Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Zsidó és drúz fiatalok jártak tegnap Szegeden

Zsidó és drúz fiatalok jártak tegnap Szegeden. Vakációjuk elmúlt heteit az izraeli–libanoni konfliktus miatt óvóhelyeken kényszerültek tölteni.
Városnéző kisvonattal járták körbe Szegedet az izraeli fiatalok. Fotó: Segesvári Csaba
Izrael budapesti nagykövetsége közreműködésével, magánemberek támogatásával tölthetnek egy hetet izraeli fiatalok Magyarországon. Budapestről tegnap érkezett az első, negyven tagú csoport Szegedre. A fiatalokat itt is biztonsági intézkedésekkel védték.

A negyven 14–18 év közötti zsidó és drúz gyerek otthonát szétbombázták, vakációjuk elmúlt heteit óvóhelyeken töltötték.
Élményeikről – érhető módon – nagyon szűkszavúan beszéltek. A 15 éves Doreen, aki Malotból érkezett, elmondta: városukban több óvóhelyet alakítottak ki, az övékben összesen 18 család számára van hely.

Vendéglátás Szegeden

A negyven fiatal Budapest és Szarvas mellett csak Szegeden időzött, mégpedig Lednitzky Andrásnak, a zsidó hitközség elnökének meghívására. A gyerekek vendéglátását a hitközség és a szegedi Magyar–Izraeli Baráti Társaság tagjai támogatták. A csoportot néhány héten belül még további kettő követi, összesen 120 fiatal ismerkedik meg a várossal.

– Sok rakéta hullott Malotra – mesélte a kislány. – Eleinte nagyon féltem. Egyik nap, amikor feljöttünk az óvóhelyről, hallottuk a robbanásokat, aztán azt láttuk, hogy a közelünkben becsapódott egy rakéta. Visszaszaladtunk a pincébe, nagyon zokogtam.

A kislány azt is elmondta, nagyon jól érzik magukat Magyarországon, igazi vendégszeretettel veszik őket körül. Először Budapesten töltöttek néhány napot, ma pedig városnéző kisvonattal megnézték Szegedet, majd ellátogattak a szegedi zsinagógába, s találkoztak a szegedi zsidó hitközség vezetőivel. A csoport délután utazott tovább Szarvasra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukdácsolnak a gyalogosok

Megint a régi rendben közlekednek az autósok a szegedi Anna-kútnál, a gyalogosok viszont még egy… Tovább olvasom