Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Zsófi és Gaston szerencsés új élete

Szeged - Zsófit születése után elhagyta az édesanyja, de a kislány gondos családra talált. Az afrikai kisfiút, Gastont azért veszik magukhoz Magyarországon élő rokonai, hogy egy boldogabb élet esélyét teremtsék meg neki.
Sok feltételnek kell megfelelniük az örökbe fogadó szülőknek, az adoptálási procedúra évekig is eltarthat.

– A barátnőm néhány hétre nálunk helyezte el, majd végképp elhagyta kislányát. Megkért engem és a férjemet, Robit, hogy vigyázzunk rá, de soha többet nem jött érte. Telefonon azt monda, úgy érzi, nem képes felnevelni – a családi körülményei miatt. Kilenc hónapos volt Zsófi, amikor hivatalosan is megtörtént a családba fogadása, és megkaptuk a gyámságot – mondta Bettina.

Eltűnt az anya

Az Ágacska Alapítvány által az örökbe fogadó szülőjelölteknek szervezett felkészítő tanfolyamon találkoztunk vele Szegeden.

A harmincegy éves anyuka elmondta, a kislány vér szerinti édesanyja másfél év alatt háromszor látogatta meg gyermekét, majd eltűnt. Keresése miatt két évig elhúzódott Zsófi örökbefogadásának jogi része. Mivel hosszú ideig nem bukkantak a vérszerinti anya nyomára, megvonták tőle a szülői jogokat. Bettina és a harmincéves Róbert sajátjuknak tekintik a most négy és fél éves Zsófit, egy pillanatra sem mondanának le róla. Együtt szeretnék felnevelni hároméves saját lányukkal, Hannával. Az anyuka bevallotta, a tanfolyam alatt sokszor elszorult a torka, mert akkor lesz igazán nyugodt, ha a kislánya anyakönyvi kivonatában az ő nevük lesz szülőként feltüntetve.
A szegedi rendezvényen speciális problémákkal küzdő szülőkkel is találkoztunk.

Szegénységből menekítik

– Ahelyett, hogy halat adnánk neki, inkább megtanítjuk halászni. Úgy neveljük, hogy ő is tudjon segíteni Afrikában maradt családjának, ahogyan azt mi is tettük hosszú éveken át – érvelt az ötvenéves, Maliból származó férfi, Pierre. Feleségével, a békéscsabai születésű Tímeával fogadták örökbe Gastont, aki a férfi kilencgyermekes húgának nyolcadikként született kisfia. – Afrikában a nagycsaládos szülők örülnek, ha egy-egy gyermekük jobb körülmények közé kerülhet – magyarázta a geofizikus apa.

A leendő szülőknek türelmesnek kell lenniük: az eljárás két-három évig is eltarthat.
Fotó: Schmidt Andrea

Történetük azonban hirtelen bonyolulttá vált. Adoptált kisfiuknak egy távoli rokonnál Mali fővárosában kellett maradnia, messze tőlük, és messze a vér szerinti anyukájától is. Szeptember elején nem kapott a kicsi vízumot, nem tudták hazahozni új otthonába. – Hivatalról hivatalra jártunk, de senki nem talált megoldást a problémánkra. Karácsony előtt a Külügyminisztériumban azt javasolták, hogy szerezzünk magyarországi gyámhatósági engedélyt. Ennek egyik feltétele volt a jelenlegi tanfolyam elvégzése is. Bízunk benne, hogy így majd Gaston hamarosan velünk lehet – magyarázta Tímea, min mentek keresztül az elmúlt öt hónapban. A biológia–földrajz szakos tanárnő anyuka elmondta, eddig nem tudtak találkozni, mert a kiutazás több százezer forintjukba került volna. Azt is elmondta, furcsának találta, hogy az engedélyhez még pszichológiai vizsgálaton is részt kellett venniük, pedig már három saját – 21, 15 és 12 éves – lányuk is van.

Felkészülnek az Ágacskával

Az örökbefogadó-jelöltek alkalmasságát több szempontból is megnézik: pszichológiai vizsgálaton mennek keresztül, tanácsadásokon vesznek részt, környezettanulmányt végeznek az otthonukban, a háziorvos megvizsgálja egészségügyi állapotukat, illetve részt kell venniük, a szegedihez hasonló 21 órás tanfolyamon, melyet jogszabály ír elő.

Barát volt

Szirbik Imre, Szentes városának polgármestere és felesége három vérszerinti gyermekük mellett 1997-óta egy negyedik fiúról is gondoskodnak. Ő akkor került hozzájuk, amikor 17 évesen teljesen árva maradt. A polgármester gyermekeinek baráti köréhez tartozó fiú így lett a család teljes jogú tagja.

Az Ágacska budapesti központú alapítvány feladata, hogy minden tekintetben felkészítse a leendő szülőket. Szeptembertől Szegeden is van az alapítványnak intézményi központja. – A tanfolyam során a jelölteknek beszélünk arról is, mikor és hogyan mondják el a gyereknek az örökbefogadás tényét, ugyanis a vérszerinti családot a tizennégy év feletti gyerekeknek joguk van megkeresni. Közös, klubszerű beszélgetésekkel, kirándulásokkal, játszóházakkal összehozzuk az örökbe fogadott gyermekeket nevelő családokat – magyarázta Vereska Ágnes, gyermekorvos, a Madách utcában található Szivárvány Ház pszichoterápiás rendelőben működő szegedi Ágacska vezetője. A szakember azt is elmondta, akár két-három évig is eltarthat az örökbefogadás folyamata.

Örökbefogadó sztárok

A hollywoodi színésznőnek Angelina Jolie-nak 2006-ban született egy kislánya Brad Pitt-től, akit Shiloh-nak kereszteltek. Már három gyermeket adoptált: a hatéves Meddox Kambodzsából származik, Pax Thien tavaly volt négyéves, a kisfiú Vietnamban született, az etióp kislányt, Zaharát pedig öt hónapos korában, 2005-ben fogadta örökbe a gyönyörű színésznő.

Olvasóink írták

 • 6. Szegedi Ágacska 2008. február 11. 12:03
  „Kedves "szívemből született" és kedves többi olvasó!

  Az eredeti riport során nagyon sok mindent érintettünk az örökbefogadás részleteiről, a folyamatról, a nyílt és titkos közötti különbségekről, az Ágacska működéséről, stb, amiket Te is írtál. Sajnos helyhiány miatt mindezek kimaradtak a cikkből, pedig nagyon sok embert érdekelne. Reméljük, lesz még lehetőségünk megszólalni. Előre is köszönjük. Szegedi Ágacska”
 • 5. szívemből született 2008. február 11. 11:43
  „Kedves Ágacska!
  Én magam is az Ágacska elkötelezett híve vagyok, előző hozzászólásomból ez ugyan nem derül ki. Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy a déli-régióban is elérhetők vagytok az örökbefogadók számára. Várható, hogy itt is lesz klub-fogallkozás?
  Szóval, a cikk írójának szántam a hozzászólásomat, lehet, hogy logikailag helyesebb lett volna először általában írni az örökbefogadásról, hogy a laikus megértse, hogy mit takar a folyamat, hogy tisztában legyenek például azzal, hogy az örökbefogadószülő éls a nevelőszülő nem ugyanazt jelenti, mi a titkos, mi a nyílt örökbefogadás, stb.. (mert itt nagyon nagy lemaradások vannak) és utána lehetett volna bemutatni a példaszerűen működő Ágacska Alapítványt. Bennem hiányérzet maradt a cikk után és nemcsak az örökbefogadás kapcsán, hanem például az Ágacska kapcsán is, mert a cikkben nincsenek benne (vagy csak egy része) azok a fontos dolgok, amiket iménti hozzászólásodban kiemeltél. Mert tudom, hogy az Ágacska mennyi mindent tesz az örökbefogadottakért és az örökbefogadókért.”
 • 4. Szegedi Ágacska 2008. február 11. 11:22
  „Kedves "szívemből született" és kedves többi olvasó!

  Az Ágacska Alapítvány évek óta azon munkálkodik, hogy az örökbefogadásra várakozás valóban hosszú és "érzelmileg nem egyszerű" ideje alatt segítse az érintetteket, beszélgetéseket szervezünk a "Várakozóknak" és személyre szabott pszichés tanácsadást nyújtunk. Ezen kívül megismertetjük az örökbefogadó családokat egymással, hogy lássák- főleg a gyerekek-, hogy ők sem mások, mint a vérszerinti gyermekek. Klubot szervezünk, családi napot, kirándulást, a gyerekeknek zsúrt, kézműves kört, játszóházat. Nem csak a cikkek segítenek, hogy az örökbefogadás társadalmilag elfogadott legyen. Nagyon sok a tennivaló... Szívesen várjuk a hozzánk fordulókat. És nagyon szívesen beszélünk még többet, még több fórumon az örökbefogadásról. Hogy az örökbefogadott ne "örök befogadott" legyen. Szegedi Ágacska”
 • 3. Benkéné Kati 2008. február 11. 10:40
  „Csak gratulálni tudok ehhez a szegedi kezdeményezéshez,melyben segítik az örökbefogadó szülőket a rájuk váró nehéz pillanatokban, kívánom dr Vereska Ágnesnek és munkatársainak, legyen sok örömük a munkájukban! Benkéné”
 • 2. szívemből született 2008. február 11. 10:22
  „Kedves Tímea!
  Nagyon örültem, hogy foglalkoznak az örökbefogadással, de...a cikkben említett 2 kisgyermek története elég egyedi, az esetek többségében nem így történik az örökbefogadás. Hiányoltam a cikkből, hogy nem került szóba, hogy ma Magyarországon 2-fél e módon lehet örökbefogadni, titkosan és nyíltan. Titkos az, amikor a vérszerinti szülő és az örökbefogadó szülő nem ismerik egymást, nyílt, amikor a vérszerinti szülő a lemondó nyilatkozatát az örökbefogadók együttes jelenlétében teszi meg a Gyámhivatalban.
  Ma egy átlagos esetben egy kisgyermek vagy a TEGYESZ-től (gyermekotthonból, csecsemőotthonból) kerül családba, vagy civil szervezetek (ők foglalkoznak a nyílt örökbeadással) közreműködésével egyenesen a kórházból, születése után pár héttel. A cikkben említett leendő örökbefogadások azért sem tipikusak, mert legtöbbször a férj és a feleség évekig küzd azért, hogy gyermekük szülessen (orvosi kezelések, lombik programok), majd amikor ráeszmélnek, hogy az ő utuk más, akkor kezdenek az örökbefogadással foglalkozni. Ez a folyamat, majd a várakozás időszaka akár a TEGYESZ-nél, akár a civileknél pedig hosszú és nem egyszerű érzelmileg.
  Szóval örülök a cikknek, de jó lenne egy olyan cikk is ami a teljes folyamatot mutatja be, hiszen ma Magyarországon az örökbefogadás még mindig tabu téma, és a cikkek segíthetnek az örökbefogadott gyerekeknek és szüleiknek, hogy az örökbefogadás társadalmilag elfogadott legyen, hogy az örökbefogadó családokat ugyanolyan családnak tekintsék mint a vérszerinti családokat. Hiába kap a gyermek új anyakönyvet az örökbefogadás után az örökbefogadó szülők adataival, ha a társadalom (egy része) bélyegként vagy sajnálkozva kezeli az örökbefogadást. Pedig nagyon nagy boldogság örökbefogadott gyermek anyukájának, apukájának lenni. Én tudom.”
 • 1. pongó 2008. február 11. 08:28
  „Nagyon örülök, hogy szó esik az örökbefogadásról. Nagyon aktuális kérdés, amikor a meddőségi központok tele vannak páciensekkel, akik közül nem mindenkinek lesz vérszerinti gyermeke. Sokaknak az örökbefogadás az egyetlen megoldás, hogy boldog családként élhessenek teljes életet. Emellett ez jó az örökbefogadott gyermeknek is, aki igazi családban nőhet fel, szerető környezetben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első a mórahalmi kenyér

Mórahalom - Első helyezett lett a mórahalmi Varga Pékség tanyasi rozskenyere kenyér kategóriában… Tovább olvasom