Szegedi Tudományegyetem

2013.04.24. 19:26

Kézzel lemásolják, majd 24 órán át felolvassák az Ottlik-regényt

Hatvannégy szegedi hallgató kézzel másolja le Ottlik Géza Iskola a határon című regényét, majd 24 órán át fel is olvassák.

Mucsi Ágnes

Pitenyák Edit, alkalmazott nyelvészeti hallgató az az Iskola a határon szövegét másolja (Fotó: Mucsi Ágnes)

Pitenyák Edit, alkalmazott nyelvészeti hallgató az az Iskola a határon szövegét másolja (Fotó: Mucsi Ágnes)Lassan elkészül Ottlik Géza, Iskola a határon című művének összes kézzel másolt fejezete. A regényt az SZTE JGYPK alkalmazott nyelvészeti tanszékének hallgatói másolják le, majd egy 24 órás felolvasáson el is olvassák csütörtöktől péntek hajnalig.

Az kulturális performansz a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékén csütörtökön és pénteken készülő Alkalmazott Nyelvészeti Munkásnapok része lesz. A szegedi Hattyas sori egyetemi épület könyvtárában a hallgatók csütörtök 14 órától egy napon át olvassák fel az Iskola a határon összegyűlt saját kézzel írott hatvannégy fejezetét.

Tóth Margó, alkalmazott nyelvészeti hallgató az Ottlik-felolvasásra készül (Fotó: Mucsi Ágnes)

Tóth Margó, alkalmazott nyelvészeti hallgató az Ottlik-felolvasásra készül (Fotó: Mucsi Ágnes)
A feladatra összesen hetvennégyen jelentkeztek, azonban csak hatvannégy jelentkezőre volt szükség. Egy hasonló felolvasást már rendeztek 2012-ben, Ottlik Géza századik születésnapján, a regény helyszínén, Kőszegen. Akkor az első részt Eszterházy Péter olvasta fel. A mostani szeánszon először Szajbélyi Mihály irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár, majd Mader Béla címzetes egyetemi tanár, a szegedi egyetemi könyvtár főigazgatója olvass fel egy részt.

Az eseményre készülő hallgatók elmondták, inspirálja a résztvevőket, hogy még egy jelhagyást készítsenek erről a műről. "Itt vagyunk, és itt is leszünk!"- mondta az egyik hallgató a mű másolása során.

A megmozdulásra Ottlik Géza jogtulajdonosa, Lengyel Péter örömmel adott engedélyt. Ezért a hallgatók szívügyüknek érezték ezt a feladatot.
- Ez egy önkéntes munka valójában. A célunk az, hogy közösen alkossunk valamit. Egy fontos könyv reprodukálásáról van szó, hiszen ez a könyv egy felfogást, szimbólumot is magába foglal: gondolok itt a magyar felsőoktatásra - mesélte az egyik diák.

A felolvasásokat csütörtöktől péntek hajnalig különböző előadások szakítják meg. Ezt követően konferencia kezdődik, ahol a hallgatók is megmutathatják tudásukat. - Fontos ez a konferencia számunkra, hiszen betekinthetünk egymás munkáiba, a zsűritagoktól építő kritikát, a tanszéktől pedig sok emberi és szakmai támogatást kapunk - mondta az egyik könyvmásoló hallgató.

Az Alkalmazott Nyelvészeti Munkásnapok  programja

Az Alkalmazott Nyelvészeti Munkásnapok programja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!