Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Zsike tanárnő: a nyugdíjasévek nem az unalomról szólnak

Szeged - Idegenvezetőnek tanul az angol szakos nyugdíjas tanárnő, Tasnádiné Zsike. A szegedi Rókusi Általános Iskola legendás angol szakos pedagógusa, iskolai vándortáborok szervezője és többszörös nagymama úgy gondolja, a nyugdíjasévek nem az unalomról szólnak, hanem esélyt adnak az álmok valóra váltására.
– Vendéglátásból és turisztikai alapismeretekből már levizsgáztam, nagy próba lesz a megmérettetés áprilisban országismeretből – áll fel a számítógép elől Tasnádi Gáborné, akit Zsikeként ismer Szeged angolul egy kicsit is beszélő közössége. A Tisza-parti város Rókusi Általános Iskoláját ugyanis az angol nyelvtanítás egyik bázisává fejlesztette.

– Az idegen nyelv szak, különösen az angol óriási szabadságot ad a tanárnak: tetszése szerinti irányból közelítheti a tananyagot, olyanná fejlesztheti az óráit, amilyen az egyénisége, a nemes cél, a magyartól idegen kultúra megismertetése érdekében – magyarázza a szegedi egyetem angol szakán végzett, több éven át szakvezetőként is dolgozó pedagógus. – Például több mint tíz éven át vándortábort szerveztem az egyik kolléganőmből lett barátnőmmel: az egy-egy napra bázisnak választott helyről túrákat tettünk, aztán továbbálltunk egy következő bázisra, amelynek környékét ugyancsak fölfedeztük.

Tasnádiné Zsike nyugdíjasként sem unatkozik. Ottjártunkkor idegenvezetői vizsgájára készült.
Fotó: Schmidt Andrea

– Szeretni kell a gyerekeket, ennyi a titok – jelenti ki, mikor arról faggatom, mivel érdemel ki a tanár egy olyan rajzot, mint amit a számítógépe közelében látok: „Zsike néni, the best" – Szigorú voltam az órán, megköveteltem a tanulást, mert úgy gondoltam, sokat is adok a gyerekeknek. Aki lépést tartott velem, haladt is: például azokkal a nyolcadikosokkal, akikkel megnyertünk egy angol versenyt, Cambridge-be utaztunk. Azóta is ez a hely a szívem csücske, a múlt nyáron a férjemmel jártunk ott.

24 személyes asztal

Tasnádiék tekintélyes méretű konyhájában a férj, Tasnádi Gábor nagyszüleitől örökölt tárgyak, de a békebeli bútorokon a feleség konyhaművészetét támogató modern berendezések is megtalálhatók. Itt a szűk családi körben tartott ünnepeken 16, de például karácsonykor, húsvétkor 24 személyre terítenek.

– Mindig mozgásban vagyunk: egyetemisták voltunk, amikor megszülettek az ikreink, s aztán még két gyerekünk. Kiskoruktól mindenhova jöttek velünk a gyerekeink, még a Tisza-túrákra is – árulja el Zsike, honnan ered szervezési gyakorlata. Most, hogy egyre bővül a család, a hagyomány nem szakadt meg: vagyis saját gyerekeik és azok házastársai mellett hat unokájuk is velük tart, amikor esedékes az évi salgóbányai kirándulás, vagy az ugyancsak szokásos gyopárosi fürdőzés. Zsike lendülete és vállalkozókészsége ötven év fellett is legendás. Például egész életében tanult: könyvtárosi és számítógép-kezelői tanfolyamot végzett, németből nyelvvizsgázott, módszertant kapott és adott.

– Mi lesz az első utam, ha sikeres idegenvezetői vizsgát tettem? – kérdez vissza. – London, ahol sokszor jártam, máris bátran elvihetnék egy csoportot. Nyárra egy különleges erdélyi túrára készülök. Mégis: úgy gondolom, néhány tanítványomat és volt kollégámat elviszem egy különleges városnéző sétára – Szegeden!

Olvasóink írták

  • 2. Csepregi Árpád 2008. március 20. 23:06
    „Azt hiszem minden volt tanítvány nevében mondhatom: köszönjük Zsike néni”
  • 1. egy szülő 2008. március 19. 12:42
    „"szeretni kell a gyerekeket, ennyi a titok"
    Titkos üzenet Csukonyiné Marika tanárnőnek, a Fő fasori Általános Iskolába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor nem jön meg a tartásdíj

Szeged - Egy negyvenhárom éves családapa három hónapot töltött előzetes letartóztatásban, mert nem fizetett gyerektartást. Ez a „mulasztás" szélsőséges esetben szabadságvesztéssel is büntethető. Tovább olvasom