Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Zuschlag szerint az elmúlt 20 év minden bűnét rajta kérik számon

Szeged - Zuschlag János felszólalásával folytatódott pénteken a Szegedi Ítélőtáblán a volt MSZP-s politikus és társainak másodfokú tárgyalása. Ez már a negyedik nap.
- Ilyen hosszú büntetőeljárás után nagyon nehéz bármit is mondani, számtalanszor elhangzottak már az érvek – kezdte az elsőrendű vádlott. Jegyzeteiből időnként olvasott, de részben fejből mondta el nagyjából 40 perces beszédét.

Szerinte az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság számtalan vallomást félreértelmezett, illetve önkényesen választotta ki a tanúkat, akiktől az ítéletben idézett. A vallomásokban azonban logikai törések vannak, amiből szerinte következhet, hogy befolyásolták a tanúkat. Lados István (Zuschlag János volt titkára, másodrendű vádlott) vallomására mint koherens, önellentmondástól mentes nyilatkozatra támaszkodott az ítélet, holott ő 150 olyan állítást gyűjtött össze, amely szerinte tárgyi tévedést, önellentmondást tartalmaz.

Beszédének nagy részében a volt országgyűlési képviselő a bűnszervezet tényét cáfolta.

Fotó: Segesvári Csaba
Zuschlag a tárgyalás negyedik napján.
Fotó: Segesvári Csaba

- Nem bűnszervezetben követtük el a csalást, én magam sosem egyeztettem a megvádoltakkal. Adtam utasításokat mint országgyűlési képviselő, de ezek alapján nem merülhetett fel Őri Andrásban (negyedrendű vádlott) a bűncselekmény gyanúja – mondta. Kullai Tamást (hetendrendű vádlott), Marsovszky Balázst (hatodrendű vádlott), Katus Ferencet (harmadrendű vádlott), ugyan ellátta feladatokkal, de állítása szerint kollektív egyeztetés nem történt, semmit nem beszélt meg velük a pályázatokról, csak arról, hogy mi legyen az ebből befolyó pénzzel. Az egyesületi elnököknek csak annyi közük volt egymáshoz, hogy egy poltikai család tagjai voltak - fogalmazott.

Hangsúlyozta: nem igaz, hogy befolyásolta volna a büntetőeljárást. Azért fordult Lusztig Péterhez, aki a rendőrséget is felügyelő önkormányzati minisztériumban Lamperth Mónika miniszer kabinetirodáján dolgozott 2007-ben, mert az ügy politikai dimenziót kapott, és ő volt az, akit emiatt tájékoztatni illett.

Lados István bújtatásában neki, és egy másik személynek volt szerepe. Azonban ha bűnszervezetben dolgoztak volna, akkor a szervezet tagjaitól kért volna segítséget.

Fotó: Segesvári Csaba
Zuschlag János: Tény, hogy amit tettem, csalás. Mindezek ellnére azt gondolom, hogy az elmúlt 20 év minden bűnét,
hibáját nem lehet rajtam számonkérni. Fotó: Segesvári Csaba

Szerinte az üzletszerűség kitétel sem áll fent, mert annak feltétele a saját haszonszerzés, azonban nem igaz - az ügyészi perbeszédben elhangottakkal ellentétben -, hogy az egyesületi elnökök fizetése az illegális pályázati pénzekből származott, mert azoknak legális forrása volt.

Zuschlag az első fokú bírói mérlegelést egyoldalúnak tartja, szerinte amit csak lehetett, a bíróság súlyosbító körülményként értékelt. Nem vették figyelembe többek között, hogy három és fél éve előzetes letartóztatában van és egyéb joghátrányok érték: élete tönkre ment, a neve ebben az országban lejáratódott. Úgy érzi, példát szeretnének vele statuálni, nem tapasztalt objektivitást, a bíróság pedig véleménye szerint erkölcsi szempontból igyekezett alátámasztani az ítéletet.

Közölte továbbá, hogy részéről a kár megtérítése legális forrásból történt, azonban továbbra sem hajlandó megnevezni, hogy honnan, „mert akinek a neve kapcsolatba kerül az üggyel, az rögtön lejáratódik".

- Tény, hogy amit tettem, csalás. Mindezek ellenére azt gondolom, hogy az elmúlt 20 év minden bűnét, hibáját nem lehet rajtam számonkérni. A 40 hónap (amit előzetesben töltött – a szerk.) alatt olyanokat láttam, hogy valaki emberölés miatt hamarabb szabadul, mint én az elsőfokú bírósági döntés szerint.

Zushlag első fokon 8 és fél év börtönbüntetést kapott.

– Hanyag voltam, egy beavatatlan stróman – ezt mondta Katus Ferenc, az ügy harmadrendű vádlottja az utolsó szó jogán. Hangsúlyozta: nagyfokú hanyagságát megbánta, ugyanakkor akaratán és tudtán kívül került a stróman szerepébe, az ő tudtával és beleegyezésével nem történt bűncselekmény. „Mi az oka, hogy ugyanolyan súlyos büntetést kaptam mint a gyilkosok?" – kérdezte a bíróságtól az első fokon öt év hat hónap börtönbüntetésre ítélt Katus.
 
Szerinte Lados István másodrendű vádlott vallomását a vádalku befolyásolta.

A perbeszédek a mai nappal befejeződtek. A határozathozatalra január 31-én kerül sor.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. őrgróf 2011. január 15. 14:40
  „Bűnös, bűnhődjön. Majd jön a többi is: Hagyó, Hunvald és társai, Kaja Ibrahim, Joszip Tot és sorban, mind. Így a helyes: gyilkosságért két év, 20 milláért 8 és fél. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy poénkodott a zsidósággal az emléktábla-avatáson! Éljen a független, bölcs és hazaszerető ügyészség, bíróság!”
 • 58. OkosKata 2011. január 15. 10:47
  „Bűnözésre hajlamos emberek minden pártba befurakodnak. MSZP-be Hagyó, Zuschlag, A Fidesz kormány államtitkárai közül Várhegyit és FM-ét jogerősen ítélték el gazdasági bűncselekményért. Szíjjártó ellen még vádat sem emeltek a Zuschlághoz hasonló bűncselekmény miatt,valamint a Győri Közgyűlés Gazdasági Bizottságának elnökeként rokonaiknak juttatott több tíz millió forintért.”
 • 57. mackósajt 2011. január 15. 09:40
  „Valaki nyugtassa már meg Zuschlagot, hogy a többire is sor fog kerülni! Ne rinyáljon már!”
 • 56. okz63 2011. január 15. 06:27
  „40. hozzászólás maci52 2011.01.14. 15:58
  "Ki küldte at 50 millkót,Jani???"

  Ez olyan érdekes! Ha ellopják a pénzt, az is baj, ha visszaadják, az is baj.
  Nos, akkor tisztázzuk csak, hogy melyik a jobb? Sapkában vagy anélkül vágják pofán az illetőt? :-)”
 • 55. Ferrer 2011. január 14. 23:57
  „Van egy olyan megalapozott elmélet, hogy az ember máshogy cselekszik más-más helyzetekben. Szélsőséges példa, de Cuslág helyzete teljesen hasonló a német nácikéhoz: ha az ember tudatában az van, hogy mások úgyis vállalják helyette a felelősséget, ha úgy hozzák a körülmények, onnantól elszalad vele a ló. Cuslág is ezt gondolta, túl tapasztalatlan volt a sok nagykutya között. Nem védeni akarom, de lehet látni, hogy ha ez a nyikhaj ennyi pénzt elcsalt, vajon miket művelhettek az MSZP nagykutyái ez idő alatt, amik már valszeg sosem fognak kiderülni.”
 • 54. nemecsekerno_007 2011. január 14. 23:22
  „Minél kevesebb pénz az államnak annál jobb. Jobb megoldást nem tudok.

  Akkor persze sokkal több szolgáltatásért kell fizetni, dehát véget kéne már vetni a szocializmusnak, vagy inkább a délibáb kergetésnek : )

  Jöjjön a fekete leves : )”
 • 53. dblaci 2011. január 14. 22:46
  „Viccelődött a zsidók holokausztján (törvény védve), ezért járt így. Annyiban igaza van, hogy egy külön börtönt megérne, ha csak a legnagyobb tolvajokat bezárnák a pártjából.”
 • 52. azigazitrebitsch 2011. január 14. 21:36
  „Lám-lám,ott is szépen sorban megkapja mindenki a jutalmát az elkötelezettségéért!
  Különösen a pénz összegekre lehet sasolni,ami felett dönt majd.
  http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2011/01/14/kormanybiztosnak_nevezik_ki_vajnat/”
 • 51. jay_és_néma_bob 2011. január 14. 21:28
  „ja vazze, te vagy a fekete bárány”
 • 50. azigazitrebitsch 2011. január 14. 21:25
  „Mert amott ugye nincs (volt ) pénzügyi ügyeskedés?
  Jó neked,hogy csak a"szépet " látod a mi kis Magyarisztánunkból.”
 • 49. tol 2011. január 14. 21:10
  „nincs itt semmi hiba - csalás volt az egész, senki nem is gyanította, hogy gond is lehet ebből a kis sikításból. Hááát... A pofám leszakad. Csak úgy, sine ira et studio. Egy apró tanulság; már késő - nagyon elkúrta a magyar társadalom, hogy anno a történelmi lehetőségnél nem zárta ki az összes kommunista potentátot a politikai-pénzügyi lehetőségekből.”
 • 48. novaklaszlo56 2011. január 14. 20:25
  „Elgondolkodtató felszólalás. Pár napja még más színben láttam a történetet, meg a fickót is. A csalás azért egyértelműen igazoltnak látszik változatlanul, s a gyerek ezt be is ismeri, de a korábbi minősítések így már nagyon inognak.
  Örömömre a hozzászólások jelentős része is mentes a vérgőztől, meglepően sok közöttük a higgadt, kiegyensúlyozott, objektivitásra törekvő. Ez nagyon tetszik! :)”
 • 47. H3N3 2011. január 14. 19:08
  „ártatlan és fel fogják menteni!”
 • 46. szilléri 2011. január 14. 18:51
  „Zuschlag János egyetlen egy dolgot szúrt el ! - Beszólt a zsidóknak !

  ,,Marsovszky Balázs budapesti FIB-ISZ elnök: Hideg van.
  Zuschlag János: Igen.
  Marsovszky Balázs: Gondold el egyébként, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szeren..., szegény embereknek.
  Zuschlag János: Micsoda?!
  Marsovszky Balázs: Gondold el, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szeren..., szegény
  Zuschlag János: Á, nekik már nem volt hideg - (nevet).
  Marsovszky Balázs: Hülye! "”
 • 45. achilleus 2011. január 14. 18:18
  „A "talicska" "zuschlag-dosszié" egy új témakör körvonalazódik (mindkettő mai):

  "Többször találkoztam Hunvald Györggyel is, aki úgy üdvözölt,"Szevasz, Roland. Nem ismerjük egymást, de Gyuri vagyok, én voltam a hetedik kerületi polgármester. Hallom, téged meg kiírtak a sorozatból. Rohadjanak meg" - folytatta börtönsztoriját Damu. (...) - A volt főpolgármester-helyettes Hagyó Miklóssal is találkoztam, ő szépen kigyúrta magát. Kőkeményen edz, mert meg kell védenie magát. - Damu Roland színész börtön-élményeit osztotta meg a Blikk olvasóival."

  És egy másik:
  ,,Nekem az első zárkám ugyanaz volt, amit Mesterházy Ernő használt korábban. Később megkaptam Sztojka Iván ágyát Székesfehérváron, ő a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja. Utána megkaptam Hagyó úr zárkáját egy hónapig, egy ideig Hagyó úrral együtt, a legvégén pedig ott fejeztem be a pályafutásomat, ahol állítólag a móri gyilkos felakasztotta magát" - árulta el Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt értékesítési igazgatója. Egy időben az volt az érzésem, hogy valaki börtönturistának néz engem" HTv”
 • 44. történész 2011. január 14. 18:05
  „tudod olyan ez mint a terrorista-szabadságharcos szindróma...”
 • 43. OkosKata 2011. január 14. 17:29
  „Széles Gábor vagyonaitól megfosztotta a felszámolásra ítélt cégeit, a dolgozókat sok milliárddal károsította meg törvényesen (garancia alapból a végkielégítés töredékét kapták meg ), Őt népellenes (dolgozó) bűnért mikor állítja bíróság elé a 9 évre kinevezett legfőbbügyész?”
 • 42. OkosKata 2011. január 14. 17:11
  „A kis hülye ugyanazt csinálta mint Szíjártó (hÍrgyártó), csak elfelejtette, hogy a fiktív egyesületek nevére is lehet fiktív számlákat kiállítani, és akkor törvényileg minden rendben van.
  Az Országos Ifjúsági Tanácsban megegyeztek ki mennyire pályázhat hozzá közeli egyesületekkel és ezt egyhangúlag előterjesztették a döntést hozó Orbán, majd a Meggyesi kormány illetékes minisztériuma elé.
  Az OIT akkori tagjai miért nincsenek a Bíróság előtt.”
 • 41. történész 2011. január 14. 16:38
  „Triceratops

  És még ebben nincs benne a párt pénztárnok aki több milláé bizonyos szempontok miatt 3,5 évet kapott.
  Mert én a te 20 évedbe a fidesz dolgait is belegondolom..”
 • 40. maci52 2011. január 14. 15:58
  „Ki küldte at 50 millkót,Jani???
  Vagy megfenyegettek,ha köpsz meghalsz,igen tisztelt bíróságocska?”
59 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben az áruházi szarka

Szeged - Szabálysértési őrizetbe vette a Szegedi Rendőrkapitányság egy 51 éves szerb férfit, aki az… Tovább olvasom