Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Zsófi 22-szer vizsgázik 6 hét alatt

Szeged - A múlt héten kezdődött a vizsgaidőszak a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Van olyan diák, akinek szinte minden napra jut a megmérettetésből.
– Kóla, kávé, csoki. Ezek nélkül nem bírnám – meséli Rázsó Zsófia. Az egyetemista lánynak a múlt héten kezdődött a vizsgaidőszak, négy nap alatt öt számonkérést tudott le, hátravan még 17. – Összesen 32 tantárgyam volt, de azok egy részét kiváltottam házi dolgozattal vagy előadással – avat be minket Zsófi. Neki és több ezer sorstársának az SZTE-n július elejéig kell letennie a vizsgákat. A 22 azonban rendkívül soknak számít, mindössze 6 hete van rá.

A lány elsőéves testnevelő, illetve egészségfejlesztő mesterszakon. Jövőre végez, akkor már nem kell ennyiszer vizsgáznia, jóval több gyakorlati órája lesz. A mostani vizsgaidőszakban azt sem tudja, hol áll a feje.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Szinte minden napra jut valami, holnap például medicinális ismeretekből vizsgázom. Taktikám nem nagyon van, mindenhová viszem a tanulnivalót, de legfőképp este jut rá idő. Vasárnap este nézem ki, hogy mi vár rám a héten.

Több ezren a campuson
Zsófival a TIK előtt találkoztunk, érdekes látvány ilyenkor az épület és környéke. A környező kocsmák tele vannak jegyzetet cserélő hallgatókkal, a parkban pokrócon ülve tanulnak a diákok. A könyvtárban az ülőhelyekre vadászni kell.  
– A vizsgák után általában délután 6-kor érek haza, egy órát pihenek, utána körülbelül hajnali 3-ig tanulok. Viszont muszáj szelektálnom. Nem mindenre jut ugyanannyi idő, akad olyan vizsga, amelyre csak előző nap tudok szánni néhány órát. Most két szigorlatom lesz, azokra alaposan kell készülnöm, de mindegyikre csak néhány napom marad.
Zsófinak szórakozásra nem marad ideje, a borfesztiválra sem tudott kilátogatni. A vizsgaidőszak június 30-áig tart, utána az egyetemistáknak egy hetük lesz az utóvizsgákra.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. füzy 2012. június 01. 10:23
  „Akiről írtam, sem ismerőse, sem rokona, és főleg nem "csókosa" nem volt senkinek...Egyszerűen csak nekifeküdt, és tanult.”
 • 54. saturnus 2012. június 01. 09:25
  „Én is letettem ennyi vizsgát ennyi idő alatt meg sokan mások is mi ebben a pláne ,hanem valakinek a csókosa?”
 • 53. füzy 2012. május 31. 10:55
  „Van ismerősöm, aki egy Gy.városi főiskoláról átment ugyan olyan szakos K.-i főiskolára. Fél év alatt tízegynéhány különbözeti vizsgát kellett tennie, közben az adott félévből is vizsgáznia kellett + a gyakorlati oktatáson is részt-venni és megfelelni. Egy vizsgája lett 4-es, a többi jeles lett.
  Most viszont mit látok pl Szegeden? bármely hétköznap éjfél és egy óra között jönnek ki a fiatalok a szórakozóhelyekről, minden alkalommal száznál több embert számolok meg , míg elérek a Kálvária-sgt-tól a hídig.
  1. Ők biztosan nem tanulnak 2. másnap mintha nem is lennének az előadásokon 3. Nem Tervet, Fecskét szívnak és nem Kőbányai sört isznak...tehát a drága tandíj miatt sem kell aggódniuk...”
 • 52. buckapatkany 2012. május 30. 18:08
  „Inkább lenne 5 vizsga de azt amit megtanult nem felejtené el, mint 22 és így a vizsga napjára megtanulja, de egy hét múlva már semmire se emlékszik. Az agyunk se tud a végtelen sok infót tárolni, pont mint ahogy egy pendrive sem tud.”
 • 51. öregvegyész 2012. május 30. 14:36
  „3kutas.
  Köszönöm a felvilágosítást,de az illiiket kihagyhattad volna belőle, Közel ötven évig tanítottam vegyészeket,kémia tanárokat,gyógyszerészeket. A mai szerkezetben nem szívesen tenném. Talán elhiszed van arról fogalmam mi mennyi idő alatt mi és hogyan tanítható. Annak idején a tanárszakos hallgatóimtól megkaptam az ezüst-kréta díjat és ilyenkor meghívtam őket rendszeresen beszélgetni,mert sok szép cseresznyém érett Nekem a tanítványaím fiaim,lányaim voltak Hidd el Magyar Bálint egy kontár volt. At u.n. bolognai rendszer nem jó,menekülni kellene belőle.De nem csak ez a pillére dőlt le szuverenitásunknak,hanem az összes. Majd megtapasztaljétok, amokr ppáriák lesztek sajét hazátokban.”
 • 50. Nymph 2012. május 30. 12:10
  „Mindenki olyan okos... azt se tudják, miről beszélnek! Az egyik azt mondja, hogy ha nem csak bulizna meg aludna az órán a diák, akkor nem lenne gond a vizsgaidőszak. A másik baja meg, hogy egy este alatt fel lehet-e készülni... Nos, aki bejár és tanul rendesen, egy este alatt fel tud készülni, ha nem is ötösre, mert egész félévben készült rá. A gond nem is igazán a tananyag mennyiségével és milyenségével van (ez a probléma jóval összetettebb, de nem térnék ki rá szakonként, sőt, egyáltalán), hanem leginkább a vizsgaidőpontokkal. Nehéz összeegyeztetni, főleg, ha a különböző vizsgákat azonos napokra teszik vagy akár azonos időpontra is, mert akkor hiába próbálnál egy héten több vizsgát letudni, lehet, hogy csak kettőt tudsz. Ez gyakran előfordul, és az, hogy mennyire készült fel, az már szerintem a második kérdés.
  Különben is kinek-mi köze hozzá, hogy mennyire készül valaki, vagy mennyire nem? Engem is bosszant, mikor olyanok mennek át egy tárgyból, akik alig mozdították a kisujjukat, nekem meg meg kell küzdenem vele, de így látatlanban, csupán egy cikkre alapozva, bolondság ilyen kijelentéseket tenni. És mély rosszindulatról tanúskodik.
  Minden egyetemista hülye/léhűtő/rossz? Gratulálok.”
 • 49. vári 2012. május 30. 11:36
  „honecker601

  "Év közben nem "bulizni" kellene és aludni bejárni az órákra, hanem tanulni!"
  vs.
  "Összesen 32 tantárgyam volt, de azok egy részét kiváltottam házi dolgozattal vagy előadással"
  Házi dolgozat, előadás. Ergo, készült a szorgalmi időszakban is.
  Okostojás.”
 • 48. 3ikutas 2012. május 30. 09:48
  „43. öregvegyész 2012.05.30. 00:33
  "A lány elsőéves testnevelő, illetve egészségfejlesztő mesterszakon."
  Talán illene megérteni a leírt szöveget, a hangsúly a "mesterszakon van! A bolognai rendszerben tanulóknak, ez alól csak az osztatatlan képzésben résztvevők- pl. orvosi és jogász szakon tanulók a kivételek-. Ezek alapján a hölgy nem az alapképzésen- ami 3 év-, hanem a mesterképzésen első éves hallgató, ami meg két éves képzési forma. Így teljes az igazság.”
 • 47. oklahoma 2012. május 30. 08:11
  „39. fotelagy 2012.05.29. 21:57

  Sugárzik az értelem a hozzászólásodból!”
 • 46. honecker601 2012. május 30. 07:36
  „Év közben nem "bulizni" kellene és aludni bejárni az órákra, hanem tanulni! Akkor nem lenne gond a vizsgaidőszakban sem!”
 • 45. medikuss 2012. május 30. 06:52
  „36. hát nem tudom kivel beszélgethettél, én is ötödéves vagyok mégse vagyok elszállva. mint azt végigolvastad valószínűleg, 2 fajta komment van: 1 ami azt fejti ki hogy mennyire nem lehet 1 este alatt felkészülni. 2 hogy milyen ügyes ha megcsinálja.
  a lényeg az egészben, hogy szar az egész oktatási rendszer. nálunk is vannak olyanok, akik bőven több tárgyat vesznek mint amit kellene, sztem ez a lány is így van vele. miért? azért hogy magasabb kredit indexe legyen és rosszabb jegyekkel is kapjon ösztöndíjat. így fordulhat elő hogy párhuzamosan 2-3 órát is felvesznek egyesek, és 7,2es átlagokat produkálnak. aki tisztességesen veszi fel, párhuzammentesen, az nem tud 5,5nél többet, ha mindenből 5ös (ami itt elég nehéz) így lehet az hogy orvosin 5,3 alatt nincs ösztöndíj. máshol meg 2-től jár. hol az igazságosság? de legalábbb hozzászokunk hogy utána se lesz pénzünk :)
  egyébként meg visszatérve a te párbeszédedre: az hogy mi az egészség, nyilván van egy WHO definíció rá, de rizsa az egész, inkább filozófia kérdése. ennyi erővel én is tehetek fel neked kérdéseket, hogy mi az idő?
  egyértelmű hogy mások az érdeklődési körök és más a tudásanyag. Lehet hogy úgy érzed hogy lenéznek, de azért próbáld meg a másik oldalt is látni. El se tudod képzelni milyen egy műtét, vagy hogy milyen egy gyógyszertan vizsga, vagy milyen a mentőben akutan dönteni.
  lényeg az egészben, hogy senki se nézi le, csak nem kéne isteníteni. ennyi”
 • 44. Egyolvasó 2012. május 30. 06:22
  „Nem irigylem, politikusainknak is ennyit kellett annak idején tanulniuk??? Vagy azért ilyen szigorúak a mai iskolai követelmények, hogy ne tudják politikusainkat tudásban legyőzni???”
 • 43. öregvegyész 2012. május 30. 00:33
  „Anyudvagyok.
  tényleg vagy nem érted miről van szó,vagy komoly lelki problémáid vannak. De egyik sem ideillő.
  Lehet hogy félreértettem a cikket de nekem az jött ki belőle,hogy egy év teletűzdelve tömérdek vizsgával és kész,végzett. Ilyen végzettségűek mit fognak úgymond alkotni. Borzasztónak tartottam már a bolognai rendszert is,d e ezt képzésnek sem tudnám elfogadni. Már korábban eleget rémüldöztem azon,hogy kiből,miből,hogyan,miért lett oktató. Hogy meri kinyitni a száját,?Ha meg ezért még fizetnie is kell kifejezetten sajnálom. Ez már igy nem felsőoktatási intézmény,hanem Mikulásgyár!”
 • 42. szegarazs2 2012. május 29. 22:40
  „"ot kaptak el a TIK-ben, es mivel igen jol nez ki, ezert meginterjuvoltak"
  Hát nem.

  Nem véletlenül őt kapták el, megbeszélt dolog, linkeltem korábban, hogy nem "kezdő" a délmagyarban, napicsaj is volt, meg szépekszépe kandidátus is.

  (Amúgy nekem nem jön be. De ez mindegy. Ízlések és pofonok.)”
 • 41. vári 2012. május 29. 22:31
  „Tommyst, eljensokaszeged
  "bármire fel lehet készülni egy este alatt"
  Tegyünk egy próbát :)
  http://www.inf.u-szeged.hu/oktatas/kurzusleirasok/I703.xml”
 • 40. anyudvagyok 2012. május 29. 22:22
  „akkor neked milyen munka maradna, primitiv baratom, fotelagy?”
 • 39. fotelagy 2012. május 29. 21:57
  „Az egész bagázst szét kéne zavarni, ki küldeni a mezőre dolgozni. Lopják a napot az adófizetők pénzén. A tanári kar kotorhatná a budikat. Kábé ez való nekik.”
 • 38. Zoan 2012. május 29. 21:54
  „36. anyudvagyok 2012.05.29. 21:26
  Már ne haragudj, de a kommented alapján én úgy látom, hogy nem a korábbi hozzászólók, hanem Te küzdesz komplexusokkal... Egyébként itt Veled ellentétben senki sem nevezett "gyökérnek" senkit, mindössze megkérdőjeleztük azt, hogy egy estés tanulással alaposan el lehet sajátítani egy tárgyat, ha meg igen, akkor azt egyszerűen nem lehet komolyan venni.”
 • 37. baja10 2012. május 29. 21:46
  „Martynko - Én azoknak válaszoltam, akik azon háborodtak fel, hogy miért csinál egyszerre két szakot, miért nem egyet... Hát pont azért, mert a tanárképzés 2 szakos.”
 • 36. anyudvagyok 2012. május 29. 21:26
  „Szoval akkor az itt jelenlevo es kommentelgeto szanalmas, komplexusok garmadajatol szenvedo, amde leendo ultraertelmisegi sebeszprofesszoroknak, kutatoorvosoknak, magdamarinko vedougyvedjeinek es a veges (vagy diszkret) matematika koronazatlan kiralyaihoz szeretnek intezni egy par gondolatot.

  Eloszor is szeretnek megosztani veletek egy megtortent esemenyt, ami azota is konnyet csal a szemembe, bar pontosan sosem tudom megallapitani, hogy a vidamsag, a szomorusag, vagy ezek ambivalenciaja teszi. Tortent egyszer, hogy egy atbulizott ejszaka utan, az altalatok oly sokra es oly neheznek ertekelt orvosi karrol egy 5. (ötöd!) eves, osztondijjal rendelkezo, igazan szimpatikus makimajommal beszedbe elegyedtem, aki hozzatok hasonloan el volt szallva a hatalmas teljesitmenyetol amit eddig az eletben elert, mikozben kifejtette nekem, hogy az egyetlen, altala megbcsulesnek orvendo es az egyaltalan tarsadalmi megbecsulest erdemlo szakma termeszetesen az orvosi. Amikor ezen velemenyetol egy mosoly kisereteben elhatarolodtam es kulturaltan egyet nem ertesemet fejeztem ki, akkor mint derult egbol villamcsapas -nyilvan az orvosi szakra jarok altalanos kompenzalni akarasa dolgozott benne is- a barati beszelgetes kezdett furcsa iranyba terelodni. Kulonbozo retorikai fogasokkal -bar eleg esetlenul, mindenfele irodalmi stilt, vagy eredetiseget nelkulozve, orvosi karra jarokhoz viszont aranylag megszokottan- ismetelten az akkor mar altalam elarult, a vegzes szempontjabol epp folyamatban levo szakomrol nyilatkozott igen degradaloan, meglepo modon parhuzamba allitva vele ismet a sajat szakjat. Ekkor udvariasan csak egy mondat hagyta el a szamat: ,,Mi az egeszseg?". Kedves olvasok, kitalaljatok-e a tortenet veget? Elarulom. A szomoru helyzet az, hogy a baratunk innentol kezdve habzo szajjal, uvoltve bizonygatta, hogy neki erre NEM KELL TUDNIA VALASZOLNI, ugyanis NEM TANITOTTA NEKI SENKI, valamint bedobta az aduaszt: egyik tankonyvben sem volt benne. A tortenet persze nem igy ert veget, de nektek most legyen eleg ennyi. ;)

  Szoval osszefoglalva: hiaba jartok orvosira, jogi karra, hiaba tanultok atomfizikusnak, hiaba tudjatok megnyalni a nagylabujjatokatt, semmi sem jogosit fel arra, hogy egy cikk alapjan barkirol degradalo velemenyeket irott formaba ontsetek, mert sajnos nagyon valoszinu, hogy az altalatok menonek titulalt alapszakotok vegzesetol fuggetlenul oriasi nagy gyokerek vagytok, ami a kommentek olvasgatasa alapjan egyre megalapozottabban kijelentheto.

  Ui.: nem sajnaltatja magat a csaj a cikkben, le volt irva, hogy ot kaptak el a TIK-ben, es mivel igen jol nez ki, ezert meginterjuvoltak es elmondta a tenyeket.

  puszi”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alvilág ellen harcol Hádész

A holland-belga juhász keverék az ország legjobb robbanószerkezet-kereső kutyája lett. Tovább olvasom