Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Zsolnay bili a nagymamától

Kiskundorozsma - Farkas Dezsőné kiskundorozsmai háza a bejárattól a kertig telis-tele van népi jellegű gyűjteményével.
A látogató rögtön a házba lépéskor számtalan régiséggel találja szembe magát; a tárgyak átlagéletkora 100-150 év. Irénke néni véleménye szerint a huszonnegyedik órában vagyunk, hogy a régiségeinket meg tudjuk menteni. A kérdésre, hogy melyik a gyűjteménye legrégibb darabja, viccesen csak annyit mond: „Én!".

Vannak 200 éves tárgyak is, köztük egy hatalmas töltöttkáposzta-főző, amelyben anno még a kemencébe rakva rotyogott a szárma. A falakat és szekrényeket – amelyek többsége szintén antik – kegytárgyak, régi használati tárgyak és könyvek borítják. Gyűjteményének különleges darabja az a Zsolnay porcelán bili, amely még a nagymamájáé volt. A kollekció része egy alumínium kulacs is, amit apósa hozott haza az első világháborúból.

A nagyi bilije
A nagyi bilije

A dorozsmai asszony leveleit még ma is egy régi Continental írógéppel írja. Mint mondja, levelet nemcsak írni, hanem kapni is nagyon szeret. Házában fellelhetőek olyan rég elfeledett különleges tárgyak is, mint a motolla, amivel régen a gyapjúszálakat dolgozták fel, vagy a ruhák kisimításához használt mángorló, de van a csizma lehúzását megkönnyítő fakutyája is.

Rézmozsaraira mutatva Irénke néni arról mesél, hogy mielőtt mostani lakásába költözött, sokszor látogattak hozzá óvodás csoportok megnézni népi tárgyait, és nagy örömmel törtek prézlit a cukros tésztához. Szomorúan panaszolja, hogy amikor új, kisebb hajlékába költözött, kénytelen volt gyűjteménye számos kedves darabjától megválni. Nagy álma egy dorozsmai tájház, amelybe ő is szívesen adna néhány régi tárgyat, ami érték.

Olvasóink írták

  • 1. eva45 2012. augusztus 21. 13:29
    „Szépek a régi értékes tárgyak, esküszöm még a bili is.:-)
    Egész más egy régi tárgyakkal teli szobába belépni mint egy modern fullos drága állítólag látványos épületbe.
    A régi tárgyak mívesek egyediek, benne van az emberek mesterségének tudása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grafikusművész festi az állatkifutókat

Grafikusművész szépíti évek óta a Szegedi Vadaspark kifutóit. Közcélú munkásként kezdte, mára szerződéses dekoratőr. Tovább olvasom