Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Zsolnay jegesmedve és cipőkötő kisfiú az antik bolhapiacon

Először rendeztek a hét végén bolhapiacot Szegeden antik és retro tárgyakból az Alsóvárosi Kultúrházban. A kiállításnak is beillő vásárra érdemes volt betérni akkor is, ha az embernek egyszerűen csak kedve szottyant kicsit nosztalgiázni, visszaidézni a nagyi komódjának hangulatát.
Míves kávés készleteket is láthattak a vásárlók az Alsóvárosi Kultúrházban. Fotó: Schmidt Andrea
Péntektől vasárnapig az Alsóvárosi Kultúrház nagyterme megtelt értékes régiségekkel és haszontalan, de kedves kacatokkal. A Hanza-Kruger Galéria először rendezett Szegeden antik bolhapiacot azokból a tárgyakból, amelyeket egy aukción talán nem lenne érdemes áruba bocsátani, viszont eldobni vétek volna.

– Szeretnénk a mostani vásárral hagyományt teremteni, és ezentúl akár kéthavonta megrendezni egy ilyen bolhapiacot – beszélt terveikről Balla Attila. A galéria üzletágvezetője szerint Európa nagyobb városaiban elterjedt dolog az ilyesmi, bárki odamehet, leterítheti a kis pokrócát, és megpróbálhatja eladni régi tárgyait. A későbbiekben mi is szeretnénk, hogy ez nálunk is hasonlóan működjön, szeretnénk bevonni a vásárba a magánembereket is – mondta el Balla Attila.

Az antik bolhapiacon a bolhán kívül valóban mindent lehetett kapni, mégsem volt zsibvásár hangulata a rendezvénynek. Sokan megilletődötten nézelődtek, akár egy múzeumban, azzal a különbséggel, hogy néha felkiáltottak: „Ó, ilyen nekünk is volt otthon!" És valóban, kinek a családjában ne lett volna a könyvszekrényen porcelánból mintázott, cipőt kötő kisfiú, olvasó kislány vagy furulyázó kanászlegény.

De értő szemek találhattak a piacon Herendi étkészletet és Zsolnay jegesmedvét is, nem beszélve a kézzel festett erdélyi cserépedényekről, vagy a míves kávés készletekről. A szervezők külön kis sarkot alakítottak ki régi rádiókból, amelyek egy Tisza tévét vettek körbe. A fő helyen egy korabeli hifitorony állt: rádióval egybeépített lemezjátszó a maga egy méterszer hatvan centis valójában. Igazi slágernek bizonyult a kis fekete Pajti márkájú készülék, ezt még a vásár megnyitója előtt lefoglalta egy férfi, de ennek ellenére sem csökkent utána az érdeklődés. Akinek nem jutott rádió, de a műszaki cikkek szerelmese, az még mindig megvásárolhatott vigasztalásul egy szenes vasalót, vagy egy modernebb, de így is ősi elektromosat, hogy aztán levezetésképpen elidőzzön a festmények és rézkarcok előtt.

– Az a célunk a bolhapiaccal, hogy elérhetővé tegyük a régiségeket azok számára is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy aukciókra járjanak – mutatott körbe Balla Attila. Minden portékán rajta van az ára, de alkudni kötelező, aki pedig több dolgot vásárol, az árengedményt kap – mondta az üzletágvezető. Sokszor megálltak a látogatók egy-egy régi darab előtt és ismeretlenül is beszédbe elegyedtek, úgy tűnik, az elmúlt időket idéző tárgyak és a közös nosztalgiázás összehozza az embereket.


A magyar konyha büszkesége

A bolhapiacon bőséges volt a konyhafelszerelések kínálata, korabeli mérlegek és különféle méretű mozsarak törték meg az étkészletek sorát. Az egyik komódon egy kétliteres bádog paprikásdoboz volt, amelynek felirata angolul hirdette a szegedi hungaricumot: „Hungarian Paprika – Real Szeged – Pride of the hungarian kitchen." Nagyanyáink még nem ismerték a modern kor toxikus gombákkal dúsított őrleményét, így bátran írhatták a dobozra világnyelven, hogy a valódi szegedi paprika a magyar konyha büszkesége.


Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgonyaország a Lidlben és az áruház előtti parkolóban

Homokháti krumplit osztottak tegnap a szegedi Lidl Áruház mellett – mórahalmi aktivisták.… Tovább olvasom