba

Ekkorra, ha lehet, még kaotikusabb helyzet állt elő: a Szabadkai út és a Horgosi út kereszteződésében a körforgalmat építő munkások torlaszolták el a főút felét, korláttal, a vízmű emberei pedig felbontották az utat. Így már őket is kerülgetni kellett. A helyzet nem változott délig, sőt délután sem. A környéken egyetlen közutas autót láttunk: üresen állt az egyik szupermarket parkolójában.

Szemünk rajtuk

Több sajtómunkás járt tegnap délig a kecskési útlezárásnál mint vágányépítő. „Járőrözött" a Rádió 88 ügyvezetője, Tóth Géza is, majdnem egész nap élő adásban fogadta a közlekedők telefon- és SMS-áradatát. A rendőrségtől megkérdeztük, hol voltak tegnap az ő járőreik. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizték az átjárót. Úgy látták, legtöbben megfordultak a tiltótáblák láttán. Aki egyébként áthajt a lezárt vasúti átjárón, szabálysértést követ el, és 3-tól 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési feljelentéssel büntethető.

Az útkezelő szerint vannak táblák

A szegedi közlekedési káosz láttán megkerestük a Magyar Közút Kht.-t, ahonnan délután 3-kor Pécsi Norbert Sándor ügyeletes szóvivő azt írta: „A közlekedőket sárga színű terelőtáblák segítik, melyeket a Magyar Közút Kht. munkatársai még a munkálatok elkezdése előtt kihelyeztek."

Olvasóink írták

 • 6. szájbergyerek 2008. július 22. 19:53
  „Emberek Ti eddig melyik országban éltetek?A cikk csak tükrözi az igazi valóság egyik alapvető hungarikum jellemzőjét.(Probléma van,cselekvés a jó megoldásra nincs ,felelős meg nem lesz...)”
 • 5. maci52 2008. július 22. 17:54
  „Az is barom aki az útkezelőnek vallja magát,azok a táblák annyit érnek mint az édesanyjának a szőr.”
 • 4. Madzsar. 2008. július 22. 15:10
  „Elb*sztuk? Sebaj! Megírja az újság, mi letagadjuk, oszt jónapot
  kívánok... Ez Magyarország! Nálunk mindenki akkorát hazudhat,
  amekkorát a pofája elbír, mert jól tudja, hogy nem fogják érte
  felelősségre vonni.”
 • 3. k 2008. július 22. 13:25
  „Na akkor most ki hazudik??”
 • 2. Anonymus 2008. július 22. 10:12
  „Igen, ez Magyarország... Mindenhol fejetlenség”
 • 1. malteros 2008. július 22. 09:43
  „Vazeg..... nem semmi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsos gyerekek teadélutánja

Szeged - A nyári szünetben nem minden szülő tudja megoldani gyermeke felügyeletét. Ilyenkor sok… Tovább olvasom