Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Zugfőzdére leltek a tűzoltók a Kővágó-dűlőben

Sándorfalva - Egy tűzoltás után fedeztek fel a katasztrófavédők egy zugfőzdét a sándorfalvi Kővágó-dűlőben. A pénzügyőrök a házkutatás során 212 liter kész párlatra leltek. A zugfőző szomszédai nem tudtak az illegális tevékenységről. – Engem soha nem kínált meg pálinkával – mondta lapunknak kicsit rosszallóan egy asszony.

Kigyulladt egy ingatlan melléképülete Sándorfalván hétfőn: a katasztrófavédelem két fecskendős járművel érkezett a helyszínre, ahol a hő hatására felrobbant egy gázpalack is. A tűz megfékezése után a melléképületben egy házilag összeállított pálinkafőző berendezést találtak a katasztrófavédők, akik értesítették a pénzügyőröket – kiderült, hogy a ház tulajdonosa zugfőzdét működtetett a Kővágó-dűlőben.

A zugfőzdének helyet adó, fából és palából készült épület leégett, a tűzben a berendezést működtető férfi megsérült, őt a mentők könnyebb sérülésekkel kórházba szállították. A házat a pénzügyőrök átkutatták, ahonnan 212 liter kész párlat került elő – a berendezéssel 2013 júliusa óta főztek pálinkát. – Saját tulajdonú gyümölcsből és saját desztilláló berendezéssel egy tizennyolcadik életévét betöltő személy évente 50 liter párlatot állíthat elő. Itt azonban kiderült, hogy az előállító nem csak a saját gyümölcsét használta fel, ráadásul a főzőberendezés 200 literes volt, míg a törvény maximum 100 litert engedélyez – tájékoztatott Némedi-Varga Éva, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense.

A pálinkafőzde romjai a sándorfalvi Kővágő-dűlőben. Nem sok maradt belőle. Fotó: Frank Yvette
A pálinkafőzde romjai a sándorfalvi Kővágő-dűlőben. Nem sok maradt belőle. Fotó: Frank Yvette

A Kővágó-dűlő nevű településrésznek öt körzete viszonylag sűrűn lakott, a zugfőző szomszédai közül viszont senki nem tudott a pórul járt férfi különös hobbijáról. – Engem nem kínált meg soha pálinkával. Azt láttam, hogy sokat gondozta a szőlőjét, szép és rendezett tőkéi vannak a portáján. Általában csak köszöntünk egymásnak. Elég nagy volt a hangja a durranásnak, megijedtem – mondta a zugfőző egyik szomszédasszonya. A pálinkafőzőt és családját nem találtuk otthon, a házuk kapuja le volt lakatolva, de a kapuból is jól látszott a teljesen kiégett melléképület maradványa. Egy másik szomszéd azt mondta, hogy a házaspár Szegeden lakik, a sándorfalvi házat főként hétvégén használták. Ő sem tudott arról, hogy szomszédja nagy tételben készít párlatot.

Telefonon beszéltünk a sándorfalvi polgárőr egyesület vezetőjével, járőrözéseik tapasztalatairól érdeklődtünk, van-e tudomásuk arról, hogy a sándorfalvi kiskertek világában többen is foglalkozhatnak-e illegális pálinkafőzéssel. Az elnök azonban nem akart válaszolni kérdéseinkre. A pénzügyőrök az illegálisan készített szeszes italt lefoglalták, a felrobbant berendezés alkatrészeit összegyűjtötték, az ügyben jövedéki eljárást indítottak. A bírság összege egymillió forint is lehet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most hígul fel a búzában a fagyálló

Erdélyi télben, 1000 méter fölött teszteli régi és most nemesített búzafajtáit a szegedi… Tovább olvasom