Szegedi Tudományegyetem

2013.04.24. 12:53

Harcsa Veronika: Kis dolgokban is benne van a teljesség

A jazzénekesnő a brüsszeli konzervatóriumban tanul, és ezzel párhuzamosan itthon is építi zenei projektjeit. Nagyszülei révén Szegedhez kötődik.

Kiss Tímea

Harcsa Veronika jazzénekesnő

Harcsa Veronika jazzénekesnő- Március végén klippremierrel lepte meg a közönségét a Bin-Jip, amit a TIT Budapesti Planetáriumban vetítettetek le először. Miért különleges ez a videó?

- A Heavy című számunk egy úgynevezett single a most készülő lemezről. A videót [namelink name="Szabó Levente"] grafikus készítette hozzá, ami nem szokványos a klipek világában, mert általában egy teljes team dolgozik rajtuk. Levente szabad kezet kapott, ő döntötte el, milyen arculati elemekkel jeleníti meg a zenekart és a történetet. Két és fél hónapig készült a Heavy-videó, amiben egy bomló civilizáció jelenik meg. Ebből a környezetből keresnek kiutat a zenekar tagjai. A grafikus elkérte a dal szövegét, ami arról szól, hogy apró dolgokban is megtalálhatnánk a teljességet, felesleges annyi tárgyat felhalmoznunk a boldogság érdekében. De ez soha nem elég, egyre többet és többet akarunk. Nem szeretek nagy szavakat használni, de a Heavy a fogyasztói társadalom kritikáját is magában hordozza és kikel annak rohanó attitűdje ellen.

Bin-Jip - Heavy (Official video)
- Ez az optimizmus a duódat is áthatja. A Gyémánt Bálinttal készülő albumotok munkacíme Lifelover lesz, ami életigenlőt jelent. [namelink name="Harcsa Veronika"] bizakodó ezek szerint?

- Nehéz időszakban születtek a duó dalai, történtek az életemben változások, de ezeket a zenében és a dalírásban feldolgoztuk Bálinttal. Az optimizmusom annak szól, hogy érhet bármekkora csapás, a dalírás, a zene általa mindig tovább lehet menni. De annak ellenére jól érzem magam, hogy kicsit elfáradtam, mert két életet élek párhuzamosan. A Brüsszeli Konzervatóriumban tanulok mesterképzésen, itthon pedig viszem a zenei projectjeimet. Mindkét országban minden feladatkörben igyekszem helytállni, így oda kell figyelnem az időbeosztásra, tudnom kell, mikor milyen feladatok várnak. Nehéz egyelőre megmondani, hogy a végzés után merre tovább. Az biztos, hogy ezer szálon kötődöm Magyarországhoz, ezért valamilyen szintű jelenlétet mindenképpen megtartok itthon.

- Még a brüsszeli tanulmányaid előtt Japánban 2007-ben vezetted a vokális jazz eladási listáját a Speak Low című albumoddal. Gondolsz külföldi megjelenésre?

- Szeretnék külföldi kiadót találni a duó és a Bin-Jip lemezének is, de ettől még Magyarországon is megjelenne mindkettő. Emellett itthon vagyok a legnépszerűbb, hiába élek és énekelek máshol is, és ezt nem dobom ki a kukába. Ez akkor is fontos, ha egy másik országban élek. Japánt szeretem, hatalmas meglepetés volt az élettől, hogy ott is sikereim lehettek, ugyanakkor nagyon messze van. Most inkább Nyugat-Európában gondolkodom, a távol-keleti lehetőség adott.

Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint - Lifelover
- Ahogy az albumcímek is mutatják, a dalaidat is angolul énekled. Az elmúlt hetekben nagy port kavart zenei berkekben, hogy magyar zenének továbbra is csak a magyar nyelvű dalok számítanak, miközben a rádiók műsoridejének több mint harmadát magyar számoknak kell kitölteniük. Milyen érzés látni, hogy ezen a kategórián még mindig kívül esel?

- Meggyőződésem, jó szándék vezérelte a törvénymódosítás alkotóit, de ennek ellenére sem értek egyet vele. A rádiókra vonatkozó ráta a magyar zenét védi, viszont a nyelviség meghatározásával jó néhány előadót diszkriminálnak. Nem biztos, hogy ez szakmai alapokon nyugszik. Nem hobbiból énekelek angolul, a jazzhez az angol nyelv prozódiája passzol, ezért nem értem az intézkedést. Ennek ellenére sem rekesztettek ki teljesen, mert a maradék 70 százaléknyi műsoridőben játszhatnak minket, nem tiltottak ki a magyar rádiókból. Arról van szó, hogy bizonyos előadókat támogat a kormány, tőlünk viszont megvonták ezt. De eddig sem a rádiós hozzájárulásokból éltünk, önerőből igyekszünk annyit koncertezni, amennyit tudunk. Összességében nem sokat változik az életem a törvénymódosítás miatt.

- Tituláltak már „fekete hangú magyar énekesnőnek". Amerika, a jazz hazája szerepel a terveidben?

- A tengerentúlon még nem koncerteztem, lemezem sem jelent meg. Meglepő módon a jazznek sokkal szélesebb hallgatósága van Európában vagy Japánban, mint a szülőhazájában, ahol most a soul és pop zenék hódítanak teret. Az amerikai sztárok is gyakran járnak át hozzánk koncertezni, mert itt nagyobb közönségük van. Szeretek Európában élni, európainak is érzem magam, és ez nem fog változni.

Harcsa Veronika - Lámpafény
- Született már verses albumod. Volt mostanában „nagy találkozásod" valamelyik költővel?

- A Lámpafény című lemez elkészítése nagy élmény volt. Legutóbb a Kassák Múzeumban tartottam egy rövid előadást arról, nekem miért fontos a munkássága, ezért ő a legutóbbi verses élményem, s felmerült egy Kassák Lajos-feldolgozáslemez ötlete. Erős és inspiráló számomra az ő költészete, de változó, hogy mikor milyen költeményeket olvasok.

- Ki az az alkotó, akinek a szövegeit biztos, hogy nem zenésítenéd meg?

- Eddig mindig jó érzés volt versekkel foglalkozni, akkor is, ha mélyen megérintett egy-egy mű, és akkor is, ha nem hatott meg annyira. A Művészetek Palotájában például a Literárium első három előadását Bálinttal kísértük ketten. [namelink name="Varró Dániel"] és [namelink name="Karafiáth Orsolya"] estjein zenéltünk, de a harmadik alkotó, [namelink name="Térey János"] művészete állt hozzám a legközelebb. Máshogy állok egy érzelmesebb, fájdalmas vershez, mint egy humoros műhöz, de mindkettő a maga erényei miatt érdekes.

- A szegedi Ifjúsági Ház színpadán említetted, hogy a nagyszüleid miatt sok időt töltöttél a Tisza-parti városban kiskorodban. Mi az az élmény, ami máig meghatározó és megmaradt benned a várossal kapcsolatban?

- A nagyszüleim háza a kikötősoron állt, de emlékszem gyerekkoromból a belvárosba is. Mégsem ez jelentette számomra Szegedet, hanem a töltés és a Tisza-part. Fontos város nekem Szeged, a főváros után ide kötődöm leginkább Magyarországon. Más itt koncertezni még akkor is, ha este nem voltak itt a rokonaim, akkor is más, hogy más vidéki városhoz nem kötődöm érzelmileg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!